Fed och bopriser makroveckans fokus

Makroveckan Det var lite bättre humör i investerarkollektivet under veckan som gick. Amerikanska centralbankstal och arbetsmarknadssiffror lär styra mycket över humöret under den kommande veckan. Dessutom en färsk mätning av svenska bostadspriser.

Efter en lite trög period var det åter mungiporna upp på börsen under veckan som gick. Den svenska börsen var upp med hela 2,7 procent medan S&P500 och Stoxx600 steg med 1,9 respektive 1,4 procent.

Viktiga drivkrafter för börsen var förnyad konjunkturoptimism samt att de amerikanska marknadsräntorna började leta sig ner under slutet av veckan. En räntenedgång som har fortsatt under inledningen av den här veckan och den amerikanska 10-årsräntan handlas nu kring 3,94 procent. Det skulle kunna ge börsen en boost i inledningen av veckan.

Det ska tilläggas att både börsuppgång och räntenedgång skett trots fortsatt aggressiva penningpolitiska uttalande på bägge sidor om Atlanten.

Mer bekymmersamt för investerarkollektivet är att den kinesiska folkkongressen, som inledde sitt veckolånga möte under helgen, la fram ett lägre tillväxtmål än väntat. Det nya målet ligger på ”runt 5 procent” och tolkas bland annat som att den kinesiska ledningen inte kommer att besluta om så stora stimulanspaket som det tidigare ryktats kring. Betyder på marginalen lite lägre tillväxtoptimism även för övriga världen.

Den här veckans två huvudnummer lär bli Fed-chefen Jerome Powells tal inför senaten på tisdagen samt fredagens amerikanska arbetsmarknadssiffror. Fed-chefen lär ha en ganska tuff räntehållning och flagga rejält inför en ny räntehöjning på marsmötet. Hur tuff han slutligen är lär påverka humöret på finansmarknaden i tämligen stor utsträckning.

Ändå är det förstås fredagens arbetsmarknadssiffror som lär göra det stora avtrycket på marknaden. En fortsatt stark sysselsättningsökning parat med stigande löner skulle troligen ge stort negativt avtryck på marknaden medan lite dämpade siffror kan ge ett litet glädjeskutt.

Annat att se fram emot under veckan är räntebesked från bland annat Australien, Kanada och Japan. I de två förstnämnda fallen letas det efter signaler om att räntetoppen närmar sig eller till och med redan är här. I Japan är det första mötet för nytillträdde, Kazuo Ueda, så det lär gå rätt lugnt till. Däremot väntar sig många att det framöver ska komma signaler från BoJ om en försiktig åtstramning av den ultralätta penningpolitiken. Skulle det, mot förmodan, flaggas i den riktningen redan nu kan vi nog räkna med negativa marknadsreaktioner.

Vi har också högintressanta inflationssiffror från Norge och Danmark att se fram emot. Förhoppningen är att det ska synas en liten inflationsnedgång, men osäkerheten är stor.

För svenskt vidkommande får vi reviderade BNP-siffror för fjolårets sista kvartal samt BNP-indikatorn, och annan hård data, för januari. Det lär ha varit en ganska dyster inledning på det nya året. Januarisiffrorna publiceras på torsdag och samma dag håller den nye direktionsmedlemmen i riksbanksdirektionen, Aino Bunge, tal. Förhoppningsvis en lite chans att höra var hon placerar sig i duva/hök-spektrat.

Huvudnumret, i alla fall medialt, lär ändå bli Mäklarstatstiks mätning av bostadspriserna som publiceras på onsdag. Har det skett en vändning på den svenska bostadsmarknaden?

Måndag

SCB fastställer den revidering av BNP-siffrorna som genomfört. Ingen egentlig dramatik även om BNP-fallet under fjärde kvartalet inte riktigt blev så stort som tidigare redovisats. Detaljhandeln i EMU-området väntas ha stigit något i januari efter djupdykningen i december.

Tisdag

Den australiensiska centralbanken lämnar räntebesked och väntas höja räntan med 25 punkter. Intressant att se om de aviserar en paus efter detta. Riksbankschefen Erik Thedéen håller tal men har hörts mycket under senare tid så tveksamt om det kommer något nytt. Fed-chefen Jerome Powells tal inför den amerikanska senaten lär däremot röna stort intresse från marknaden i spåren på allt mer aggressiva ränteutspel från flera ledamöter i Fed-ledningen. Kan bidra till en del rörelse på finansmarknaderna.

Onsdag

Bostadssiffror från Mäklarstatistik och vi är nyfikna på om de tal om en liten vändning för bostadspriserna kommer att bekräftas i deras mer omfattande mätning av prisutvecklingen. Bank of Canada lämnar räntebesked och väntas den här gången vila på hanen. Lär i så fall tas emot gynnsamt på marknaden eftersom det indikerar att räntetoppen kan närma sig, även på andra håll. Arbetsmarknadssiffror från USA är intressanta inför fredagens sysselsättningssiffror.

Torsdag

En hel del svenska, hårda makrosiffror över utvecklingen i inledningen av 2023. Lär i huvudsak vara ganska dystra besked. Den nytillträdde direktionsmedlemmen i riksbanksdirektionen, Aino Bunge, håller tal. En chans att få känna henne lite på pulsen även om vi tror hon håller en försiktig linje så här i början. Inflationssiffror från Kina.

Fredag

Högintressanta inflationssiffror från Norge och Danmark. Förhoppningsvis inga överraskningar uppåt. På finansmarknaden lägger man förstås allt fokus på de amerikanska sysselsättningssiffrorna. Förra månaden steg sysselsättningen kraftigt och nu väntas en något mer dämpad utveckling. Däremot väntas löneökningarna leta sig uppåt och det kan vara ett beskt piller för marknaden att svälja. Bank of Japan lämnar penningpolitiskt besked med ny centralbankschef vid rodret.   

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -