Inflation, spridningsrisker och ansvarsfrihet

Nyheter i korthet Här är papperstidningarnas nyheter i ett svep.

INFLATIONSFIXERING. Seniorekonomen Klas Eklund anser att Riksbanken måste sluta fixera enögt på inflationen, hänsyn måste också tas till den finansiella stabiliteten. (DN Debatt)

MATPRISERNA GRANSKAS. Konkurrensverket inleder en ny granskning och kommer att larma om det finns aktörer som höjer matpriserna omotiverat mycket. Generaldirektör Rikard Jermsten efterlyser samtidigt skarpare verktyg för att få bukt med problemet. (DI)

SPRIDNINGSRISKER. Danske Banks kreditchef i Sverige Louis Landemann varnar för att det fortfarande finns risk för spridningseffekter efter räddningsaktionen för storbanken Credit Suisse. (SvD)

FÖR KLENA MÅL. EU:s plan för kritiska råvaror kritiseras av den svenska gruvjätten LKAB. EU vill tvinga medlemsländerna att snabba på tillståndsprocesserna för nya gruvor och forma starka partnerskap med tredjepartsländer för att knappa in på Kinas dominans i utvinningen av kritiska råvaror. LKAB hävdar dock att målet för inhemsk produktion är alldeles för lågt satt. (DI)

OMRÖSTNING. Trots att den ekonomiska skadan för Ericsson nu har fått en siffra, får ägarna inte veta något om ansvarsfriheten de nekade styrelsen. Avanza Fonder håller nu dörrarna öppna för att inte bara rösta emot ansvarsfrihet igen, utan också valet av hela styrelsen. (DI)

INTERNATIONELL HJÄLP. Tjänstepensionsbolaget Alecta har förlorat tolv miljarder av pensionsspararnas pengar i sviterna av bankkraschen i USA. Amerikanska myndigheter har tagit över Silicon Valley Bank och Signature bank. Pensionsförvaltaren har genom åren investerat stort i bankerna. Alecta har nu kopplat in jurister från USA. (SvD)

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -