Så minimerar du skatten på onoterat

Aktier Om du investerar i onoterade aktier kan spara du mycket pengar på att se över skatten. Placera berättar hur.

Sparar du i ”vanliga”, noterade aktier är det närapå en självklarhet att du förvarar dem på ett investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring. Det eftersom att skatten blir betydligt lägre givet att du har en viss avkastning, vilket du förstås tror att du kommer att få, eftersom att du valt att äga aktierna.

Om du är intresserad av att investera i onoterade aktier gör du det antagligen för att du tror på en rejäl uppgång, eftersom du annars inte tar den stora risk som det oftast innebär.

Om värdet på dina aktier ökar kraftigt betyder det också en stor skattenota. Det eftersom att värdeökning och eventuell utdelning belastas med en vinstskatt på 30 procent givet att du har dem på en vanlig depå, vilket var det enda alternativet fram tills för några år sedan.

Sedan 2015 kan du ha dina onoterade aktier i en kapitalförsäkring och alltså få en schablonskatt på hela värdet av aktierna. Däremot kan du bara äga dina onoterade aktier i en kapitalförsäkring om aktierna är okvalificerade.

Vad är okvalificerade aktier?

Samtliga aktier i ett bolag är okvalificerade om minst 30 procent av aktierna i ett bolag ägs av eller flera externa passiva personer som inte är närstående till någon av dem som driver bolaget, den så kallade utomståenderegel. Det passiva ägandet måste ha bestått under de senaste fem åren.

Dina aktier är också okvalificerade om du är en passiv investerare. Till passiv investerare räknas du som inte jobbar i bolaget och inte är nära släkt med någon som driver bolaget.

Om du varit med och startat ett bolag som du sedan sålt, men behållit delar av och därmed är passiv ägare till, då blir inte dina aktier okvalificerade förrän fem år efter att du blivit passiv investerare.  

Kvalificerade aktier omfattas av fåmansbolagsreglerna, mer kända som 3:12-reglerna. Okvalificerade aktiers utdelning och vinster beskattas med 30 procent, precis som noterade aktier.

Okvalificerade aktier kan du alltså äga i en försäkring. Här hittar du Skatteverkets rättsliga vägledning om vad som är kvalificerade andelar.

Endast två K-försäkringar på marknaden tar onoterade aktier

Det finns bara en aktör som erbjuder kapitalförsäkringar för onoterade aktier och det bolaget heter Kaptena. Kaptena i sin tur erbjuder två olika kapitalförsäkringar som ligger hos Danica och Nordnet.

Kaptena värderar aktierna i försäkringen minst kvartalsvis. Kaptenas värderingsprinciper och värderingsmodellerna följer IFRS-regelverket. Innan Kaptena godkänner ett bolag behöver de säkerställa att all nödvändig information finns på plats för värderingen.

Många kunder öppnar en kapitalförsäkring i samband med att bolaget de ska investera igör en nyemission och då finns ofta stora delar av informationen i det investeringsmemorandumet (prospektet) som investerarna har fått ta del av.

Priset för kapitalförsäkringen är förstås dyrare jämfört med de vanliga kapitalförsäkringarna, men med tanke på att produkten är så nischad och att väredringen av aktierna är helt analog är avgifterna överkomliga. Om investeringsbeloppen är stora, vill säga.

Skillnaderna i pris är inte så stora mellan Danica och Nordnet så länge din investering inte överstiger den inte så nätta summan 100 miljoner kronor, se prisexempel nedan. Här hittar du den fullständiga prislistan.

Totala skatter och avgifter i olika depåer*

Exempel 1: Du investerar 250 000 kronor som dubblas i värde, efter två år säljer du aktierna på börsen
Avkastning Antal år Danica Nordnet I vanlig depå
100% 2 19 000 19 500 75 000 kr
         
Exempel 2: Du investerar 3 000 000 kronor som stiger 50 %, efter två år säljer du aktierna på börsen
Avkastning Antal år Danica Nordnet I vanlig depå
50% 2 131 000 kr 132 000 kr 450 000 kr
         
Exempel 3: Du investerar 1 000 000 kronor som halveras i värde, efter fem år säljer du aktierna
Avkastning Antal år Danica Nordnet I vanlig depå
-50% 5 88 000 kr 83 000 kr 0 kr (förlustavdrag 500 000 kr)

 

*Baserat på en schablonskatt på 0,5 %

Men rösträtten då?

Som ägare vill du antagligen ha möjlighet att utnyttja rösträtten som ditt kapital berättigar dig. Har du noterade aktier en vanlig kapitalförsäkring får du inte gå på bolagsstämman och rösta. I Kaptenas Nordnetförsäkring går detta bra, eftersom du kan få en fullmakt från försäkringen. Bra att veta dock är att det bara är en, den största ägaren i försäkringen, som kan rösta.

En K-försäkring är bra om det går bra

En kapitalförsäkring för onoterade aktier är bra om det går bra. En självklarhet och precis samma som när man har vanliga, noterade aktier alltså. Tänk också på att den dyrare avgiften för Kaptena-försäkringen gör att du ska ha en ganska hög avkastning i form av högre värde på aktierna som du säljer eller tror att du får en hög utdelning.

Det går såklart inte att göra avdrag vid eventuell förlust i en kapitalförsäkring. Om du redan äger aktierna som du vill flytta in i en kapitalförsäkring kommer det att räknas som en försäljning och du måste alltså skatta på den vinst du gjort hittills.

Kvalar du in för att få investeraravdraget?

Investeraravdraget har funnits i nära sex år och kan ge dig som investerar i onoterade aktier en skatterabatt på 195 000 kronor per år. Skatteavdraget är visserligen generöst, men det ställer en rad krav och är förbehållet många villkor både för bolaget som man vill investera i och den som investerar.

Exempelvis får bolaget inte vara för stort och du måste behålla dina aktier i minst fem år. Läs mer om hur investeraravdraget fungerar i detalj här. Givetvis kan du inte utnyttja investeraravdraget om du har dina aktier i en kapitalförsäkring.

3 frågor till Jesper Strandberg, vd och grundare av Kaptena, ensam i Sverige om att erbjuda kapitalförsäkring för onoterade innehav.

Jesper Strandberg

Hur mycket pengar ligger sammanlagt i era försäkringar?

"5 miljarder kronor. Medianportföljen har ett värde på mellan 300 000 och 400 000 kronor."

Vem är er typiska kund?

"Nästan alla våra kunder är investerare. De hoppas på en notering eller ett uppköp av bolaget de investerar i inom några år. Den typiska kunden vill ha tre till sex gånger pengarna på tre till fem års sikt."

Kan man ha vilka aktier som helst i era kapitalförsäkringar?

"Nej, förutom att det ska vara okvalificerade aktier så måste vi få tillgång till den information vi behöver för att göra en korrekt värdering som ligger till grund för beskattningen, annars säger vi nej."

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration .

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -