En USA-favorit för tillväxtaktier

Fondanalys Många stora amerikanska tillväxtbolag har fortsatt att stiga i värde under året. Placera har en gammal favoritfond för dig som vill ha en långsiktig exponering de amerikanska tillväxtbolagen.

Börserna i USA utgör världens klart största aktiemarknad.

De nordamerikanska bolagens väger knappt 60 procent av världens totala börsvärde.

Vi hittar hela sju USA-bolag bland världens största bolag mätt som börsvärde. Störst är som bekant teknikjätten Apple som har ett börsvärde norr om 2 000 miljarder dollar.

USA har levererat en aldrig sinande ström av innovativa, dynamiska och världsledande tillväxtbolag inom många sektorer.

Landet erbjuder en enormt konkurrensutsatt hemmamarknad.

Samtidigt erbjuder Silicon Valley erbjuder ett unikt ekosystem för ekonomisk infrastruktur till nystartade bolag. Man har strukturen och historiken att finansiera nystartade innovativa bolag. Och ta dem vidare i tillväxtvärdekedjan till börsnotering.

Samtidigt är den amerikanska aktiemarknaden sannolikt den mest effektiva i världen. Det skapar tuffa förutsättningar för fondförvaltare att klå aktieindex. Med facit i hand har en amerikansk indexfond gjort ett bra jobb som många aktivt förvaltade fonder haft svårt att nå upp till.

Det finns en handfull riktigt duktiga aktivt förvaltade fonder. Förvaltare som levererat en ständig och stabil överavkastning. Jag gillar sedan tidigare Morgan Stanley Investment Managements tillväxtbolagsteam som hör till marknadens absoluta toppskikt.

Teamet ledes av Dennis Lynch sedan 21 år. Och tillsammans är det 14 förvaltare och analytiker varav sexa av dem arbetat 16 år tillsammans. Teamet letar investeringar fritt utan påverkan av index och storlek. Två analytiker letar efter stora tematiska investeringstrender. De andra är experter inom de viktigaste sektorerna. Två av de viktigaste fonderna de förvaltar är US Advantage Fund och US Growth Fund som tillsammans har ett förvaltat kapital på närmare 150 miljarder dollar.

Förvaltarna Dennis Lynch, Sandeep Chainani, Armistead Nash och Alex Norton.

MS INVF US Growth Fund A har ett större fokus på mindre, mer distuptiva och snabbväxande tillväxtbolag än systerfonden MS INVF US Advantage Fund. Risken är högre i US Growth Fund men det har betalat sig i högre avkastning den senaste fem årsperioden.

Investeringsprocessen är analysdriven och man letar bolag för en långsiktig investeringshorisont. Man letar gärna bland lite mindre innovativa bolag med nya affärsmodeller.

Fokus är på tillväxtbolag med försvarbara affärsmodell. Det innebär att bolagen ska dominera sin marknad och gärna ha starka nätverkseffekter. Förvaltarna är långsiktiga och har ett stort tålamod med sina investeringar.

Det stora tålamodet och den långs investeringshorisonten är tydlig, förvaltarna försöker bara genomföra större aktieaffärer var fjärde till var sjätte vecka.

Det är för att man inte vill få för stor påverkan av marknadens kortsiktiga brus. Och resultatet är tydligt. Omsättningshastigheten i fondens innehav är låg och ett innehav stannar i genomsnitt fyra år i fonden.

Fonden har 37 innehav och avviker mycket från index. De tre största sektorerna är teknik med 41 procent, kommunikation med 23 procent och hälsvårdsbolag på 19 procent. Alla tre sektorerna är överviktade.

Fonden saknar helt investeringar i fem huvudsektorer som råvaror, olja och energi, fastigheter och allmännytta. Det är klart att fonden är snedvriden mot tillväxtbolag. När marknadssentimentet inte är gynnsamt för den typen av investeringar kommer fonden sannolikt att avkasta sämre än en bredare amerikansk indexfond.

Fonden har en tydlig lutning åt stora bolag, runt 84 procent är investerat där och 13 i medelstora bolag. Fondens tio största innehav väger runt 50 procent.

De största innehaven i fonden väger runt 6-7 procent vardera. Det digitala betaltjänstbolaget Square väger mest på  6,7 procent, vilket är en klar övervikt mot index.

Det Kalifornienbaserade videostreamingföretaget Zoom Video Communications hör till årets bästa bidragsgivare med en uppgång på 588 procent i amerikanska dollar.

Förvaltarteamet har en lång historia av hög avkastning. De har lyckats med konststycket att skapa en avkastning som de tre senaste åren snittat på 43 procent. Betydligt bättre än kategorisnittets 22,2 procent. Risken i fonden är högre än snittfonden i kategorin, vilket gör att resan uppåt bitvis varit svängning. Som investerare gäller det att som förvaltarna ha ett stort tålamod med investeringen. För den prestationen har fonden belönats med fem stjärnor av Morningstar.

Morgan Stanley INVF US Growth Fund A förvaltar drygt 37 miljarder kronor. Den årliga avgiften är på 1,8 procent, vi tycker att avgiften är klart försvarbar då fonden levererat en bra riskjusterad avkastning. Och avkastningen är absolut bäst i fondkategorin ”USA, tillväxtbolag” på såväl tre som fem års sikt. Och i år är den klart bäst i klassen.

Placera rekommenderar köp av spetsfonden Morgan Stanley INVF US Growth Fund A och tror att förvaltarna över tid kommer att fortsätta leverera en hög riskjusterad avkastning. Fonden fungerar utmärkt som komplement till en billig amerikansk indexfond. Placera rekommenderar en lång sparhorisont på mellan tre till fem år och ett stor portion tålamod.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
MS INVF US Growth A USD Köp 2 190,49 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -