Placera i Asien - en sammanfattning

Placera i Asien Det var en intensiv vecka i Asien med många intressanta företagsbesök. Intrycken från rundresan i Asien börjar nu sjunka in efter några dagar på redaktionen på Vasagatan i Stockholm.


Starten var i Sydkoreas huvudstad Seoul som även är hemvist åt teknikgiganten Samsung. Det började med en genomgång av läget i Asien av Gunnar Påhlson som idag förvaltar Carnegies Indien- och Asienfond. Gunnar som har 30 års erfarenhet av asiatiska investeringar och drygt 80 Asienresor i bagaget, gav en bild av investeringsläget och de viktigaste trenderna i Asien

Seoul bjöd på totalt sex företagsbesök. Efter frukost bar det av till det första besöket, på Hanon Systems huvudkontor. De tillverkar kylsystem och klimatanläggningar till bilar. Marknaden växer stadigt och deras produkter är anpassade till elbilar. Bland kunderna hittar vi Tesla, Volkswagen och BMW. Det är tydligt att bolaget växer med den starka elbilstrenden.

Vi åkte vidare för att besöka två konsumtionsbolag med fokus på kinesisk lyxshopping. Men först lunch i ett av Hotell Shillas lyxhotell. Dagens andra besök var just hos Hotell Shilla. Bolaget äger ett antal femstjärniga hotell och driver taxfreebutiker i anslutning till sina hotell och på några flygplatser i Asien. Hotell Shilla-aktien har haft det tungt då strömmen av konsumtionshungriga kineser minskat efter att staten ökat regleringarna för den typ av shoppingresor.

Dagens sista besök var hos Amore Pacific och deras nybyggda huvudkontor. Amore Pacific gör organiska skönhetsprodukter under flera olika märken, och deras produkter finns bland annat i Hotell Shillas taxfreebutiker. Amore Pacific vill att deras produkter ska upplevas som naturnära och hållbara. Amore Pacific satsar på att bli ett globalt varumärke, trots att man nu drabbats av minskad kinesisk konsumtion - precis som Hotell Shilla.

Andra dagen med företagsbesök i Seoul blev en teknikdag. Första stoppet var Koh Young Technologies, som arbetar inom de absolut hetaste tekniktrenderna: AI, robotisering och automatisering. Bolagets 3D-teknologi gör det möjligt för bolagets kunder att tidigt upptäcka defekter och fel i tillverkningsprocessen av styrkort och kretskort. Något som kunderna kan spara stora pengar på i tillverkningsprocessen.

Nästa besök: Sydkoreas motsvarighet till kinesiska Tencent. Internetbolaget Kakaos tjänster används av 43 av landets 50 miljoner invånare. Bolagets IR-chef gick snabbt igenom bolagets många olika tjänster. Kakao växer snabbt och adderar ständigt på flera intressanta tjänster för att skapa mer tillväxt. Nu senast en internetbank.

Sist men inte minst blev det besök på Samsung Electronics, ett av de sjutton noterade Samsung-bolagen på Seoulbörsen. Samsung-bolagen ingår ett stort konglomerat. De sydkoreanska konglomeraten kallas Chaebol, en spindelväv av korsägande strukturer med liten insyn. 



Samsung Electronics är det klart största av Samsungbolagen och utgör 25 procent av börsens totala värde. Besöket är på framtidsmuseet Samsung Innovation Museum. Man får där en inblick i utvecklingen inom Samsung Electronics paradgrenar skärmar, halvledare och mobiltelefoner. Och vi får en inblick i framtiden.

Efter det var det resdag från Seoul till Hongkong, drygt 200 mil och dryga 3 timmar i flygplan samt en timmes tidsskillnad. Hongkong är varmare, fuktigare och trängre på både gator och trottoarer, det är en stor kontrast mellan städerna. Men dynamiken i luften förenar städerna.

Första mötet i
Hongkong innebar en makrogenomgång hos en av världens största fondbolag, amerikanska Fidelity. Investeringschefen Medha Samant gick igenom de tre viktigaste faktorerna för Asiens dåliga utveckling i år.  

Vi fick även ta del av fondgigantens bästa tips för Kina-aktier. Fidelity ser fler intressanta investeringsmöjligheter inom finanssektorn i Kina. Och de gillar ett gammalt Hongkong-baserat konglomerat. 

Vi tog bussen till dagens första företagsbesök, Hongkong-börsen, det finansiella navet i Sydostasien. Vi fick höra en hel del om bolaget vars aktie är noterad på just Hongkong-börsen. Hongkong-börsens egen aktie hör faktiskt till en av de mest handlade aktierna, efter den kinesiska börsjätten Tencent Holdings, Hongkong-börsen klart största bolag. 

De senaste åren har tillväxten för börsens intäkter drivits av handelskopplingarna med de två kinesiska fastlandsbörserna. De kopplingarna har gjort det möjligt för utländska investerare att handla lokalt noterade kinesiska A-aktier via Hongkong-börsen. 

IPO-marknaden har också varit stark, med ett stort tillflöde av nya bolag. Men framtiden ser man i att kunna erbjuda handel i kinesiska räntepapper till utländska investerare. 

Sista dagen med företagsbesök på Asienresan: Världens femte största containerhamn. Hutchinson Ports Holdings var världens första börsnoterade hamnoperatör med Singaporebörsen som hemvist. Bolaget ägs fortfarande till 30 procent av det stora konglomeratet CK Hutchinson Holdings. 



Hutchinson Ports Holding
driver två djuphamnar för containertrafik - hamnen i Hongkong som tidigare var världens största och containerhamnen i Shenzhen, staden som är kinas teknikmecka. Aktiviteten i hamnen är otroligt intensiv. Lastbilar står på kö när container efter container lastas av och på de gigantiska fartygen. De största fartygen mäter hela 400 meter.  Alla typer av jobb här sker på ackord.

Till slut är en intensiv arbetsvecka är till ända. Det jag tar med mig är dynamiken i den asiatiska ekonomin, den snabba tekniska utvecklingen och en tydlig framtid.

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -