Factset: Hög värdering, stabila intäkter

Aktieanalys Amerikanska Factset Research Systems erbjuder finansiell data till analytiker och investerare på finansmarknaden. Med majoriteten återkommande intäkter och nya integrationer finns det goda möjligheter för fortsatt tillväxt.

Factset används bland annat av analytiker, kapitalförvaltare, rådgivare och banker. Genom programmet kan användarna ta fram finansiell data om bolag, industrier och räntebärande produkter. Exempelvis kan analytiker ta fram information om företags balansräkningar, kassaflöden och vinster samtidigt som de kan få fram olika värderingsmultiplar som exempelvis P/E-tal, PS-tal och EV/Ebit. Datan är en viktig del i de olika användarnas investeringsbeslut.

Förutom att använda datan vid investeringsbeslut kan programmet användas av investeringsrådgivare för att göra portföljanalyser och ta fram underlag gällande kunders portföljer. Factset erbjuder även tekniska system för orderhantering.

Bolaget grundades av Howard Wille och Charles Snyder i slutet på 70 talet. De båda jobbade på Wall Street på investeringsfirman Falkner, Dawkings och Sullivan. När användandet av datorer började växa fram hoppade de av investeringsfirman för att starta Factset.

Efter två års utveckling lanserades den första terminalen för kunder som innebar att kunderna kunde hämta data från en databas och ladda ner direkt i ett kalkylblad, vilket på den tiden var revolutionerande. Efter stora framgångar i USA expanderade verksamheten till Europa och Asien i börja på 90-talet.

År 1996 noterades Factset på börsen och har idag ett marknadsvärde på 16 miljarder dollar. Bolaget har idag kunder i över 20 länder och programmet används av över 180 000 personer. Majoriteten av intäkterna kommer från Nordamerika, 25 procent från Europa och resterande del från Asien.

Under fjolåret gjorde Factset sitt historiskt största förvärv genom köpet av CUSIP. Prislappen på förvärvet var 1,9 miljarder dollar. CUSIP, som köptes av den amerikanska jätten S&P Global sköter all hantering av registreringsnummer för värdepapper som omfattar över femtio miljoner olika värdepapper. Under 2020 gjorde även Factset ett förvärv av Truvalue Labs som erbjuder marknadsdata gällande ESG.

Under 2019 gjorde Factset en stor investering genom att migrera sin data till molnet. På så sätt kan Factset ta fram och lansera produkter snabbare samtidigt som kunderna kan få access till datan på ett effektivt sätt. Factset har under senaste åren ingått samarbeten både med Amazon Web Services och Snowflake. Genom Snowflakes plattform kan kunderna nu få tillgång till Factsets data i realtid.

I bolagets senaste kvartalsrapport som sträckte sig till slutet på december landade omsättningen på 505 miljoner dollar. Vinsten per aktie rapporterades till 3,52 (2,79) vilket motsvarar en vinsttillväxt om 25 procent.

Factset rapporterar även det totala värdet på sina prenumerationer vilket vid utgången av 2022 uppgick till 1,8 miljarder dollar och påvisade en tillväxt om nästan 9 procent, jämfört med utgången av 2021.

I samband med senaste kvartalsrapporten bekräftade bolaget sin intäktsprognos för helåret 2023. Factset förväntar sig att intäkterna för helåret 2023 hamnar på cirka 2,1 miljarder dollar och att vinsten landar på cirka 13 dollar per aktie.

Factset - Kursgraf fem år

fem år har aktien gått nästan 100 procent men är nästan oförändrad på ett års sikt. Bolaget har en kvartalsvis utdelning och en direktavkastning om nästan en procent. Samtidigt har de en historik av frekventa aktieåterköp. Under åren 2019, 2020 och 2021 har totala återköpen varit 686 miljoner dollar, vilket kan jämföras med den totala utdelningen om 328 miljoner dollar. Under 2022 har i princip inga aktieåterköp genomförts.

  2023E 2024E 2025E
Omsättning, MUSD 2080 2230 2383
Ebitmarginal, % 35 35 36
EPS, USD 13 14,5 16
P/E 31 28 25
Källa: Factset      

 

Enligt S&P Global Market Intelligence är det idag 17 analytiker som täcker Factset. De förväntar sig att omsättningen växer i linje med bolagets egna prognoser. Vinsten förväntas fortsätta växa från 13 till 14,5 dollar till nästa år vilket innebär en vinsttillväxt om nästan 12 procent och förväntas växa i samma takt till 2024.

Aktien värderas idag till P/E 31 på den förväntade vinsten för innevarande år. Med en liten vinstökning under nästa år sjunker P/E-talet till cirka 28. Att värderingen är hög är inte särskilt förvånande då nästan alla intäkter är av återkommande karaktär och marginalerna höga. Dessutom består kunderna i princip enbart av företag.

Behovet av och användandet av finansiell data lär fortsätta kommande åren och Factset har visat sig motståndskraftigt i en turbulent makromiljö. Med de nya integrationerna via Snowflake och AWS finns det dessutom bra möjligheter att öka tillväxten kommande år.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -