Samsung: Konglomeratens moder

Placera i Asien Dagens och Sydkorearesans sista stopp, är hos landets klart största bolag, teknikjätten Samsung Electronics. Förväntningarna är höga inför besöket i Digital City, där det finns 130 Samsungbyggnader - och Samsung Innovation Museum (SIM).

Samsung Electronics hör till Sydkoreas största konglomerat och är juvelen i kronan. När man kommer in på Samsungs område, Digital City, så inser man deras stora dominans. Det är inte alla bolag som har skapat ett eget museum. Temat är tydligt: Innovation och utveckling inom Samsung Electronics paradgrenar skärmar, halvledare och mobiltelefoner.

Övervakningskamerorna likväl som toaletterna är tillverkade av bolaget. Vi fick även berättat för oss att det finns ett talesätt att du som sydkorean jobbar på Samsung, finner din respektive där, får din mobiltelefon likväl som kyl därifrån och bor i en bostad som ägs av Samsung.

Samsung Electronics är det klart största av alla 17 börsnoterade Samsung-bolag. Samsung Electronics utgör själv 25 procent av Seoulbörsens börsvärde. Lägger man till de andra 16 Samsungbolagen som ingår i Samsung-gruppen och styrs av Lee-familjen, så väger det till 35 procent. De bidrar till med en mycket stor del till landets BNP.

Listan på deras dominans inom teknikindustrin är lång. De är världens största producent av halvledare före Intel, med en bit över 60 procent av den totala produktionen av halvledare och minneskort. Världens största producent av smarta telefoner. Marknadsledande på TV-skärmar. Med mera.

Samsung Electronics har en unik position. De konkurrerar med Apple när det gäller smarta telefoner samtidigt som de säljer Oled-skärmar till iPhone X. Det innebär att de även har värsta konkurrenten Apple som kund. Det visar hur sammanflätad den globala teknikindustrin mellan USA och Asien är idag.

Samsung Electronics börsvärde är på 2 300 miljarder kronor. Bolaget värderas till ett lågt p/e-tal på 6,5. Det är lågt men sannolikt finns det en klar konglomeratrabatt, då insynen för minoritetsägare är liten i bolaget.

Vi hittar Samsung Electronics som ett stort innehav i fonden Carnegie Asia. Förvaltaren Gunnar Påhlson berättar att han investerade i Samsung-aktien redan 1998, då hade bolaget en konkursvärdering och har stigit många tusen procent sedan dess.

Imorgon är det vilodag från företagsbesök och jag ska med flyget till Hongkong. Resan tar bara tre timmar. Skönt.

Här läser du alla artiklar från Asien-resan.

Läs även:

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -