Tillväxtbolag hos månadens fondvinnare

Fondkommentar Börsrallyt har fortsatt den senaste månaden. Det har varit en relativt bred uppgång med många fondkategorier på plus. Flera av vinnarfonderna investerar i tillväxtbolag. Det visar Placeras senaste fondgenomgång av vinnare och förlorare.

Rapportperioden har bjudit på relativt fina resultat från många företag som därmed uppvisar motståndskraft mot den recession som många expert spått ska komma. Det har fått de globala investerarnas optimism att öka något under månaden. Det visar den senaste investerarenkäten från Bofa Securities.

Pessimismen och riskviljan har fortsatt leta sig uppåt från det rekordlåga investerarsentimentet som noterades i september i fjol. Recessionsrisken hos de globala investerarna har sjunkit till den lägsta på ett år.

Även Bofas Bull & Bear-indikator visar det högsta värdet på över ett halvår och det finns mer att ge före den indikerar säljläge. Indikatorn har stigit trots att andelen investerare som tar lägre risk än vanligt är fortsatt stor och riskaptiten är historiskt låg.

Men nivån fortsatte att förbättras, och riskaptiten är trots en låg nivå den högsta sedan februari i fjol. Investerarna har en fortsatt historiskt låg undervikt i aktier, men högre än bottennoteringen i september.

Inte helt oväntat innehåller Placeras fondindikator betydligt fler vinnare än förlorare och landar knappt 64 procent senaste månaden. Fondindikatorn omfattar alla 1363 fonder noterad på Avanzas fondplattform. Totalt har 492 fonder minusavkastning.

Det skiljer mer än man kan tro när vi ser på de tio globala huvudsektorerna på sektorbasis. Sex av tio uppvisar plusavkastning. Bäst har tekniksektorn utvecklats på drygt 9 procent. Både sällanköpsvaror och telekommunikation placerar sig i toppen.

Tuffast har den senaste månaden varit för defensiva sektorer. Stabila allmännyttiga bolag och hälsovårdssektorn placerar sig i botten.

Uppgången på Stockholmsbörsen har varit bred. Bäst har en svensk indexfond med inriktning på små- och medelstora bolag klarat sig med en uppgång på drygt 3 procent.

En bred svensk indexfond som omfattar alla noterade bolag har stigit knappt 2 procent, vilket är i nivå med en indexfond som följer de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen.

Europaindexfonder som klådde USA-indexfonder under fjolåret har haft en lite lugnare uppgång den senaste månaden. En bred europaindexfond har en uppgång på drygt 1 procent och har haft valutamotvind. Euron har tappat mark mot kronan med runt en procent under månaden.

En global aktieindexfond har stigit med 3 procent mätt i svenska kronor under månaden. US-dollar är i princip oförändrad mot den svenska kronan.

USA som utgör drygt 60 procent av en globalindexfond har haft en starkare avkastning på 5 procent mätt i kronor. Tekniksektorn som är stor i USA har till stora delar varit motorn i uppgången under månaden.

En bred tillväxtmarknadsindexfond uppvisar en nedgång på drygt 2

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -