Alphabet blottar Youtube

Rapportkommentar Google-föräldern Alphabet förväntas falla när USA-börsen öppnar i på tisdagseftermiddagen. Men mest uppmärksammat i kvartalsrapporten var att nu särredovisas annonsintäkterna från Youtube.

Omsättningen inom Alphabet nådde inte upp till förväntningarna trots en ökning på 17 procent i sista kvartalet. Intäkterna i perioden uppgick till 46,1 miljarder dollar mot väntade 47 miljarder dollar, och från en rekordnivå väntas nu ett kursfall för aktien på 4 procent enligt förhandeln.

Alphabet-CEO:n Sundar Pichai vill i och med Youtubes särredovisning ge marknaden bättre insikter i bolagets affärer. Youtube genererar redan 15 miljarder dollar i annonsintäkter, men bolaget slirar lite på svaret om hur mycket av intäkterna som betalas tillbaka till de som skapar innehållet.

Youtube-intäkter från annat än annonsering, typ avgiften för Youtube TV redovisas fortfarande under Alphabet-segmentet övrigt. Under 2019 ökade annonsintäkterna på Youtube med 36 procent år mot år, enligt den nya redovisningen. Sedan 2017 har intäkterna dubblats.

Google Cloud som också brutits ur i redovisningen omsätter 10 miljarder dollar i årstakt.

För analytikerna som följer bolaget ger detta en större detaljrikedom. Några analytiker som ringde in uttryckte tacksamhet för detta under det efterföljande konferenssamtalet.

Att Alphabet inte tidigare redovisat intäkterna från sina tillväxtmotorer (Youtube och Cloud) kan ses som lite konstigt. Och det här kommer att underlätta för analytikerna. Det förstärker också bilden av att Alphabet är ett mer diversifierat än vad man kan tro, trots att merparten av intäkterna kommer från sökmotorn Google.

Det blir spännande att se om bolaget i framtiden också bryter ut till exempel vad (för mig ovärderliga) Google Maps kan tänkas genererar för intäkter.

Snart efter Alphabet-rapporten offentliggjorts gavs bland annat Microsoft en känga i media. Mjukvarujätten redovisar inte intäkterna från molntjänsten Azure separat utan tillsammans med övriga server-tjänster inom affärsområdet Intelligent Cloud. Det vill man också se annorlunda.

Alphabet-aktien har varit dyrare men på p/e 28 för det innevarande året är bolaget värderat i den övre delen av spannet. De senaste fem åren har omsättningen vuxit med i snitt 26 procent årligen. När vi blickar framåt ska omsättningen istället växa med mellan 18–15 procent.

För att värderingen ska falla krävs vinsttillväxt. Historiskt har den varierat kraftigt år för år. Under 2020 förväntas att vinsttillväxten faller till 9,4 procent, vilket ger oss ett PEG-tal på 1,7 enligt Factset.

För att PEG-talet ska komma ner till mer rimliga nivåer måste vi blicka längre fram. År 2021 spås en vinsttillväxt per aktie kring 15 procent. Det ger oss ett PEG-tal på 1,4 för 2021.

Sedan i somras utreds flera tech-jättar, däribland Alphabet, av amerikanska justitiedepartementet. Utredningen gäller olovligt monopol och huruvida bolagen på olaglig väg hämmat sina konkurrenter. Det har dock inte färgat handeln i aktierna nämnvärt.

Alphabet, Amazon och Facebook handlas alla, i skrivande stund, i närheten eller på nya rekordnivåer.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -