Budkommitté säjer ja till Oriflame-bud

Börs Den oberoende budkommittén i styrelsen för Oriflame rekommenderar aktieägarna att acceptera af Jochnick-familjens bud på 227 kronor per aktie för kosmetikabolaget.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Kommittén anser visserligen inte att Oriflames fundamentala värde fullt återspeglas i erbjudandet, baserat på kommitténs starka tro på Oriflame, bolagets historiska förmåga att hantera utmanande marknadsförhållanden, den nuvarande strategin och Oriflames ledning, heter det.

"Å andra sidan, mot bakgrund av utvecklingen på bolagets viktigaste underliggande marknader, vilken kontinuerligt kommunicerats av bolaget, är kommittén inte trygg i att anta att den nuvarande negativa tillväxttrenden kommer att vända inom en snar framtid och bedömer vidare att det kan ta tid för bolaget att nå sina långsiktiga finansiella mål avseende både försäljningstillväxt och lönsamhet", resonerar budkommittén.

Oriflames utveckling, de utmanande marknadsförhållandena och riskerna förknippade med detta samt svårigheten för såväl bolaget som marknaden att på ett tillförlitligt sätt uppskatta bolagets framtida intjäning, är faktorer som återspeglades i Oriflames aktiekurs före offentliggörandet av erbjudandet, uppges det.

"Samma faktorer var återspeglade i aktieanalytikernas riktkurser samt återspeglas även i PwC:s utlåtande som utrycker att erbjudandet är skäligt från ett finansiellt perspektiv", skriver kommittén.

"Mot bakgrund av ovan har kommittén vid en samlad bedömning kommit fram till att den potentiella uppsidan i aktiekursen på lång sikt för närvarande inte väger upp de risker på kort till medellång sikt för aktieägarna i bolaget som är förenade med att avvisa erbjudandet. Följaktligen, och i ljuset av en betydande premie, har kommittén därför enhälligt beslutat att rekommendera aktieägarna i Oriflame att acceptera erbjudandet", står det att läsa.

Budet på 227 kronor per aktie kräver 90 procent acceptans för att af Jochnick-familjen ska gå vidare med det. Budet är lagt utan möjlighet till höjning.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -