Börsen vände ned, Astrazeneca stiger

Börsen Stockholmsbörsens inledande uppgångar var vid lunchtid på fredagen utraderade och handlades i stället på negativ mark. Bland rapportbolagen stiger Storytel kraftigt medan Orrön Energy gick åt andra hållet.

Omkring klockan 12.20 var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,4 procent till 2.014 och aktier för 4,7 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Bland de ledande börserna ute i Europa var DAX-indexet i Frankfurt ned 0,2 procent medan CAC 40 i Paris hade sjunkit 0,6 procent.

Inom Stockholmsbörsens OMXS30-index fanns läkemedelsbolaget Astra Zeneca som vinnare och hade ökat 1,1 procent. Strax bakom stod SEB med en uppgång på 0,8 procent.

Tydligt mest omsatt var Orrön Energy, tidigare Lundin Energy, och var även den aktien som handlades tydligast nedåt på fredagen och stod på minus 11 procent. Aktien har dock stigit kraftigt den senaste tiden.

Nedgången kom efter att energibolaget på morgonen redovisat siffror för det andra kvartalet. Nettoförsäljning på landade på 10,8 miljoner dollar medan rörelseresultatet uppgick till -5,5 miljoner dollar, en ökad förlust jämfört med fjolårets siffra på -4,3 miljoner dollar.

Svagt gick det även för Clas Ohlson som visade upp en oväntad minskad försäljning på minus 4 procent i det andra kvartalet. Aktien föll drygt 9 procent.

"I ljuset av inflation och ett mer osäkert omvärldsläge var kunderna mer avvaktande. Vår satsning på en stark säsong med större lager av relevanta sommarprodukter föll inte ut som förväntat", sade bolagets vd Kristofer Tonström.

En starkare utveckling syntes hos Storytel som lyfte över 15 procent sedan bolaget redovisade en tydligt minskad förlust jämfört med i fjol samtidigt som försäljningen steg. De förbättrade marginalerna hänvisades av bolagets tillförordnade vd Ingrid Bojner till det strategiska skiftet som bolaget genomfört, där fokuset har flyttats till de mer prioriterade marknaderna.

"Var vi ser momentum just nu är i USA och de primära marknaderna i Europa. Audiobooks.com i USA presterar enligt plan och något bättre", sade hon vid en telefonkonferens på fredagen.

Bilglasbolaget Cary Group steg även 3,4 procent. Bolaget visade ett högre ebita-resultat än väntat, 166 miljoner kronor mot väntade 143 enligt Infronts sammanställning, för det andra kvartalet. Även omsättningen var högre än väntat och bolagets vd Anders Jensen talade i rapporten om en god underliggande efterfrågan.

På rekommendationsfronten har Isofol Medical fått sin aktie nedgraderad till behåll från köp av Carnegie, som även sänkte riktkursen till 1:31 från tidigare 20 kronor, efter det stora studiebakslaget tidigare i veckan. Aktien var ned 4,0 procent.

Jefferies sänkte rekommendationen för Assa Abloy och ger nu rådet att behålla aktien, från att tidigare rekommenderat köp. Assa Abloy backade 1,7 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -