Streamingjätten är bäst i klassen

Aktie Netflixs aktie har givit aktieägarna bra avkastning de senaste åren. Trots en dopad coronaperiod visar bolaget tillväxt och är fortfarande ledande inom videostreamingmarknaden.

Netflix grundades år 1997 och hyrde då ut DVD via post. Det var först år 2007 som bolaget började erbjuda en streamingtjänst över internet. 

Intäktsmodellen är att Netflix tar en månadsavgift för att kunden ska få tillgång till streamingtjänstens innehåll. 

Bolagets video-streamingtjänst finns i nästintill samtliga länder, totalt sett 190 stycken. Kina är en av de få länderna som inte har tillgång till tjänsten. Den största marknaden är USA och Kanada där ungefär halva nettoomsättningen kommer från. 

Netflix har under de senaste åren satsat mycket på att producera eget innehåll vilket bidragit med succér som serien Stranger Things och den nya jättesuccén Squid Game. Den sydkoreanska serien Squid Game har setts, i minst två minuter, av ungefär två tredjedelar av Netflix totala kundgrupp. 

Nyligen släppte bolaget sina siffror för tredje kvartalet och sammanfattningsvis var rapporten bra. Netflix ökade antalet betalande prenumeranter med 4,4 miljoner och vinsten var bättre än vad analytikerna estimerade. Nettoomsättningen kom in på väntade 7,48 miljarder dollar vilket betyder att bolaget ökade försäljningen med 16 procent i jämförelse med samma period förra året. I rapporten berättade vd Reed Hastings att det kommer tillkomma rekordmycket nytt innehåll på Netflix under fjärde kvartalet. 

En aspekt som är synnerligen intressant, är att Netflix kommer i framtiden erbjuda kunder dataspel på sin plattform. Detta kommer Netflix att ha utan någon som helst extra kostnad för sina kunder. Bolaget anser att steget till att även erbjuda dataspel adderar värde till plattformen och några av spelen kommer dessutom ha potential till att bli till film eller serie. Vissa av de kommande spelen kommer även licensieras vilket genererar intäkter. 

Bolaget har ett starkt varumärke och enligt en undersökning (Morgan Stanley) som gjorts, anser kunder att det är Netflixs streamingtjänst som är den som ger mest värde till sina kunder. I USA som är deras mest mogna marknad, har prishöjningar på 10 procent per år gjorts sen 2014. Detta har inte resulterat i, som man kan tro, att kunder sagt upp sina prenumerationer. 

Netflix har klart lägst churn rate (kundbortfall) i jämförelse med konkurrenterna. Exempelvis ligger HBO:s churn rate på ungefär 6 procent medan Netflixs på 2 procent. Det är ett faktum att Netflix är bäst i klassen på att behålla sina befintliga kunder. 

Netflix åtnjuter en konkurrensfördel som dess konkurrenter inte på samma sätt uppnått. Det handlar om den mängd med data som Netflix erhåller av de 213 miljoner kunderna man har globalt. Denna data hjälper Netflix att förutspå vad kunders preferenser är och kan ge bra personliga rekommendationer på streamingtjänsten. 

Marknaden som Netflix är verksamma inom är inte en så kallad “winner take all” marknad. Det kommer finnas, och det finns fler spelare på marknaden. Bland annat Disney plus, HBO och Amazon Prime för att nämna några. Netflix är fortfarande den största aktören med en marknadsandel på runt 30 procent. Video-streaming marknaden prognostiseras växa med ungefär 18 procent per år enda fram till 2026. 

Netflix handlas till en p/e multipel på 50 och ev/sales till 9 baserat på 2022 års estimat. Det är inte ett värdecase men å andra sidan har Netflix stark historik. Bolagets omsättning växer och det har sen 2016 skett en ordentlig marginalexpansion som väntas fortsätta framöver. Rörelsemarginalen har letat sig upp ifrån fyra procent till dagens 23 procent på 5 år.

Av de totalt 45 analytiker som följer bolaget, ger 35 stycken köprekommendation, 6 behåll och 4 sälj. Detta enligt Infront. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -