Bolagen som delat ut i över 100 år

Börs Antalet utdelningar som dras tillbaka saknar motstycke. Här är 20 aktier som klarat att dela ut regelbundet i över hundra år, trots tidigare kriser. Inte heller coronakrisen rår på merparten av dem.

I USA spås nu den tuffaste ekonomiska krisen sedan åtminstone 1946. 

I lågkonjunkturer brukar utdelningarna vara betydligt mindre volatila än vad vinsterna är. Under den här krisen är det dock annorlunda och det beror förstås på det extremt osäkra läget samt att nästan alla företag drabbas samtidigt.

Vi har sett och kommer att få se fler indragna eller uppskjutna utdelningar vad tiden lider. Av de 20 bolag i världen som delat ut längst har ännu inget meddelat om de kommer att dra in sin utdelning.

Många av företagen verkar dock i branscher, där pandemin inte kommer att slå särskilt hårt, som till exempel inom vattenförsörjning och hygienprodukter.

Det unika med bolagen som lyckats dela ut pengar längst utan avbrott är att de uppfyller grundläggande behov som konsumenter har svårt att avvara oavsett kris.

16 av de 20 bolag som delat ut längst började dela ut pengar redan under 1800-talet.

Det företag med den längsta utdelningssviten är vattenbolaget York Water Company i delstaten Pennsylvania. De har regelbundet delat ut pengar till aktieägarna sedan 1816. De har även i nådens år 2020 absolut inga planer på att ställa in utdelningen.


En av York Waters vattenreservoarer.

Den 15:e april delar bolaget ut pengar till aktieägarna för 597:e gången i rad. York Water delar ut kvartalsvis.

York Water har alltså fortsatt att dela ut under krig och pandemier eftersom efterfrågan på vatten är relativt konstant.

Tvåa på listan över aktierna med världens längsta obrutna utdelning har kanadensiska Bank of Nova Scotia. Banken har haft en obruten årlig utdelning sedan år 1832.

Direktavkastningen ligger för närvarande på lite drygt 6 procent.

För att komma runt coronaproblemet kommer banken att hålla sin 188:e stämma via livevideo.

Man brukar säga att Bank of Nova Scotia är den mest internationella och diversifierade av de fem stora kanadensiska bankerna.

Det finns ytterligare en kanadensisk bank på listan över bolagen som har de längsta obrutna utdelningssviterna och det är Canadian Imperial Bank som delat ut pengar årligen sedan 1868. Direktavkastningen är för närvarande 7 procent.

En annan långtidsutdelare är konsumentvarubolaget Colgate-Palmolive. Företaget startade sin verksamhet redan 1806.

Grundare var den engelska baptisten William Colgate som drog igång en tvål- och ljusfabrik på Dutch Street i New York.

Företaget gick under namnet William Colgate & Company. 1873 lanserade bolaget sin första tandkräm på burk. Första tandkrämstuben kom först 1896 med Colgate Ribbon Dental Cream.  

1898 grundades tvåltillverkaren Palmolive i Milwaukee, Wisconsin. Man tillverkade tvålen uteslutande av palm- och olivolja. Palmolivetvålen gjorde succé och blev snabbt världens bäst säljande tvål. 1928 köpte Palmolive Colgate och tog namnet Colgate Palmolive. Idag värderas Colgate Palmolive till 57 miljarder dollar.

Coronakrisen är än så länge ingenting som verkar påverka bolagets försäljning negativt.

Så sent som den 12 mars meddelade Colgate-Palmolive att de höjer utdelningen per aktie från 1,72 dollar till 1,76. Bolaget har konsekvent betalat utdelning till sina aktieägare sedan 1895.

Hittills i år är aktien ner 5 procent, vilket är betydligt starkare än index.

En annan långtidsutdelare som delvis gynnas av pandemin är Procter & Gamble.

Företaget gjorde sin första utdelning redan 1890. Bolaget grundades dock redan 1837 av ljustillverkaren William Procter och tvålfabrikanten James Gamble. Huvudkontoret ligger i Cincinnati i Ohio.

Efterfrågan på deras varumärken som tvättmedlet Ariel, rakhyvelsmärket Gillette, tandvårdsmärket Oral B, Pampers blöjor och diskmedlet Yes är generellt sett konstant och högre än vanligt inom vissa segment som till exempel toapapper och rengöringsservetter nu under pandemin.

En långtidsutdelare som verkligen inte gynnas är oljebolaget Exxon Mobil, vars ursprung är oljemagnaten John D. Rockefellers bolag Standard Oil.

Bolaget har ännu inte meddelat hur de kommer att göra med utdelningen under den här krisen. Dock är oljebolag några av de hårdast drabbade och det skulle inte förvåna någon om de sänkte eller till och med ställde in utdelningen det här året.

Det skulle i så fall vara första gången sedan 1882. Om de ändå skulle behålla utdelningen på den förutspådda nivån så ligger direktavkastningen nu på 9,4 procent.

Exxon har dessutom årligen höjt utdelning under de senaste 36 åren. Det kommer de sannolikt i alla fall inte att göra detta år. 

Här kan ni följa mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Aktie Delat ut sedan
York Water 1816
Bank of Nova Scotia 1832
Canadian Imperial Bank 1868
Stanley Black & Decker 1877
Exxon Mobil 1882
Consolidated Edison 1885
Eli Lilly 1885
UGI 1885
Johnson Controls 1887
Procter & Gamble 1890
Coca-Cola 1893
Colgate-Palmolive 1895
General Mills 1899
General Electric 1899
PPG Industries 1899
Union Pacific 1899
Church & Dwight 1901
Truist Financial Corporation 1903
American Electric Power 1910
Edison International 1910
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -