Sjutton köpvärda aktier i mars

Köpvärda aktier Februari blev en lite mer nykter historia efter det bubblande januarirallyt på börsen. Inför mars tar flera nya pjäser plats på vår lista över köpvärda aktier.

Rivstarten på börsåret 2023 kom av sig lite i februari. Inte så konstigt med tanke på att det kommit bokslutsrapporter som har överraskat något mindre positivt än vanligt och inflationsstatistik som inte har varit fullt så övertygande som många hade hoppats på.

Att vi har en överraskande motståndskraftig konjunktur och arbetsmarknad, inte minst i USA, är visserligen positivt för börsbolagens efterfrågan. Men å andra sidan är det ett hinder för en snabb nedgång i inflationstakten som är tänkt att öppna dörren för mindre aggressiva centralbanker.

Den här dragkampen har fått börsen att vela fram och tillbaka i februari och till slut landade månaden på en uppgång med 1,2 procent i Stockholm, mycket tack vare uppgångar i de räntekänsliga bankerna. I USA slutade månaden däremot med en nedgång på drygt 2 procent för det breda indexet S&P500 och 1 procent ned för det tekniktunga Nasdaq-indexet.

Blandad är också utvecklingen bland våra aktiefavoriter. Medan klädbolaget Björn Borg är vassast den här månaden och har lyft med draghjälp av sin rapport har säkerhetsbolaget Securitas tappat fart trots ganska sina siffror, där ett bra resultat står emot stigande räntekostnader till följd av en hög skuldsättning.

Våra tyska biltillverkare, Porsche och Volkswagen, har båda fortsatt stiga något liksom amerikanska bildelsbolaget Copart. Några spektakulära rörelser har det dock inte varit frågan om i något av innehaven på listan den här månaden.

Så gick det för aktiefavoriterna i februari

Inför mars sväller listan något. Det beror delvis på att kollegan Ellinor Beckett gjort comeback på redaktionen och i säcken har hon med sig två bolag som kommer in på listan: Nordic Waterproofing och Knowit.

Vi plockar även in nederländska Alfen. Efter senaste tidens nedgång handlas aktien nu på rimligare multiplar och vi tror det är ett bra läge att fånga upp aktien. Värt att påpeka här är att risken är hög och att aktien passar bäst för den som vill krydda portföljen med en marknadsledare inom energiomställningen.

Energieffektivisering är nyckeln till framgång även hos svenska Fagerhult, vars belysningssystem kan hjälpa kunderna att spara in på dyra elräkningar. Bokslutet bådade gott för framtiden och vi tar in aktien på listan.

En annan nykomling är tyska kemi- och läkemedelsbolaget Bayer vars breda portfölj tilltalar oss.

Vi plockar samtidigt bort vår vinnare Björn Borg efter några positiva månader. Bolaget har visat framfötterna i ett tufft konsumentklimat i vinter men vi befarar att uppgången mattas av framöver och kliver av för den här gången.

Placeras lista över köpvärda aktier ska inte ses som en sammansatt portfölj utan som inspiration och som förslag på aktier som skulle kunna ingå i en individuell portfölj. Ser vi spännande möjligheter i en aktie på kort- och medellång sikt kan de få plats på listan men som regel ger vi förslag på aktier som ska kunna ägas på lång sikt. Listan uppdateras en gång i månaden.

Placeraredaktionens mest köpvärda aktier i mars

Knowit

Att äga ett konsultbolag i en annalkande lågkonjunktur kan tyckas kontraintuitivt, men IT-konsulten Knowit har en stor andel av sina kunder inom offentlig sektor och aktien har möjligen tagit lite väl mycket stryk på senare tid. Med fortsatt stora behov av digitala investeringar, en värdering långt under 10-årssnittet (P/E 14,7) och ett starkt varumärke som arbetsgivare är positivt, dessutom har aktien en hyfsad direktavkastning på 3,6 procent. Bland riskerna kan nämnas löneinflation som är svårt att föra över till en vikande marknad.

Nordic Waterproofing

Takbolaget Nordic Waterproofing var hållbarhetsfondernas älskling för ett par år sedan, men handlas idag till P/E 12. Ett tydligt hållbarhetscase och en potentiell uppköpskandidat är på pluskontot. På minussidan kan förstås nämnas byggkonjunkturen (även om 50 procent av verksamheten är renovering). En direktavkastning på 4 procent blir en liten kudde.

Dustin

Efterfrågan på IT-utrustning är pressad och det är även återförsäljaren Dustins aktie som har rasat det senaste året. En djupare lågkonjunktur än befarat och en nyemission tillhör riskerna men en del frågetecken har också rätats ut senaste veckorna. Vd-frågan är löst i och med att finanschefen Johan Karlsson tar över och nya finansiella mål presenterades på en kapitalmarknadsdag. Vågar man bottenfiska så lockar uppsidan i aktien.

Läs Placeras analys här.

Fagerhult

Stark rapport i ryggen som visar att kunderna efterfrågar bolagets belysningslösningar även i tuffare konjunkturklimat, tack vare ett ökat fokus på energieffektivisering bland företag och fastighetsägare. Vi räknar med marginalförbättringar även 2023 och ser ljust på värderingen.

Läs Placeras analys här.

Securitas

Efter Securitas nyemission och storförvärvet av Stanley Security är resan mot mer digitala intäkter och högre marginaler påbörjad. Senaste rapporten visade att bolaget tog ytterligare ett litet steg på vägen. Skuldsättningen är hög men i takt med att den kryper ned och i takt med att förtroendet för marginalmålen ökar bör också värderingen kunna stiga.

Cloetta

Cloettas stora investeringsbeslut förra våren fick ett minst sagt tufft mottagande av placerarna. Jag satsar fortsatt på att börsreaktionen var lite överdriven. Cloetta behöll sin utdelning och det bör finnas potential kvar för uppgång i ett stabilt företag som har förutsättningar att klara en konjunkturnedgång hyggligt.

Bayer

Tysk kemi- och läkemedelsjätte med bred produktportfölj inom både hälsa och jordbruksprodukter. En växande och åldrande befolkning ger långsiktig medvind och aktien är lågt värderad.

Läs Placeras analys här.

Mondelez

Mondelez är en aktie som passar utmärkt i defensiva aktiedepåer. Mondelez har mycket starka lokala varumärken som Marabou, Oreo, O’boy, Stimorol, V6, Philadelphia, Milka, Toblerone och Côte d’Or.

Monster Beverage

Amerikanska energidrycksjätten Monster Beverage har en fortsatt intressant tillväxtresa framför sig. Monster Beverage är världsledande inom energidrycker. Monsters energidrycker säljs globalt, men det är framför allt i USA och Kanada som bolaget är ledande. Företaget är dominerande på USA:s energidrycksmarknad. Marknadsandelen ligger på drygt 40 procent.

Läs Placeras analys här. 

Universal Music Group

Världens största musikförlag Universal Music Group är noterat på Amsterdambörsen och gynnas av att allt fler streamar musik. Under de kommande åren väntas omsättningen stadigt öka med drygt 10 procent per år samtidigt som vinsten per aktie spås stiga med runt 15 procent årligen. Universal Music Group äger artister som Rolling Stones, Sting, Queen, Metallica, Taylor Swift, BTS, Drake och Justin Bieber. Aktien har kommit ner i värdering och långsiktiga ägare gör sannolikt rätt i att stiga på nu.

Läs Placeras analys här.

Volkswagen

VW-aktien handlas nu till rekordlågt p/e-tal på under 4 på nästa års vinst. Koncernen står visserligen inför stora utmaningar, som ombyggnaden mot elektromobilitet, men på den här kursnivån är väldigt mycket inprisat och bolagets storlek är också dess styrka. Bolaget har många värdefulla tillgångar inte minst i form av Porsche och de andra lyxbilsmärkena Bentley, Lamborghini och Ducati som alla är relativt konjunkturokänsliga. Sedan i somras har koncernen också fått en ny bevisat skicklig VD i form av Porscheschefen Oliver Blume. 

Läs Placeras analys här.

Copart

Det amerikanska bolaget Copart är en online-marknadsplats för trasiga fordon. På plattformen finns det över 750 000 köpare i mer än 190 olika länder och antalet fordon som säljs över marknadsplatsen uppgår till ungefär 3 miljoner per år. Coparts starka konkurrensfördelar kommer sannolikt skydda de höga marginalerna under en lång tid framöver. Köp aktien och lägg den i byrålådan.

Läs Placeras analys här.

Activision Blizzard

Gamingbjässen Activision Blizzard handlas nu rejält under Microsofts bud på 95 dollar per aktie. Om affären, som väntas vara i hamn i juni, blir godkänd av myndigheterna finns det en fin uppsida i aktien. Ifall att budet inte går igenom får Activision Blizzard 3 miljarder dollar av Microsoft i en så kallad break-up-fee. Man kan argumentera för att Activision Blizzard-aktien är rimligt värderad vilket gör att ett större kursras är osannolikt vid ett nej från myndigheterna. Köp aktien som en krydda till portföljen.

Alfen

Nederländska Alfen har lång historik inom elektrifiering och tillverkar och säljer produkter inom smarta elnät, energilagring och laddstationer för elfordon. Alfen är idag marknadsledare i Nederländerna och har senaste åren haft en lyckad expansion i Europa. För helåret 2022 växte intäkterna med 75 procent samtidigt som vinsten ökade kraftigt. Aktien är ner nästan 40 procent sedan toppnivåerna och bolaget värderas nu till p/e 25 på den förväntade vinsten för innevarande år. Risken i aktien är hög men passar den investerare som vill äga en marknadsledare inom energiomställningen.

Läs Placeras analys här.

SCA

SCA är Europas största privata skogsägare. I senaste rapporten bommade SCA analytikernas förväntningar vilket straffade aktien. Det fortsatt starka kassaflödet finansierar samtidigt investeringarna för framtida vinsttillväxt och bolaget har en hög självförsörjandegrad inom energi och logistik. Aktien bör klara sig vid en turbulent börs och samtidigt följa med om vi får en fortsatt stark börs framöver.

Air Liquide

Franska Air Liquide är den näst största aktören på den globala industrigasmarknaden och den gröna omställningen i EU erbjuder nya intressanta tillväxtmöjlighet. Industrin inom Europa har ambitiösa mål att minska utsläppen med 55 procent 2030 och vara klimatneutrala senast 2050. Det skapar stora möjligheter för Air Liquide att hjälpa sina kunder att nå målen.

Det krävs massiva investeringar för att Europas bolag ska nå målen och dagens höga oljepris är en katalysator för energieffektivisering.

Läs Placeras analys här.

Porsche

Lyxbilstillverkaren Porsche (P911) kom till börsen när det var som allra mörkast i slutet på september. Värderingen är högre än premiumtillverkare som Audi, BMW, Mercedes och Volvo, men det är även lönsamheten. Och inte minst har tillväxten för antal sålda bilar de senaste tio åren utklassat övriga premiumtillverkare. Men värderingen är hälften av lyxbilstillverkaren Ferraris värdering, vilket vi tycker är väl stort. Och bör krympa till Porsches fördel.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Knowit Köp 210,40 -
Nordic Waterproofing Holding Köp 169,00 -
Dustin Group Köp 34,52 -
Fagerhult Group Köp 55,80 -
Securitas B Köp 90,38 -
Cloetta B Köp 22,38 -
Bayer AG Köp 56,29 -
Mondelez International A Köp 65,18 -
Monster Beverage Köp 101,76 -
Universal Music Group N.V. Köp 22,35 -
Volkswagen Pref AG Köp 129,16 -
Copart Köp 70,46 -
Köp 76,25 -
Alfen NV Köp 76,30 -
SCA B Köp 146,30 -
Air Liquide Köp 150,56 -
Dr. Ing. hcf. Porsche Vorzugsaktien Köp 114,40 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -