Börsen idag: Positiv öppning väntas

Morgonrapport USA-börserna ökade i onsdags och Asien inleder torsdagen med att handlas blandat under morgonen. Ledande terminer indikerar en öppning positivt för OMXS30.

De amerikanska börserna lyfte efter att Fed kommit med räntebesked. Fed höjde som väntat räntan med 25 baspunkter, men det var det var Powells tal vid konferensen efteråt som stod i fokus. Han berättade att desinflationsprogressen är i ful gång vilket är positivt för börsen. S&P 500 klättrade 1,1 procent och Nasdaq Composite steg med 2,0 procent. Dow Jones industriindex stängde oförändrat.

Råvarorna handlades mestadels negativt igår. Oljepriset sjönk trots att OPEC+ medlemmarna beslutat om att låta oljeproduktionen vara oförändrad. Enligt analytiker underproducerar OPEC+ med cirka 800 000 fat per dag. WTI-oljan tappade 2,6 dollar till ett pris på 76,2 dollar per fat. Brentoljan sjönk med 1,9 dollar till ett pris på 82,6 dollar per fat.

Bland basmetallerna noterades bred nergång. Nickel föll mest och retirerade 4,6 procent. Både koppar och zink backade med 2,4 procent. Tenn och aluminium föll 2,0 respektive 1,6 procent. Bly var den enda basmetallen som handlades upp, den steg med 0,1 procent. Guldpriset tappade 4,4 dollar till ett pris på1 924,1 dollar per uns,

Hos de enskilda bolagen på de amerikanska börserna noterades spelutvecklingsbolaget Electronic Arts som gårdagensförlorare. Bolaget föll med 9,3 procent efter en dålig kvartalsrapport. Halvledarbolaget AMD gick i motsatt riktning och ökade i stället med 8,6 procent. Både omsättningen och vinsten låg i linje med analytikernas förväntningar.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan sjönk 11 punkter till 3,41 procent.

De asiatiska börserna handlas blandat under morgonen. Kina stiger på grund av de positiva beskeden som Fed lämnade igår kväll. Klockan 07:30 noteras japanska Nikkei 225 upp 0,2 procent, Hang Seng handlas 0,3 procent lägre och Shanghai kompositindex är upp 0,1 procent.

På hemmaplan har det kommit in nya riktkurser. DNB sänker riktkursen för Axfood till 280 kronor (295) och upprepar behåll. SEB höjer riktkursen för Lagercrantz till 103 kronor (96) och upprepar sälj.

Det är en lugn dag på makrofronten. Klockan 08:00 släpper Grekland arbetslöshetssiffror. Vid 14:30 presenterar Tjeckien sitt räntebesked. En kvart senare släpper ECB räntebesked. Dagen avslutas 16:00 med att USA släpper statistik angående landets industriorder.

placera.se i samarbete med:
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -