Läge för Axfood efter ICA-budet?

Aktieanalys Med utköpet av ICA Gruppen blir Axfood ensam herre på börsens livsmedelstäppa. Innebär budet att Axfood-aktien också bör värderas upp? Inte nödvändigtvis.

Det hade föregåtts av en del rykten och stigande aktiekurs men budet på ICA Gruppen på onsdagsmorgonen får ändå betraktas som någorlunda oväntat. Det är Ica-handlarnas Förbund som tillsammans med AMF Pensionsförsäkring vill plocka ut Sveriges största livsmedelshandlare från börsen och som är beredda att betala 534 kronor kontant per aktie.

Någon höjning kommer inte att ske enligt budgivarna och med tanke på att Ica-handlarnas förbund sedan tidigare sitter på 54 procent av aktierna i ICA Gruppen så kan man nog betrakta utköpet som klart.

För ICA:s aktieägare innebär det att en börsresa som med undantag av covid-svängningarna förra våren mestadels gått sidledes de senaste två åren nu avslutas på topp.

Frågan är om det även betyder att branschkollegan Axfood bör värderas upp.

Att en del kapital som har funnits i ICA-aktien frigörs och kommer att styras över till Axfood är rimligt att anta. ICA har exempelvis mer än 42 000 ägare idag enbart på Avanza och 72 000 totalt. De flödena kan ge Axfood-aktien en liten knuff den närmaste tiden. Men så oumbärlig är inte livsmedelssektorn på börsen, vare sig för professionella eller privata investerare, att det bör ändra den större spelplanen för Axfood-aktien.

Mer intressant är då argumenten till varför ICA köps ut. Handlarförbundet pekar på att ökad konkurrens, nya konsumtionsmönster och den digitala omställningen kräver investeringar och att dessa blir lättare att hantera i en onoterad miljö.

Utmaningarna som nämns gäller förstås även för Axfood, även om en stor skillnad är den nuvarande ägarsituationen. Att ICA Gruppen ägs till största delen av de enskilda handlarna, via förbundet, ökar risken för interna intressekonflikter och långsamma beslut. Det förändras inte i sak av utköpet men takhöjden lyfts när diskussionen mellan butiksägarna och huvudkontoret kan föras utan hänsyn till börsens informationskrav.

I Axfoods fall är det ingen tvekan om vem som styr eftersom Axel Johnson Gruppen har 50,5 procent av aktier och röster. De största fonderna längre ned i ägarlistan har inte ens 3 procent av aktierna. Det är en fördel när stora investeringar i IT-infrastruktur och e-handelslösningar krävs för att hålla nya teknikdrivna konkurrenter stången.

 

Axfoods ägare Värde (MSEK) Kapital Röster
Axel Johnson Gruppen 23676 50,05% 50,05%
ODIN Fonder 1346 2,84% 2,84%
Handelsbanken Fonder 1050 2,22% 2,22%
Nordea Fonder 948 2,00% 2,00%
Vanguard 737 1,56% 1,56%
Ninety One 635 1,34% 1,34%
Swedbank Robur Fonder 536 1,13% 1,13%
AMF Pension & Fonder 442 0,93% 0,93%
SEB Fonder 414 0,87% 0,87%
Göran Sax 407 0,86% 0,86%
Källa: Holdings      

 

Axfood har inte heller legat på latsidan vad gäller att flytta fram sina egna positioner. Stora investeringar görs i automations- och logistikcenter och nyligen gick förvärvet av partihandeln Bergendahls Food igenom, där Axfood även tar en minoritetspost i City Gross.

Resultatutvecklingen har också varit överlag positiv i år med svagt stigande vinst från höga nivåer och samtliga kvartal har varit i knapp överkant av analytikernas förväntningar.

Framåt så kommer inlemmandet av Bergendahls att lyfta omsättningen med styvt 10 miljarder kronor, medan marginalen späds ut i väntan på att synergier och stordriftsfördelar kickar in. Analytikerna som följer bolaget har tenderat att underskatta vinstutvecklingen i många år men det de i snitt ser framför sig nu är en marginal som stabiliseras på 4,2 procent och en tillväxt som faller tillbaka mot 3 procent efter Bergendahlseffekten nästa år.

  2020A 2021E 2022E 2023E
Omsättning, Mkr 53696 57578 67480 69671
Rörelsemarginal % 4,7 4,6 4,2 4,2
Vinst/aktie, sek 9,1 9,8 9,9 10,7
Utdelning/aktie, sek 7,5 7,7 7,8 7,8
P/e-tal   23,1 22,9 21,2
Källa: Factset        

 

konsensusprognoserna ligger p/e-talet runt 23 och även om det är i högsta laget givet den underliggande tillväxten så är Axfoods starka position som marknadstvåa värd en premie. Konjunkturstabiliteten och den trygga strömmen av utdelningar, där direktavkastningen nu ligger på 3,4 procent, motiverar också en premie.

Vår syn har tidigare varit att Axfood har en plats i en långsiktig portfölj om man som placerare prioriterar stabila utdelningar och god nattsömn, men att vi har svårt att hitta triggers för en större kursuppgång. ICA-budet är förvisso en trigger som tillfälligt kan lyfta Axfood ytterligare lite till utöver den initiala positiva reaktionen men strategiskt så gör det knappast ICA till en mindre farlig konkurrent.

Vi håller fast vid ett neutralt aktieråd.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Axfood Neutral 226,70 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -