Släck törsten med vattenaktier

Börs På USA-börserna finns ett tiotal vattenaktier. Urbanisering, demografi och lokala monopol talar för aktierna på lång sikt.

Vattenbolag kommer sannolikt aldrig att vara några aktieraketer. Men på lång sikt är ser det mycket lovande ut. Tillgången på rent dricksvatten är begränsad samtidigt som befolkningen ökar.

I takt med ökad befolkning och ökad urbanisering ökar efterfrågan på dricksvatten. Utöver det har vattenbolagen ofta fördelen av att ha lokala monopol på sina marknader. Placera har gått igenom de största noterade vattenaktierna.

Störst bland de noterade amerikanska vattenbolagen är American Water Works som har ett börsvärde på nära 15 miljarder amerikanska dollar. Bolaget grundades 1886 och har sitt huvudkontor i Voorhees i New Jersey. American Water Works har 6900 anställda.

Totalt levererar man dricksvatten till 15 miljoner människor i 46 amerikanska stater samt till hushåll i provinsen Ontario i Kanada.

Enligt 4-traders spås omsättningen öka med 3,8 procent under 2018 jämfört med 2017. De tretton analytiker som bevakar bolaget har satt en riktkurs på 89,9 dollar per aktie. American Water Works aktie handlas för närvarande till 83 dollar per aktie. American Water Works aktie har stigit med 7 procent under senaste året. Utdelningen ligger på 2,3 procent.

Till bolagets nackdelar hör att det är högt skuldsatt. Nettoskuld/Ebitda ligger på över 4. Aktien är dessutom högt värderad och handlas nu till ett p/e-tal på 25 för 2018.

Till bolagets fördelar ska sägas att det i dricksvattenbranschen ofta är en fördel att vara stor. Det rör sig om en väldigt fragmentiserad marknad, där privata bolag rör sig på samma marknad som små kommunala vattenbolag. När större investeringar ska göras saknar de mindre bolagen ofta pengar och säljs till de större bolagen.  

Näst störst bland de noterade vattenbolagen är Aqua America, med ett börsvärde på 6,2 miljarder dollar. Aktien är upp med 7 procent under senaste året.

Aqua America sköter vatten- och reningsverk åt tre miljoner hushåll i Virginia, Texas, Florida, Georgia, Illinois, Indiana, New Jersey, North Carolina och Pennsylvania.  

Aktien handlas till ett p/e-tal på 24 för innevarande år. Liksom i fallet med American Water Works är bolaget högt skuldsatt. Nettoskuld/Ebitda ligger på över 4.

Aqua America har satt som mål att få 16 000 nya kunder under 2018. Under första kvartalet lyckades bolaget bara få in 448 nya kunder. Förutom detta kom resultatet in som förväntat.

Vattenbolaget Companhia de Saneamento är en udda fågel bland de börsnoterade vattenbolagen i Nordamerika. Companhia de Saneamento sköter dricksvattentillförseln och reningsverk i Brasilien och är noterat på både den amerikanska och den brasilianska Sao Paulobörsen.

Bolaget har en klart lägre värdering jämfört med sina amerikanska konkurrenter. Companhia de Saneamento handlas till ett p/e-tal på drygt 5 för innevarande år. Direktavkastningen är strax under 6 procent. Bolaget är inte särskilt skuldsatt till skillnad från sina amerikanska branschkollegor. Nettoskuld/Ebitda ligger på strax under 2. Nackdelen är att investerare får ytterligare en valutarisk och en annan politisk risk att ta hänsyn till.

Under de senaste tre åren har de i Nordamerika noterade vattenbolagen stigit med hela 59 procent. Under senaste året är uppgången 11 procent.

Bland de noterade vattenbolagen finns ett bolag som är det företag i världen som har den längsta obrutna utdelningsperioden. York Water har årligen delat ut pengar till sina aktieägare i 202 år. Läs mer om bolaget här.  

Vattenaktiebolaget SJW skiljer sig lite från de andra bolagen på så vis att man utöver vattenverksamheten också äger stora fastighetsinnehav. SJW är också den aktie som gått starkast av bolagen på listan.

De två kalifornienbaserade vattenbolagen American States Water och California Water Service gynnas av att den svåra torkan mellan åren 2011 och 2016 äntligen är över. Särskilt illa var det för American States Water, vars verksamhet är helt koncentrerad till Kalifornien. California Water Service har även verksamhet i Washington, New Mexico och på Hawaii.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -