Månadens bästa och sämsta fonder

Fondkommentar Det har det varit en tydlig sektorrotation på världens börser. Tidigare fondvinnare har nu hamnat bland månadens förlorarfonder.

De globala vinnarsektorerna den senaste månaden är energibolag, banker och finansbolag samt cykliska industribolag. De största förlorarna har varit tillväxtbolag, främst inom tekniksektorn och hälsovårdssektorn. Den tydliga nedgången beror en högre kapitalkostnad när räntorna stiger. En högre kapitalkostnad minskar dagens värde på framtida vinster. Även fastighetsaktier har haft det motigt. Speciellt fastighetsbolag med kontors- och affärslokaler.

Det finns flera anledningar till sektorrotationen. Den viktigaste anledningen är hastigheten i uppgången för den amerikanska tioårsräntan som har stigit från 1,2 procent till 1,6 procent.

Den senaste månaden har de stora bolagen på Stockholmsbörsen haft en riktigt bra avkastning. En smal indexfond som följer de 30 mest omsatta och största bolagen har stigit med över 6 procent, vilket hör till månadens bättre länderfonder.

Stockholmsbörsen utklassar en bred europaindexfond har avkastat betydligt sämre med 0,6 procent. Tuffast har det varit för en bred tillväxtmarknadsindexfond som backat drygt 3 procent under månaden.

En bred globalindexfond har stigit knappt 2 procent i år. USA som utgör den största enskilda vikten i en globalindexfond på runt 60 procent har stigit drygt 1,5 procent, mätt i svenska kronor.

valutamarknaden har dollarn fortsatt att stärkas mot den svenska kronan. I mitten av februari kostade en amerikansk dollar 8,21 kronor, idag handlas den på 8,51 kronor per dollar. Det motsvarar en uppgång på runt 3 procent.

Placera har listat de 20 bästa och sämsta fonderna senaste månaden från Avanzas fondutbud. Avkastningen skiljer hela 40 procentenheter, vilket är ovanligt mycket. Det är en bra temperaturmätare på vilka effekter som den stora sektorrotationen haft.

Kontrasten mot förra månadens text om vinnarfonder är stor, nu har som vid några tillfällen tidigare listorna i princip bytt plats.

Vinnarlistan innehåller som förväntat en uppsjö av branschfonder inom energi och bolag med tydligt värdefokus som kapitalet letat sig till. Oljepriset har stigit dryg till noteringen 68 dollar fatet.

De två högst avkastande fonderna har tydligt energifokus. Schroder ISF Global Energy A Acc USD har haft starkast utveckling. Det är en aktivt förvaltad fond som främst investerar i medelstora energibolag och USA är det största investeringslandet på 48 procent, följt av Storbritannien på 19 procent.

Det är en koncentrerad fond med 36 innehav. Det medelstora Denverbaserade oljebolaget Cimarex hör till månadens bästa bidragsgivare med en avkastning på närmare 70 procent. Det är fondens tredje största innehav på 5 procent.

Största innehaven i fonden är amerikanska Schlumberger som räknas som världens största oljeservicebolag med 5,8 procents vikt. Aktien har stigit med drygt 10 procent den senaste månaden.

Fonden hör till årets vinnarfonder och har stigit över 43 procent sedan årsskiftet.

Tvåa på listan är BGF World Energy. Fonden förvaltas av Blackrock som är världens största kapitalförvaltare. Den är aktivt förvaltat med fokus på de absolut största energibolagen. Totalt har fonden 29 investeringar.

Bland fondens tio största innehav hittar vi flera av världens största energibolag. Koncentrationen är hög, de tio största innehaven väger drygt 60 procent. Störst är amerikanska Chevron på drygt 9 procent, följt av brittisk/holländska Royal Dutch Shell som står för 9 procent. Chevron har haft en bra månad med en uppgång på närmare 20 procent, vilket klår Royal Dutch Shells uppgång på närmare 14 procent.

I toppen på vinnarlistan hittar vi ett antal bredare branschfonder som förutom att de investerar i energibolag även investerar i råvarubolag. Bäst avkastning har Franklin Natural Resources A(acc)USD.

Knappt 60 procent är investerat i olje- och energibolag och 36 procent återfinns i råvarubolag. Största investeringsland är USA med 60 procent, fonden har en tydlig lutning åt riktigt stora bolag. Fonden investerar i många bolag hela 80 och inget bolag väger mer än 3,7 procent. Riskspridningen är tydlig de tio största bolagen väger knappt en tredje dela av fondens värde. Största innehav är även här amerikanska energijätten Chevron följt av det australiska råvarubolaget BHP Group.

Vinnarlistan innehåller även några Norgefonder, bank och finansfonder samt ett antal fonder med tydligt värdebolagsfokus.

Bästa bank- och finansbolagsfond är Tellus Bank&Finansfond. Det största innehavet är den franska storbanken Société Générale, följt av svenska inkassobolaget Intrum. Båda bolagen väger drygt 8 procent. Société Générale har en avkastning på över 16 procent. Nordea har stigit med över 14 procent och hör också till fondens bättre bidragsgivare under månaden.

Förlorarlistan utgörs precis som jag tidigare skrev av flera av förra månadens vinnare. Överst på förlorarlistan hittar vi sju Kinafonder. De har haft en tuff månad och backat mellan 14 och knappt 18 procent. Det har gjort att årets uppgång för många av fonderna nu är på minus.

Nedgången förklaras av en tydlig utförsäljning av kinesiska och asiatiska tillväxt- och teknikbolag. Kinas näst största bolag Alibaba har haft det fortsatt tufft och backat 14 procent den senaste månaden. En utförslöpa som startade när börsintroduktionen av intressebolaget ANT financials ställdes in i elfte timmen. Då handlades Alibaba till närmare 320 dollar, en stor kontrast mot gårdagens stängningskurs om 230 dollar på New Yorkbörsen.

Tencent Holding har backat drygt 8 procent på en månad. Båda bolagen har fått de kinesiska myndigheternas ögon på sig för marknadsdominans. I fredags fick Tencent en liten men symbolisk straffavgift för onlinemonopol. Men budskapet är tydligt från Peking att ökad reglering är på gång.

Vi hittar den tematiska fonden Thematica - Future Mobility Retail som i huvudsak investerar i elbilar och värdekedjan runt den tekniken på förlorarlistan. Fonden investerar främst i små tillväxtbolag. Fonden har backat drygt 13 procent vilket halverar årets avkastning.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -