Ny fond i min tjänstepensionsportfölj

Så gör jag Efter den starka börsuppgången i år passar jag på att se över mina fondval i tjänstepensionen.

De senaste fondbytena genomförde jag den 19 augusti i fjol. Det var under en period som speglades av en stark återhämtningen efter bottennoteringen för de globala börserna i slutet på mars. Sedan dess har aktieindex fortsatt norrut.

Tjänstepensionsportföljen har haft en bra utveckling och lyckats klå en globalindexfond med bred marginal men den har inte klarat av en svensk indexfond.

Sedan förra fondbytet i fjol har min tjänstepension med månatliga premieinsättningar avkastat 24 procent. Det är en ovanligt hög avkastning med tanke på att mätperioden är drygt åtta månader. Trots en avkastning som inte skäms för sig, räcker det inte i jämförelse mot en svensk indexfond som igenomsnitt stigit knappt 29 procent. Men då hör Stockholmsbörsen till en av de absolut bästa och starkaste börserna under perioden.

Det är min andra utvärdering av tjänstpensionsportföljen där det är tydligt att huvuddelen av fonderna är noterade i utländsk valuta vlket gjort att de missgynnats av kronans framfart.

Efter flera år av kronförsvagning mot den dollarn var hösten extremt gynnsam för kronan. Även om dollarn stärks mot kronan i år har kronan under perioden stärkts med runt 2,5 procent.

Under perioden har kronan även tagit igen tappat mark mot euron, även om styrkan är mindre än mot dollarn. Uppgången summeras till runt 1,5 procent. Det tar bort avkastning när fondernas avkastning räknas om till kronor och ören.

Bästa bidrag till tjänstepensionsportföljen sedan senaste fondbyte lämnar Globalfonden Storebrand Global Multifaktor. Fonden har stigit närmare 40 procent och hör till det övre skiktet av högavkastande globalfonder. Fonden har en egenutvecklad modell och investerar i ett brett urval av bolag. Närmare halva fonden består av medelstora bolag med värdefokus precis den typen av bolag som investerarna gillat sedan början på november.

Näst största bidragsgivare är Handelsbanken Nordiska Småbolag med en avkastning på närmare 38 procent. Fonden förvaltas framgångsrikt av Tore Marken som föredrar att investera i bolag med en bra marknadsposition, de får gärna vara marknadsledare.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag tog jag in vid senaste fondbytet i fjol. Det var en bra tajming,  fonden har avkastat knappt 32 procent vilket är mer än både en svensk indexfond och fondkategorin Sverigefonder. Fonden placerar i en koncentrerad portfölj av svenska investmentbolag, som är delägare i mer än 75 börsnoterade bolag.

Sämst bidrag har kinafonden UBS (Lux) EF China Oppo(USD). Avkastningen landar på blygsamma 3 procent. Fonden gick starkt fram till början på februari och har sedan har den backat betydligt. Jag väljer att göra ett fondbyte och tar ut den fonden. I stället väljer jag en billig och indexnära USA-fond.

USA har lyckat bra med sin vaccineringsprocess och Bidens administration genomför massiva stimulanser. Tillväxten i ekonomin spås bli minst lika hög som i Kina i år och även fortsatt stark under 2022.

USA:s aktiemarknad hör till världens mest effektiva, vilket skapar tuffa möjligheter att utklassa aktieindex. Det gör att jag tar det säkra före det osäkra och tar rygg på en indexnära fond.

SPP Aktiefond USA investerar i mellan 550 - 650 bolag och följer MSCI USA index. Fonden följer Storebrandkoncernens standard för hållbara investeringar. Det innebär bland annat att de inte investerar i företag som medverkar till kränkning av mänskliga rättigheter, korruption, klimat- och miljöskada, produktion av kontroversiella vapen samt produktion av tobak.

Jag väljer att ha kvar de övriga sju fonderna i min tjänstepensionsportfölj. Månadssparandet sker lika stor del i varje fond och jag passar på att rebalansera om portföljen till lika stora fonddelar vid varje årsskifte och nu i samband med fondbyten.

Mer information om de övriga fondvalen finns här:

Jag gillar innovativa tillväxtbolag inom intressanta branscher som teknik, internet, media och hälsovård och har valt Lannebo Teknik. Det är en aktivt förvaltad aktiefond som investerar globalt i innovativa och välskötta bolag. Fokus är att investera i ledande bolag med goda tillväxtmöjligheter inom teknologi, telekom och hälsovård.

TIN Ny Teknik investerar i bolag inom mjukvara, hälsovård och digitala varumärken. Områden som blir allt viktigare i framtiden i spåren av teknisk innovation. Huvudfokus är långsiktiga investeringar i innovativa bolag med lönsamhet och starka kassaflöden. Fonden undviker förhoppningsbolag och biotechbolag. 

Handelsbanken Nordiska Småbolag. De nordiska länderna har en stabil tillväxt, och genom att investera på de nordiska börserna får vi en jämn och bra fördelning mellan olika sektorer. Norden har historiskt varit en mycket dynamisk och tillväxtvänlig region. Att diversifiera på övriga nordiska börser de senaste åren har hjälp till att öka avkastningen då Stockholmsbörsen har haft en svag period.

CB Save Earth Fund är en aktivt förvaltad miljöfond med etisk och hållbart ramverk som har en koncentrerad portfölj som bygger på långsiktiga investeringsbeslut. Fonden ger en bra riskspridning genom att placera globalt i tre starka miljötrender – förnybar energi, miljöteknik och vattenhantering. Den riskjusterade avkastningen är mycket bra.

Storebrand Global Multifactors egenutvecklade modell har lyckats identifiera företag som förväntas överträffa världsindex. Fonden är en global aktiefond som investerar på de utvecklade aktiemarknaderna. Den egenutvecklade modellen tar ut de bolag som uppfyller modellens kriterium bäst inom varje faktor. Fonden investerar sedan i mellan 250 och 350 medelstora och stora företag över hela världen. Var och en av de fyra faktorerna står för en fjärdedel – enkelt och transparent.

MS INVF Asia Opportunities A, har fokus på kvalitetsbolag som har en bra förmåga att generera ett långsiktigt aktieägarvärde. Man letar gärna bolag med ledande positioner inom tillväxtområden och som drar fördel av högra inträdesbarriärer för konkurrenterna.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag, ett unikt bra alternativ för oss som vill ha en passivt förvaltad svensk aktieindexfond. Fonden placerar i en koncentrerad portfölj av svenska investmentbolag, som är delägare i mer än 75 börsnoterade bolag. Fondens onoterade innehav ger en extra krydda. Fonden har gått betydligt bättre än Stockholmsbörsens index sedan starten 2012, till en förvaltningsavgift på låga 0,2 procent per år.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Köp 623,35 -
Lannebo Teknik Köp 14,06 -
CB Save Earth Fund RC Köp 265,25 -
Storebrand USA A SEK Köp 362,90 -
MS INVF Asia Opportunity A Köp 637,40 -
TIN Ny Teknik A Köp 226,71 -
Handelsbanken Nordiska Småbol (A1 SEK) Köp 1 817,03 -
Storebrand Global Multifactor A Köp 3 159,83 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -