Aktierna med lägst börsvärde

Börs I dagens marknadsklimat får mindre bolag det allt tuffare, speciellt om de behöver ta in nytt kapital. Placera har listat aktierna på Stockholmsbörsen med lägst börsvärde.

Sko- och accessoarbolaget Rizzo Group har idag ett börsvärde på 25 miljoner kronor vilket gör dem till det bolag med lägst börsvärde. Rizzo är verksamt med bland annat sina helägda butikskedjor Rizzo och Morris. 

Bolag Börsvärde (Mkr)
Rizzo 25
Empir 57
Image 110
Isofol 110
NGS 115
Anoto 120
Actic 160
Bong 170
Nelly 180
TradeDoubler 180
Havsfrun 185
Saniona 190
Strax 192
Abliva 194
Stockwik 205
Moberg Pharma  210
Ortivus 225
Qliro 240
Active Biotech  240
Lammhults  245

 

Aktien är ner runt 80 procent i år och bolaget har stora problem med att uppnå lönsamhet. Bolaget har en historik av rekonstruktioner och styrelsen  bedömer nu att det egna kapitalet understiger hälften av bolagets aktiekapital. Rizzo har därför tagit beslutet att nu upprätta kontrollbalansräkning. 

It-konsulten Empir Groups marknadsvärde ligger idag på 57 miljoner kronor. Bolaget grundades 1987 och tidigare under namnet MSC Group. Aktien är ner nästan 60 procent under 2022. 

Image Systems AB är ett svenskt mätteknikföretag för bildanalys och största delen av verksamheten finns i Norden. Börsvärdet uppgår till 110 miljoner kronor och aktien är ner 25 procent i år.

Bioteknikbolaget Isofol vars aktie är ner 92 procent i år har ett börsvärde 110 miljoner kronor. En misslyckad studie har fått aktien att klappa ihop. Bolaget är den enda aktien på listan som fortfarande handlas på Mid cap. 

NGS är ett bemanningsföretag som har stor inriktning mot vård- och omsorg. Ingrid Nordlund har lämnat VD-rollen efter 12 år och nu ska även finanschefen avgå vid årsskiftet. Aktien har halverats sedan årsskiftet och börsvärdet landar på 115 miljoner kronor. 

Andra aktier på listan är det Boråsbaserade e-handelsbolaget Nelly och investmentbolaget Havsfrun. Det förstnämnda företaget har ett marknadsvärde på 170 miljoner kronor och det sistnämnda 185 miljoner kronor. 

Mindre bolag har generellt sett sämre likviditet än större företag. Med likviditeten menas hur mycket en aktie handlas. Detta är viktigt att tänka på när du som investerare köper aktier i små bolag. I vissa mindre bolag löper du risken att inte hitta någon köpare av dina aktier när du vill sälja och detta kallas för likviditetsrisk.

En illikvid aktie, det vill säga en aktie med tunn handel, tenderar att vara mer volatil. Enstaka köp- och säljordrar kan ge en stor påverkan på aktiekursen.

Eftersom många bolag på listan inte genererar positiva kassaflöden har kurserna pressats och företagen som dessutom har ont om kassa kommer att få det ännu tuffare. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -