Är det fyndläge i kurspressat H&M?

Aktieanalys Trubbel i Kina och Ryssland, dollarmotvind, intern oreda och kostnadsinflation. Inte mycket har gått H&M:s väg i år. Är det fyndläge, eller läge att hålla sig borta?

Avlägsna är tiderna när H&M likt en klocka växte i målintervallet 10-15 procent år efter år med en rörelsemarginal runt 20 procent. Nu kämpar H&M med att växa överhuvudtaget i vissa kvartal, som det nyss avslutade tredje, och rörelsemarginalen i kvartalet på 5 procent hade varit ännu lägre om man inte justerat för ryska engångskostnader.

Mycket som hade kunnat gå snett under 2022 har gjort det och även om H&M knappast är ensamma om de flesta problemen så är det en klen tröst för aktieägarna. Här är några av de stora motgångarna som bolaget har behövt parera i år:

* Man har tvingats avveckla den ryska verksamheten till en engångskostnad på 2,1 miljarder kronor. Landet har tidigare varit både en tillväxt- och vinstmotor och den totala resultateffekten blir därför ännu större när Ryssland nu försvinner, sammantaget 2,5 miljarder kronor i tredje kvartalet enligt H&M.

* Man har behövt hantera kraftigt stigande råvarukostnader och fraktpriser och ovanpå det en urstark dollar som har gjort inköpen ännu dyrare. Prishöjningar har inte kunnat kompensera för detta och resultateffekten bara under tredje kvartalet ligger kring minus 1,5 miljarder kronor.

* Kina fortsätter att vara en känslig fråga efter att H&M tidigare blev utfrysta i landet till följd av kommentarer kring den uiguriska minoritetsbefolkningen i provinsen Xinjiang. Försäljningen ökar något i tredje kvartalet enligt bolaget men eftersom H&M har slutat redovisa omsättningen per land i kvartalsrapporterna går det inte att se exakt hur Kina presterar. Av senaste årsredovisningen framgår dock att landet var sjunde största marknad (strax efter Ryssland) med 7,3 miljarder i omsättning, efter en 25-procentig nedgång under 2021. De hårdföra covid-begränsningarna i landet adderar ytterligare osäkerhet för närvarande.

* H&M har inte egna fabriker men bolagets storlek som inköpare och tydliga ställningstagande i hållbarhetsfrågor gör att bolaget ofta får klä skott för brister hos underleverantörerna. Senaste exemplet kom i helgen och består av kritik mot att fabriker i Bangladesh, som levererar till H&M, släpper ut förorenat vatten. Varje ny granskning som lyfter fram leverantörernas problem tenderar att stänka även på H&M:s varumärke.

* Intern oro. Butikspersonal har varslats under hösten och ett stort besparingsprogram som berör de centrala enheterna ska sjösättas för att sänka kostnaderna med 2 miljarder kronor. Det är visserligen inte konstigt att globala företag ibland behöver anpassa kostymen när omvärlden och efterfrågan förändras. Men i ett företag som har ständig tillväxt i sitt DNA och har en hög ambition i både hållbarhets- och personalfrågor skapar det spänningar i företagskulturen och oro i staberna. Det ökar risken för sämre effektivitet och kompetensflykt under den pågående omställningen.

Gott om bekymmer för vd Helena Helmersson att blicka tillbaka på när hon summerar 2022 med andra ord. Och ett bekymmer som kan dröja sig kvar har att göra med att en annan viktig del av H&M:s DNA är att vara prisvärda. Bolaget har nu medvetet valt att inte fullt ut kompensera sig för de stora kostnadsökningarna vilket är bra för kunderna som lever i en tuff ekonomisk miljö, men kommer de att belöna H&M för detta i en hårt konkurrensutsatt sektor?

Svaret bli intressant att följa kommande kvartal. När det kommer till resultateffekterna av strategin är det krass matematik att det behövs ganska tydliga försäljningsökningar för kompensera sig för sämre marginaler om man ska hålla vinsterna uppe.

Analytikerna som följer H&M verkar inte övertygade om att vinstnivån kommer att hämta sig på kort sikt åtminstone. I år väntas marginal och vinst per aktie falla och någon egentlig återhämtning spås inte förrän 2024.

  2021A 2022E 2023E 2024E
Omsättning, Mkr 198967 222475 229382 236382
Rörelsemarginal % 7,7 5,5 5,4 6,5
Vinst/aktie, sek 6,7 5,4 5,4 6,9
Utdelning/aktie, sek 6,5 6,3 6,3 7,2
P/e-tal   21,5 21,5 16,8
Källa: Factset        

 

Den klena vinsttillväxten till trots värderas aktien till p/e-tal över 20 igen. Multipeln ligger nära 22 både i år och nästa år och faller till 17 år 2024, om analytikerna får rätt.

Utdelningen som spås krypa ned något från årets 6,50 kronor per aktie ger förvisso en bra direktavkastning på 5,5 procent, men då ska man ha i bakhuvudet att det är mer än hela årsvinsten.

Chansen finns förstås att analytikerna är alltför präglade av den sura omvärlden som H&M har att hantera just nu och att bolaget kan överraska positivt ifall inflation, valuta och andra bekymmer lättar nästa år. Intressant att notera är åtminstone att aktien inte har haft en lika hög andel säljråd, och låg andel köpråd, på flera år.

En som inte slutar vara optimistisk är storägaren Stefan Persson som fortsätter köpa aktier för stora belopp. Tillsammans med ett pågående aktieåterköpsprogram ger det visst stöd för kursen att det hela tiden finns krut på köpsidan i orderboken.

En aktiekurs som var nere kring 100-lappen efter att den senaste rapporten utlöste ett stort fall, men som sedan gick över 20 procent på bara några veckor, innan styrkan avtog något igen.

Lockas man av hög utdelning och vill satsa på att motvinden snart vänder och att H&M får betalt av kunderna för sin prisstrategi så går det att ha överseende med relativt höga vinstmultiplar på dagens vinster. Det finns också en osannolik men inte omöjlig chans att Persson-familjen en dag köper ut hela bolaget och det begränsar nedsidan i aktien något.

Vi landar ändå i att återhämtningen kommer att bli seg, att konkurrensen gör det fortsatt svårt att kompensera sig för inflationen och att det finns för många svajiga faktorer just nu som är utanför bolagets kontroll för att vi ska lockas av uppsidan i aktien.

Vi fyndar gärna på börsen, men H&M står inte på shoppinglistan den här julen.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Hennes & Mauritz B Neutral 115,82 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -