Här är årets finländska pärlor

Börs Trots att börsen haft en svag utveckling de senaste veckorna har många aktier fått revansch sedan förra året. Placera har listat årets bästa aktier på finländska börsen.

Med hjälp av tjänsten Börsdata har Placera tagit fram aktierna som gått bäst sedan årsskiftet. Listan utgår från Helsingfors Large och Mid Cap börs. 

Högst upp på listan ligger mjukvarubolaget Qt group. Qt var tidigare en del av Nokia och 2012 såldes QT-tekniken till det finska bolaget Digia. QT knoppades sedan av från Digia och börsnoterades 2016. Börsvärdet ligger på 1,6 miljarder euro och på ett års sikt har aktien halverats. Qt groups aktie har gått upp 40 procent i år. 

Aktie Kursutveckling 2023
QT Group 40
Finnair 28
Caverion 26
Rovio 25
SSAB 22
Harvia 20
Vikning Line 19
Atria 18
NoHo Partners  17
Scanfil 16
Kamux 15
Metsä Board 13
Gofore 13
Valmet 13
Evli 12
F-Secure 12
Elisa 11
Tokmanni 10
Tallink  10
Ålandsbanken  10

 

Flygbolaget Finnair har gått ner 80 procent på fem års sikt men i år är aktien en av vinnarna. Den finska staten äger ungefär 55 procent av bolaget. Börsvärdet uppgår idag till 720 miljoner euro och aktien är upp nästan 30 procent under 2023.

Caverion som erbjuder tjänster inom bygg och fastighetsbranschen har gått upp 25 procent i år. Caverion bildades 2013 i samband med att verksamheten knoppades av från byggbolaget YIT. 

I november förra året lade North Holdings ett bud på Caverion, budet var på 7 euro aktie. Någon månad efter North Holdings bud kom svenska riskkapitalbolaget Triton in i bilden och lade ett konkurrerande bud på 8 euro. Sedan dess har köparna bjudit över varandra i flera omgångar. Nu har Triton lagt det högsta budet på 8,95 euro och Caverions styrelsen rekommenderar det.  

Mobilspelstillverkaren Rovio har gått upp 25 procent sedan årsskiftet. Bolaget är mest känt för spelserien Angry Birds. Även här är det bud som ligger bakom kursuppgången. 

Det Israelbaserade gamingbolaget Playtika har försökt köpa upp Rovio genom att höja sitt ursprungliga bud. Men trots Playtikas budhöjning, till 9,05 euro, blir det ingen affär mellan parterna. Däremot säger Rovio att de för samtal med andra intressenter som vill köpa men enligt Rovio är det inte säkert att detta leder till någon försäljning. Rovio grundades 2003 och har sitt huvudkontor i Esbo.

Nordens största ståltillverkare SSAB är upp 22 procent i år. Bolagets två största ägare är Svenska staten genom LKAB och Finska staten. I samband sammanslagningen av SSAB och Rautaruukki noterades aktien på finska börsen 2014.  

Bastuföretaget Harvia föll med 70 procent under 2022 men i år har aktien tagit revansch och gått upp 20 procent. Bolaget har ett börsvärde på 400 miljoner euro och huvudkontoret ligger i Muurame. 

Andra aktier på listan är kontraktstillverkaren Scanfil, mjukvarubolaget Gofore och cybersäkerhetsföretaget F-Secure. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -