Dags att dansa nära utgången

Utblick Trots nedsläckta verkstadsgolv i världens fabrik har börserna stigit högre under februari. För Placeras köpvärda aktier har månaden hittills varit fenomenalt rent avkastningsmässigt.

Svenska börsen har som aktiemarknaden i USA har stigit till nya rekord. I Stockholm utmärker sig återhämtningen inom banksektorn.

Att börsen stiger trots oron kring Corona-viruset förklaras av pressade marknadsräntorna och centralbankerna – med Kina i spetsen – piggar upp finansmarknaderna med nya enorma stimulanser. Hittills har detta överträffat de uppskattade ekonomiska effekterna av att fabrikerna i Wuhan till del håller stängt.

Enligt analysfirman Dun & Bradstreet påverkas åtminstone 51 000 företag globalt av virusutbrottet.  Inom Fortune 1000 har 163 bolag en eller flera direktleverantörer i den hårdast drabbade Wuhan-regionen.

Virusets ekonomiska effekter är heller inte det enda som borde oroa marknaden. Redan svaga ekonomiska makroutsikter globalt riskerar att bli sämre.

Japan, som är världens tredje största ekonomi minskade med 6,3 procent i fjärde kvartalet. Europas motor Tyskland ökade bara med 0,4 procent under fjolårets sista månader. Den för landet viktiga bilindustrin minskad med hela 4,4 procent globalt, och prognosen är en oförändrad efterfrågan 2020. Hårdast var nedgången under 2019 i Kina.

Så när blir motgångarna för mycket?

Tekniktunga Nasdaq-index, likväl Apple, Mastercard, Visa och för att nämna ett svenskt exempel också Nibe stiger paraboliskt och det faller på sin egen orimlighet att årets raketuppgång skall fortsätta året ut. Tyvärr påminner uppgången allt mer om en klassisk blow off, och sådana riskerar för eller senare att få ett abrupt slut. Inom den stigande trenden är det i så fall rimligt att anta ett fall ned mot ett längre medelvärde, typ MA200 (lila linjen).

Men så länge centralbankerna flödar marknaden är förlorarna de som ställer sig utanför börsen.  

Under tisdagen flaggade Apple ännu tydligare för att Coronaviruset kommer att påverka bland annat Iphone-försäljningen. Vid USA-öppningen sjönk aktien med 2,3 procent. Hur utvecklingen sedan fortlöper och om säljtrycket eskalerar under kvällen blir mycket intressant att se.

Apple är inte det enda företaget med kinakopplingar som är drabbat. Om virus-situationen fortskrider eller till och med förvärvas riskeras en och annan otrevlig överraskning att dyka upp även hos svenska företag efter första kvartalet.

Placeras köpvärda aktier har utvecklats mycket väl under februari. Listans senaste aktieval Activision Blizzard har tillexempel stigit med 9 procent sedan publiceringen den 3 februari.

Gamingbolaget har tagit sig igenom det tuffa räkenskapsåret 2019.  Det avslutade samarbetet med utvecklaren Bungie och spelserien Destiny är bidragande till att intäkterna sjunkit närmare 900 miljoner dollar år mot år. Detta innebär att bolaget på helåret omsatt 6,8 miljarder dollar.

I sista kvartalet kunde Activision återigen visa på bättre siffor. Både omsättning och lönsamhet var betydligt högre än bolaget guidat inför. Omsättningen uppgick till 1,99 miljarder dollar mot guidade 1,81 miljarder dollar, och vinsten per aktie steg till 68 cent i kvartalet mot väntade 29 cent per aktie.

Bolaget fortsätter att lägga på sig kassa. Sedan tredje kvartalet har nettokassan vuxit från 2,25 till 3,16 miljarder dollar. För 2020 beslutas en utdelningshöjning på 11 procent.

Flytten från PC och mobil fortsätter och enligt ledningen kommer omställningen att sätta viss press på försäljningen under 2020. Målbilden är tydlig och Activision siktar på att få ut alla sina största franchisespel på nya plattformar, och dessutom utveckla vidare på en prenumerationsbaserad försäljningsmodell.

Bolaget spår att nettobokningar (försäljningsmått) stiger med 5 procent under 2020, och analytikerkollektivet förväntar sig en faktisk försäljningstillväxt kring 6,6 procent. Samtidigt syns en väntad vinstförbättring på 9 procent. Efter 2020 ska vinstutvecklingen ta rejäl fart och på prognosen för 2022 köps Activision till p/e 19.

Alla elva aktier på listan har stigit kraftigt hittills under februari. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -