Jag kapitulerar inför AP7

Så gör jag Min PPM-portfölj hängde inte riktigt med under årets sista kvartal, men avkastningen blev ändå godkänd. Jag böjer mig och tar in min måttstock i PPM-portföljen 2018.

Länge låg min PPM-portfölj hack i häl och oftast lite före måttstocken AP7. Men på årets sista månader blev den ifrånsprungen. PPM-portföljens avkastning landade på drygt 14 procent, vilket är i nivå med globalt aktieindex. Jag är nöjd att jag valde en internationell portfölj då mina privata aktieinvesteringar i huvudsak är på Stockholmsbörsen. Det ger en bra riskspridning.

Jag genomförde två fondbyten i april som blev lyckosamma. Då kom Lannebo Vision och Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära in i PPM-portföljen - temat var tillväxt.

Inför 2018 tar jag nya tag och kapitulerar för AP7 aktiefond som år efter år levererar en otroligt bra avkastning och i fjol lyckades avkasta 17,7 procent.

Men jag har inte kastat in handduken helt och hållet.

Jag väljer att börja med ett blankt papper i år och byter ut alla fonderna. Jag satsar på att ta in aktivt förvaltade aktiefonder som utanför Premiepensionsystemets rabatterade värld är dyra. Investera dyrt billigt blir mitt motto.

Först tar jag alltså in AP7 Aktiefond, som får 52 procent av portföljens värde. Den följer inte mottot då den endast kostar 0,10 procent i avgift.

AP7 Aktiefond är en global aktiefond med hävstång. Det innebär att avkastningen kan variera kraftigt mellan åren. Men nu är vi långsiktiga.

Fondens fem största innehav är de amerikanska teknikbolagen Apple, Microsoft, Amazon, Facebook och kinesiska Tencent Holdings. De väger bara 6 procent.

Fonden har många innehav - knappt 3 000 - vilket ger en bra riskspridning. Finans och fastigheter är den största sektorn på drygt 23 procent.

Den resterande delen fördelar jag på fyra andra fonder, så utnyttjar jag möjligheten att investera i maximalt fem fonder. Här tänkter jag riskspridning.

Jag börjar sedan att investera i Europa. Då talar jag om hela Europa, och inte bara Västeuropa. De senaste BNP-siffrorna för Europa visar att de östeuropeiska länderna växer betydligt snabbare än snittet. Östeuropa gynnas av att Europas motor Tyskland växer snabbare än förväntat. En stigande optimism ger höjd konsumtion och ökat byggande, som hjälper till att driva på den ekonomiska tillväxten.

East Capital Östeuropa förvaltas av Peter Elam Håkansson, en av fondbolaget East Capitals grundare. Investeringsfilosofin har tre grundpelare: ett långsiktigt perspektiv, grundläggande analys och fokus på aktivt val av aktier. Fonden har en tydlig fördelning mot stora bolag och innehåller drygt 80 bolag. Finansbolag är den största sektorn på 38 procent, följt av energibolag på 17 procent och konsumtionsvaror.

 Peter Elam Håkansson

Ryssland är fondens viktigaste marknad med knappt 50 procent investerat där. Turkiet är tvåa med 16 procent, följt av Polen. Totalt investerar man i 13 länder i forna östblocket. De senaste tre åren har man avkastat bättre än kategorisnittet, med en risk mätt som standardavvikelse i nivå med kategorisnittet.

Nästa Europabet blir Lannebo Småbolag Europa: en europeisk småbolagsfond som investerar i hela Europa. Förvaltningen är aktiv och investeringsprocessen är analysdriven. Fonden förvaltas av den erfarna duon Carsten Dehn och Ulrik Ellesgaard som under tio år förvaltat SEB:s europeiska småbolagsfond. Den tidigare förvaltningen belönades med fem stjärnor av Morningstar.

Ulrik Ellesgaard och Carsten Dehn

Jag gillar teknikaktier och innovativa bolag, så det är självklart att det måste in en bra teknikfond i portföljen. Mitt val bland teknikfonderna blir DNB teknologi. Det är den fond som haft den bästa avkastningen de senaste 15 åren av alla fonder i Morningstars fondutbud med en uppgång på över 1 600 procent.

Förvaltarna Sverre Bergland och Anders Tandberg-Johansen har jobbat tillsammans under hela 15-års perioden, vilket borgar för kontinuitet och stor kännedom om de teknikbolag de investerar i. De har levererat en osedvanligt hög avkastning under perioden och de gör det fortfarande. 2017 landade avkastningen på 25 procent.

Sverre Bergland och Anders Tandberg-Johansen

Förvaltarna investerar i bolag inom sektorerna teknologi, media och telekom. Investeringsprocessen är analysdriven. Målet är att främst investera i teknikorienterade bolag på global basis. Fokus ligger på att hitta globala teknikbolag som marknaden underskattar och är felprissatta. Företagen bör ha en ökande vinsttillväxt och en övertygande och unik affärsmodell. Det har historiskt lyckats väl med att hitta vinnare från sin investeringsprocess.

Den sista fonden blir en aktivt förvaltad Asienfond. C Worldwide Asia har en aktiv förvaltningsstrategi med fokus på långsiktiga trender och teman. Fonden är koncentrerad och består av mellan 40 - 70 bolag. Den investerar i hela Asien exklusive Japan. Teknologisektorn utgör den största delen på drygt 36 procent. De två största innehaven är sydkoreanska Samsung och kinesiska Tencent. De tre senaste åren har fonden avkastat bättre än kategorisnittet för liknande fonder.

Här nedan är min fondbeställning hos Premiepensionsmyndigheten. Som sagt, AP7 Aktiefond får 52 procent av portföljvärdet. Jag fördelar jämnt mellan övriga fyra fonder.

Du som vill läsa vad jag tidigare skrivit om mitt premiepensionsval kan kolla in krönikan Så gör jag med PPM-portföljen. Där berättar jag om mina tankar kring premiepensionssparandet.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -