Så investerar du cybersäkert

Fondkommentar Den digitala utvecklingen fick turbobränsle i och med pandemin. Samtidigt har cyberattackerna ökat och blivit alltmer sofistikerade. Placera har hittat en fond med fokus på olika typer av cybersäkerhet.

Cyberattacker är när en angripare som är en person eller organiserad brottslighet försöker komma åt data, funktioner eller begränsade data i ett företags eller ett personligt nätverk utan tillstånd. Motivet kan vara kriminellt och syftet kan var att förstöra eller få åtkomst till klassificerad information.

Tillväxten för olika typer av cyberattacker ökar mycket. Under första halvåret 2022 ökade ransomewareattackerna med över 100 procent. Och tillväxten ser tyvärr ut att fortsätta i samma takt.

En ransomwareattack krypterar filerna på datorn så att du inte kan komma åt dem utan en dekrypteringsnyckel. I utbyte mot dekrypteringsnyckeln krävs en lösensumma - ofta i Bitcoins, en virtuell valuta som är svår att spåra.

Cybersäkerhet är det högsta och mest prioriterade området för världens IT-chefer. Och cybersäkerhetsbudgeten växer allt större. Även i en potentiell lågkonjunktur tror vi att säkerhetsutgifter kommer att vara den sista punkten som man stryker.

Enligt en rapport från IBM Security förväntas utgifterna vara särskilt stora inom molnsäkerhet, slutpunktssäkerhet, datasäkerhet, ID- och åtkomsthantering och infrastruktursäkerhet, som sattes i fokus av datorbehov som dykt upp under pandemin.

IBM Security spår att säkerhetsutgifterna kommer sannolikt att förbli höga under de kommande fem åren och vara större än övriga investeringar inom IT-marknaden.

Trots den strukturellt starka medvinden har cybersäkerhetsaktierna haft ett tufft 2022 med betydande nedgångar. Cybersäkerhetsbolagens intäkter och marginaler har under året visat motståndskraft i intäkter samtidigt som värderingarna har sjunkit ihop. Och många cybersäkerhetsbolag är billigare än på länge.

Uppköpsaktiviteten varit fortsatt hög bland cybersäkerhetsbolagen. Sektorn konsolideras när större spelare köper mindre bolag. Även riskkapitalbolagen har lockats till sektorn. De vill säkerligen köpa billigt nu och bygga upp nya cybersäkerhetsbolag som ska noteras vid nästa börstopp.

Cybersäkerhetssektorn är snårig för den som inte är hemma där. Vill du inte leta bolag själv kan en börshandlad fond göra jobbet åt dig.

Jag har valt den börshandlade fonden Global X Cybersecurity UCITS ETF USD Acc med börskoden BUG och ISIN kod: IE00BMH5Y871. Det är en passiv fond som investerar efter Indxx Cybersecurity Index.

Indxx Cybersecurity Index består av maximalt 40 bolag som är noterade på de globala börserna. Det beräknas av den amerikanska indexleverantören Indexx som grundades 2005 och har huvudkontor i New York.

Index innehåller bolag som minst har 50 procent av intäkterna från cybersäkerhet. Indexx definierar cybersäkerhet som utveckling och hantering av säkerhetsprotokoll, och som förhindrar intrång och attacker mot system, nätverk, applikationer, datorer och mobila enheter.

Indexet är börsvärdesvikat men maxvikten är sex procent för ett bolag. Indexet innehåller maximalt 40 aktier och det ombalanseras två gånger om året, andra fredagen i maj och november. Där emellan får aktierna rör sig fritt.

Fonden är USA-tung, drygt 75 procent utgörs av USA-bolag följt av knappt 7 procent japanska bolag. Israeliska bolag kommer på en tredje plats med en vikt på 6 procent. Brittiska bolag intar fjärdeplatsen med en vikt på 5,7 procent. Indexet omfattar bolag på utvecklade börser.

Alla bolagen räknas som teknikbolag men de hör till någon av följande undersektorer:

De tio största innehaven i Global X Cybersecurity UCITS ETF USD Acc utgör drygt 56 procent av fondens värde.

Vi hittar en handfull bolag som har en vikt kring maxvikten sex procent. Största bolag förnärvarande är Fortinet som erbjuder nätverkssäkerhetslösningar som brandväggar och antivirusprogram.

Tio största innehaven   
Bolag vikt i %
Fortinet 6,6
Varonis Systems 6,6
Okta 6,3
Check Point Software 6,3
Gen Digital 5,8
Palo Alto Networks 5,3
Zscaler 5,2
Rapid7 4,9
Tenable Holdings 4,7
Qualys 4,6
Källa: Global X 56,3

 

Global X Cybersecurity UCITS ETF USD Acc ger en bred exponering mot både snabbväxande cybersäkerhetsbolag och mer mogna och etablerade spelare som Fortinet och Palo Alto Networks.

Global X Cybersecurity UCITS ETF USD Acc  
Avkastning % 3 år 36,5
Avkastning % 1 år -17,3
Risk % 3 år 29,6
Betyg* NA
Index Indxx Cybersecurity Index
Handelskod: BUG
ISIN: IE00BMH5Y871
Replikering: Fysisk
Avgift%/år 0,5
Rörlig avgift  nej
Förvaltare: Global X - Mirae Asset Global
* Morningstar har 5-gradig skala  
Källa: Morningstar 030123  

 

Förvaltningsavgiften för Global X Cybersecurity UCITS ETF USD Acc är 0,5 procent. Det tillkommer courtage då en börshandlad fond handlas som en aktie över börsen. Fonden förvaltas av den sydkoreanska kapitalförvaltaren Global X – Mirae Asset Global Investments med huvudkontor i Seoul.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -