PPM-sparare fast i stängda Rysslandsfonder

PPM På Pensionsmyndighetens fondtorg finns just nu fyra Rysslandsfonder och sex Östeuropafonder som är stängda. Placera reder ut vad som gäller om du sparar i någon av dem.

Nära 145 000 PPM-sparare har valt Rysslands- eller Östeuropafonder som nu tvingats stänga handeln. De hade i genomsnitt drygt 50 000 kronor i dessa fonder den 25 februari, alltså samma dag som Moskvabörsen stängde.

”Ur ett systemperspektiv är det volymmässigt ungefär en halv procent av PPM-pengarna och för de flesta spararna är en Rysslands- eller Östeuropafond en krydda i portföljen”, säger Erik Fransson, chef för fondtorgsavdelningen på Premiepensionsmyndigheten.

Erik Fransson

Stängningen har gjort att fonder som helt eller delvis är exponerade mot ryska aktier, såsom Rysslands- och Östeuropafonder, tvingats stoppa sin handel. Det har helt enkelt varken gått att köpa eller sälja fondandelar sedan dess.

Anledningen till att det inte går att sälja sina fondandelar är alltså att fondens innehav inte går att värdera.

Hur reglerna kring detta ser ut kan du läsa om i faktarutan till höger.

Hur påverkar det här de pensionärer som har dessa fonder under utbetalning?

"Det här året påverkas inte PPM-utbetalningarna alls, eftersom de bestäms utifrån värdet på PPM-fonderna i slutet av året. Om pengarna som ska delas ut inte finns tillgängliga blir det en kredit. Näst års PPM-utbetalningar kommer att påverkas utifrån vad värdet är på Rysslands- och Östeuropafonderna är då."

Att fonder tvingats stänga har hänt förr, berättar Erik Fransson, men då har det varit problem av övergående natur, som till exempel när handeln i företagsobligationsfonder stoppades i början av coronapendemin.

Utanför premiepensionens fondtorg, i samband med finanskrisen 2008 var det en del hedgefonder och hedgefond-i-fonder som likviderades och avslutades, vilket betyder att fondens innehav säljs av och pengarna delas ut till fondspararna.

”Det är något som man kan tänka sig skulle kunna hända även med Rysslandsfonder, för även om Moskvabörsen öppnar igen kan man tänka sig att kundintresset för dessa fonder är svalt, eller snarare iskallt.”

”Det kanske är sannolikt att fondbolagen kommer fram till att det är bäst för spararna att fonderna likvideras och att likviderna skiftas ut under kontrollerade former”, säger Erik Fransson, och fortsätter:

”Än så länge kan vi inte göra så mycket annat än se hur det här fortlöper.”

Även om den ryska börsen fortsätter hålla stängd skulle fonder kunna sälja innehaven utanför börsen, givet att någon vill köpa förstås.

Erik Fransson betonar att fondbolagen nu måste se till fondspararnas intresse och inte invänta någon ändring i lagen, såsom den Fondbolagens förening bett om för att man ska kunna dela upp fonder utifrån vilka innehav som går att handla med (Östeuropa exklusive Ryssland) och Ryssland.

”Spararna vill kunna förfoga över de likvida delarna i sina Östeuropafonder och likvidation är ett sätt för spararna att så snabbt som möjligt kunna göra nyinvesteringar i den strategi de själva vill. Fondbolagen har en skyldighet att utgå från den befintliga lagstiftningen.”

Får den här situationen er på Pensionsmyndigheten att tänka om på något sätt inför framtiden?

”Vi har ju skrivningar i avtalen som relaterar till att fonder och fondkategorier ska vara lämpliga för pensionssparare. Den här situationen belyser den frågan. Det ska inte finnas fonder som bedöms ha alltför hög risknivå. Det är en fråga som kommer aktualiseras framöver; om det finns andra kategorier och strategier på fondtorget som har den här höga risken som Rysslandsfonder visat sig ha haft.”

Fonder med senarelagd handel i PPM

Källa: Pensionsmyndigheten

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -