Aktier i medvind - en vinnande strategi

Fondkommentar Investeringar i aktier i medvind - momentumaktier - har varit en vinnande strategi över tid, trots att det inte är riskfritt. Placera har hittat en spännande investering som satsar på globala momentumaktier.

Momentum är en investeringsstrategi som bygger på att investera i aktier som stigit mycket i pris. Principen är enkel, en aktie som stigit relativt mycket i pris har en sannolikhet att fortsätta stiga och gå starkare än börsen som helhet.

Det finns risk att man köper aktier när priset är på toppen och en nedgång står för dörren. Men en systematisk ansats att investera i vinnaraktier har övertid avkastat högre än börsindex. Enligt den amerikanska indexberäknaren MSCI har deras globala momentumindex som letar vinnaraktier globalt haft en årlig genomsnittsavkastning på 11,4 procent jämfört med MSCI World index som leverarat 7,7 procent per år sedan 1994.

Det som överraskar mig är att risken mätt som standardavvikelse faktiskt varit lägre för MSCI World Momentumindex trots en överavkastning på 3,7 procentenheter per år under mätperioden. Det innebär en hög riskjusterad avkastning för momentumstrategin och att det varit en vinnande strategi de senaste 26 åren. Om historien upprepar sig kan den fortsätta.

Momentum-strategin är även uppmärksammad akademiskt. Då heter det att man har en faktorexponering, en faktor som kallas momentum. Momentum är en faktor som beskriver en akties historiska avkastning relativt andra aktier.

Enkelt uttryckt kan man säga att en aktie som historiskt levererat högre avkastning än andra aktier på börsen har en hög exponering till momentum.

Visst finns det vissa fallgropar. Det första man måste bestämma är tidsvalet. Ska det vara vinnare senaste månaden, halvåret eller året? Ska vi riskjustera avkastningen?  Hur många aktier ska vi investera i och när ska vi återupprepa processen, hur stor vikt ska varje aktie ha?

Frågorna är många även vid en relativt enkelt definierad strategi som Momentumstrategien. Vill man sprida risken ytterligare mellan olika börser och valutor är det ett omfattande arbete.

Jag gillar inte att gå över ån efter vatten så jag har hittat en börshandlad fond Xtrackers MSCI World Momentum UCITS ETF, som erbjuder en bra och bred exponering mot globala momentumaktier.

Det stora jobbet görs av indexberäknaren MSCI som tar ut en portfölj av momentumaktier.

Index innehåller globala momentumaktier noterade på 23 utvecklade börser. Indexet omfattar företag inom de flesta branscher. Urvalet till indexet är baserat på de drygt 1600 aktierna som ingår i MSCI World Index. Ifrån det urvalet väljer man ut runt 350 bolag vars aktiekurs har utvecklats bättre än de övriga under de senaste 6–12 månaderna och som troligen kommer att fortsätta att utvecklas väl inom den närmaste framtiden. Aktien storlek i indexet styrs av börsvärdet, vilket innebär att det är ett marknadsviktat index. Urvalet genomförs två gånger per år.

Indexet MSCI World Momentum ligger till grund för Xtrackers MSCI World Momentum UCITS ETF.

Xtrackers MSCI World Momentum UCITS ETF: De tio största innehaven

De tio största innehaven motsvarar 32 procent av fondens värde. Apple och Microsoft är de två största innehaven. Intressant att notera är att Microsoft är en av de aktier som varit med längst tid av de tio största bolagen i indexet.

USA-bolag utgör den absolut största delen i fonden och med hela 72 procent. Näst största vikt har japanska bolag på drygt 7 procent. Fonden är som väntat tekniktung, runt 30 procent är klassificerade som teknikbolag. Näst största sektor är hälsovårdsbolag på 28 procent. Här hittar vi amerikanska Johnson & Johnson som bland annat har allt från hårschampo till cancerläkemedel. Tredje största sektor är kommunikation på 10 procent. Teknikkonglomeratet Alphabet som äger Google är sektorns största bolag.

I år är fondens avkastning 15 procent, vilket är bättre än breda globalindex som har en oförändrad avkastning sedan årsskiftet. Fonden förvaltar idag drygt 3,2 miljarder kronor.

XTracker hör till DWS som hör till en av Europas största kapitalförvaltare. DWS var tidigare Deutsche Banks kapitalförvaltningsverksamhet. Förvaltningsavgiften för Xtrackers MSCI World Momentum UCITS ETF är 0,3 procent. Förutom den årliga förvaltningsavgiften betalar du courtage på affären. Likviditeten i fonden är bra och spreaden – skillnaden mellan köp och säljkurs – är liten.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -