HSB Bospar – snart bättre, men hur bra?

Sparande Härom dagen fick 140 000 bosparare mejl med information om att HSB Bosparande byter bankleverantör från Swedbank till Danske Bank. Placera reder ut vad bytet får för betydelse för spararna.

HSB:s byte från Swedbank till Danske Bank kommer efter att HSB Bosparande fått mycket kritik för att ha dyra fonder, låga räntor och litet utbud för sina sparare. Vid årsskiftet sker bytet.

Enligt HSB:s information om bytet ska det nya bosparandet erbjuda ett ökat antal fonder och bättre ränta. Det blir också ett bredare utbud då både sparkonto med rörlig och fast ränta kommer att erbjudas.

Mer i detalj om huruvida den nya bankleverantören kommer att innebära bättre villkor för de 140 000 sparare som har nära 4 miljarder kronor sparat kapital i HSB:s bosparande kan inte HSB berätta. Den informationen kommer strax före jul.

”Vi kommer löpande lägga upp information på vår hemsida innan vi offentliggör utbudet i sin helhet och bospararna får också förstås allt de behöver veta i samband med själva flytten, säger Sofie Kjellin, vd på HSB Finansstöd.

Sofie Kjellin

Klart är att alltså att sparräntorna kommer att vara högre och att fondutbudet blir bredare.

”Det kommer att finnas 10-12 fonder att välja mellan, såväl aktivt som passivt förvaltade och både Sverige- och globalfonder. Det betyder att det kommer att erbjuda en spridning av fondavgifterna.”

En del av kritiken mot HSB Bosparande är att HSB får återbäring från Swedbank på avgiften på de räntekonton och fonder som bospararna har. Spararna betalade alltså höga avgifter som till stor del kom HSB tillgodo. Så kommer det inte vara med den nya bankpartnern Danske Bank.

”Det kommer inte vara någon form av återbäring kopplade sparprodukterna, så avkastningen på pengarna kommer inte att påverkas”, säger Sofie Kjellin.

Kommer HSB Bosparare ha någon form av rabatt på Danske Banks fonder och sparkonton genom bosparandet?

”Nej, det kommer att vara samma pris som för bankkunderna.”

Kommer HSB Bosparare kunna fondspara på ISK-konto?

ISK kommer vi absolut att erbjuda, men inte från start, det är vår högsta prioritet, men för närvarande sätter vår IT-utveckling stopp för det. Inom ett par år kommer vi att kunna erbjuda det.”

Patrick Siegbahn, grundare av Småspararguiden och kritiker till HSB:s bosparande, tycker att det är bra att HSB agerat på kritiken, men framhäver fortfarande bristerna med sparformen.

”Vår slutsats kvarstår att det bästa sättet att spara pengar åt barn är genom billiga globala aktiefonder. Eftersom det finns fonder som har lägre avgifter än de Danske Bank erbjuder blir effekten att ett sparande genom HSB bosparande med 500 kr per månad i tjugo år på totalen går miste om ungefär 10 000 kr än om man sparade själv i marknadens billigaste aktiefond”.

Patrick Siegbahn

Att HSB bosparande lockar med poäng för att hamna längre fram i kön till någon av de 25 000 hyresrätter som HSB har eller förtur till en bostadsrätt byggd av HSB ger Patrick Siegbahn inte mycket för.

”De högre avgifterna behöver man väga mot HSB:s erbjudande om "dubbel förtur" till både hyresrätter och bostadsrätter. Efter vår genomgång av kötider har vi svårt att se att man får valuta för den merkostnaden.”

HSB Bosparande – så fungerar det och det ska du tänka på

- Bospararen månadssparar och får på så sätt köpoäng som vid någon tidpunkt kan leda till att bospararen får en hyresrätt.

- Det är bra att ha koll på utbudet och kötiderna där bospararen vill bo i framtiden. 20 år i kö räcker i dagsläget för att få en lägenhet i Stockholms innerstad till exempel, i vissa städer och i vissa områden är det ingen kö alls. Kötiderna kan också variera inom stadsdelar, till och med mellan hus.

- Om du inte bo vill bo i ett område där tillgången på hyresrätter är låg är nyttan med HSB Bosparande låg och du bör överväga att stå i vanlig bostadskö samt ha ett ändamålsenligt sparande någon annanstans till en lägre avgift.

- Det är bara upp till 500 kronor per månad som du får köpoäng (1 poäng per 100 kronor), vill du spara mer än så gör du det med fördel till en lägre kostnad någon annanstans.

- Tänk på att poängsystemet kan ändras under tidens gång. HSB började exempelvis ge ut mer köpoäng (maximalt 5 poäng för 500 sparade kronor istället för max 3 poäng för 300 sparade kronor i månaden) vilket devalverar kövärdet på de gamla poängen.

- Om du överväger ett klassiskt bosparande (det finns förstås andra alternativ än HSB) kan du utvärdera nyttan genom att se det som en försäkring att någon gång i framtiden (antal år är kraftigt beroende av var du vill bo) få en hyresrätt (eller förtur till bostadsrätt, men nyttan av det är än mer svårbedömd och i dagsläget inte alls särskilt hög). Den extra kostnaden i avgift som du måste betala jämfört med en billigare fond eller ett konto med högre ränta är kostnaden för försäkringen.

Exempel: Så många poäng kostar hyresrätten

Poängen visas på olika sätt eftersom de olika regionerna har variationer i redovisningen, för att se din region sök här

Stockholm Nyligen förmedlad lgh Antal år i kö (max sparande) Finns lediga?
Vasastan  1 622 poäng 27 år Nej
 Enskede 1 050 poäng 18 år Nej
Rinkeby 314 poäng 5 år Ja
Göteborg      
Linnéstan 1081 poäng 18 år Ja, en
Bagaregården/Strömmensberg 520 poäng 9 år Nej
       
Malmö Medelpoäng som krävs är 30 till 300 beroende på område. Ja
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -