Fortsatta utflöden från aktiefonder

Fonder Oktober bjöd på fortsatta nettoutflöden i fonder. Men takten i nettoutflödet minskade betydligt från månaden före. Populäraste fondvalen var återigen hedgefonder. Största nettouttag hade långa räntefonder och blandfonder. Det visar månadsstatistik från Fondbolagens Förening.

När vi summerar årets första tio månader 2022 visar det på ett totalt nettoutflöde från fonder på 36,8 miljarder kronor med oktobers månadssiffror inkluderade. Hårdast drabbats i år är aktiefonder som haft nettouttag på 40,1 miljarder kronor.

Hedgefonder var populära under oktober och såg nettoinflöde på 1,9 miljarder kronor. Fondkategorins sticker ut under årets med ett totalt nettoinflöde på 9,2 miljarder kronor.

Störst nettoutflöde under oktober såg långa räntefonder på 2,1 miljarder kronor. I år har långa räntefonder drabbats hårt av ränteuppgången och inflationsoron. Hittills i år uppvisar långa räntefonder ett nettoutflöde på totalt 9,5 miljarder kronor. Från företagsobligationsfonder uppgår årets nettouttag till 12,2 miljarder.

De populära blandfonderna drabbades av nettouttag på 1,6 miljarder. I år har fondspararna gjort nettouttag på totalt 8,1 miljarder kronor.

Även korta räntefonder och aktiefonder uppvisade nettoutflöden på 0,2 respektive 0,1 miljarder kronor. Korta räntefonder har trots den senaste månadens nettouttag varit den populäraste sparfonden i år med nettoinsättningar på 9,5 miljarder kronor.

Det var marginella nettouttag från aktiefonder som utgör den största sparformen inom fondsparandet. Det var stor spridning i sparandet inom aktiefonder.

Störst nettoinflöde hade Nordamerikafonder på 5,8 miljarder kronor, följt av Sverigefonder på 2,1 miljarder kronor.

Under månaden hade globalfonder störst nettouttag på 2,7 miljarder kronor. Men samtidigt är Globalfonder den enda fondkategorin i år med nettoinflöde, totalt har drygt 8,8 miljarder kronor hittat hit.

Värt att notera är att indexfonder hade ett positivt nettoflöde under oktober på 4,1 miljarder kronor. Det starka spartrenden för indexfonder fortsätter sedan årsskiftet landar nettoinsättningarna på hela 25 miljarder kronor. Det innebär att indexfonder får en allt större andel av det totala aktiefondssparandet.

Fondförmögenheten i Sverige steg under månaden med 210 miljarder kronor och uppgick vid utgången av april till 5 973 miljarder kronor. Av den totala fondförmögenheten var 3 821 miljarder, motsvarande 64 procent, placerade i aktiefonder.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknadenP Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -