Aktierna som bara har köprekar

Börs Analytikerna riktar in sig allt mer på ocykliskt. Bland aktierna med bara köprekommendationer finns nu flera spelrelaterade aktier, ett försvarsbolag och en bildelsaktie.

Gemensamt för aktierna är att de bevakas av minst tre analytiker. De elva aktierna med enbart köprekar har i genomsnitt backar knappt 8 procent under de senaste tolv månaderna.

Majoriteten av aktierna med endast köprekommendationer har backat under de senaste tolv månaderna. Mest har trafikstyrningsbolaget Catena Media förlorat. Aktien är ner 59 procent på ett år.

Nedgången beror på en kombination av lägre vinster, mer regleringar, sämre tillväxtutsikter och högre kostnader.

En som ändå passat på att köpa under aktiens nedåtresa är hedgefonden Bodenholm som nu äger drygt 10 procent av aktierna i Catena Media, enligt Holdings. På ägarlistan finns även investmentbolaget Öresund som äger drygt 8,5 procent av företaget.

Den genomsnittliga riktkursen bland de analytiker som bevakar aktien är 92 kronor per aktie. De ser alltså en uppsida på närmare 60 procent från nuvarande nivåer. Det som är tilltalande med aktien på lite sikt är eventuell tillväxt i Nordamerika.

Näst svagast är bilhandelskedjan Mekonomen, vars aktie backat med 41 procent följt av spelbolaget Kindred som gått ner med 38 procent under senaste året.

Starkast av aktierna med enbart köprekommendationer är Evolution Gaming. Aktien har stigit med inte mindre än 63 procent under den senaste tolvmånadersperioden. Evolution Gaming är en B2B-leverantör av live casino-system i Europa.

Bolaget har gång på gång överraskat marknaden med positiva rapporter under de senaste kvartalen.

Starkt har också sportsbettingtjänstbolaget Kambi gått. Kambiaktien är upp 47 procent. Även i Kambi hittar vi hedgefonden Bodenholm som en av de största ägarna med drygt 6 procent av aktierna.

Liksom i fallet med Catena Media är det i Nordamerika investerarna ser framtida potentiell tillväxt samt att spelrelaterade bolag inte är eller i alla fall inte borde vara konjunkturkänsliga på samma sätt som de flesta andra börsbolag.

Flest ägare hos Avanza av de aktier som bara har köprekar har försvarsbolaget Saab. Saabaktien finns i 19 822 depåer hos Avanza. Saabaktien har haft en erbarmlig resa på börsen under det senaste året. Aktien är ner drygt 30 procent.

Saabaktien har blankats flitigt. Andelen blankade aktier är nu uppe i 2,6 procent fördelat på fyra blankare.

I samband med kvartalsrapporten i början av maj sålde vd Håkan Buskhe 19 750 aktier, vilket motsvarade halva hans innehav i Saab.

Den 4 juni köpte han tillbaka 4000 aktier. Under samma period har aktien fallit ungefär 10 procent. För den som tror på svagare konjunktur framöver är Saabaktien i alla fall i teorin ett bolag som inte påverkas av normala konjunktursvängningar. Dessutom gynnas vapen- och försvarsaktier generellt av en global upprustningstrend i världen.

I linje med detta resonemang har Saab också fått en del nya köprekommendationer. Den genomsnittliga riktkursen ligger på drygt 400 kronor per aktie, vilket alltså indikerar en uppsida på närmare 40 procent.

Näst flest ägare har Clas Ohlson med 16 500 följt av Kindred med 14 491.

Sju av elva bolag handlas på Stockholmsbörsens storbolagslista. Tre stycken på listan för mellanstora bolag och ett på First North.

Den som betraktar listan över aktierna med bara köprekommendationer slås av att den nu nästan bara innehåller ocykliska aktier.

Aktier som borde klara ett sämre marknadsläge bättre än andra mer konjunkturkänsliga bolag. Med på listan finns flera spelrelaterade bolag som Kindred, Evolution Gaming och Catena Media.

Försvarsaktien Saab är uppenbart även i denna kategori. Mobiloperatören Millicom är ett annat exempel på en defensiv aktie. 

Mekonomen är ett bolag som till och med kan komma att gynnas av en svagare konjunktur. 

Sammantaget ger listan en indikation på att marknaden ställer in sig på en kyligare konjunktur inför sommaren.

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Aktie Rek. Ant. analytiker 1 år %
Evolution Gaming Group 100 5 63
Kambi Group Plc 100 3 47
Clas Ohlson B 100 3 12
ÅF Pöyry B 100 3 -4
Husqvarna B 100 3 -9
Ahlstrom-Munksjö Oyj 100 3 -12
Millicom 100 6 -16
SAAB B 100 4 -28
Kindred Group 100 5 -38
Mekonomen 100 3 -41
Catena Media 100 3 -59
       
Källa: Infront Estimates      
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -