Oljan orosmolnet på finansmarknaden

Makroveckan Den snabba hanteringen av bankkrisen och sjunkande inflation fick börser världen över att rusa under förra veckan. Nu väntar en lite kortare vecka på den svenska börsen vilket tyvärr innebär att den är stängd under veckans riktigt stora begivenhet.

Det rörde sig rejält på finansmarknaderna under förra veckan. I takt med att oron för en spridning av bankturbulensen la sig i både USA och Europa tog riskaptiten rejäl skjuts. Den svenska börsen steg med 6,1 procent under veckan som gick. Vilket betydde att börsen i det närmaste återhämtade hela den nedgång som skett under mars. Nu stannar börsnedgången för mars på måttliga 0,5 procent.

Även i USA var det uppåt under veckan då S&P500 steg med 3,5 procent medan europeiska Stoxx600 rusade uppåt med 3,5 procent.

Börsuppgångarna fick dessutom extra skjuts under fredagen av lägre inflation än väntat i både EMU-området och USA. Något som bidrar till att allt fler väntar sig att räntetoppen snart är passerad. Att marknadsräntorna ändå rört sig uppåt beror i huvudsak på att räntorna var ordentligt nedtryckta i samband med bankoron. Den viktiga amerikanska tioårsräntan ligger nu på 3,51 procent.

Ett litet orosmoln för både den här veckans börsinledning och inflationsutvecklingen på lite sikt är att OPEC+ annonserat en överraskande nedskärning av oljeproduktionen, med 1,15 miljoner fat per dag, under resterande del av året.  Det har fått oljepriset att gå upp med ytterligare lite drygt 5 procent under helgen. På en vecka summerar prisuppgången till lite drygt 12 procent.

Den här finansvecka blir kortare än vanligt då vi mot slutet får lite, mer eller mindre, välförtjänt påskledigt. Det betyder samtidigt att börsen är stängd när veckans viktigaste makrosiffror, bestående av de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna för mars, rullas ut. På räntemarknaden spekuleras det inte bara om att den amerikanska räntetoppen snart är här utan det prisas också in räntesänkningar under årets andra halva.

Fortsatt starka arbetsmarknadssiffror kan stöka till den synen rejält. Inte minst för att Federal Reserve har arbetsmarknaden i allt större fokus nu när bankkrisen ser ut att kunna hanteras och inflationssiffrorna sjunker. Det förtjänar att påminnas om att inflationen, trots den senaste tidens nedgång, är fortsatt obekvämt hög och att en stram arbetsmarknad riskerar att hålla den uppe.

Lite signaler kring amerikansk arbetsmarknad hinner dock rullas ut innan den svenska börsen stänger för veckan. Siffror över antalet lediga jobb (JOLTS) kommer på tisdag och på onsdag publiceras ADP-mätningen av sysselsatta i privat sektor.

Övrigt att se fram mot är inköpschefsindexen för mars som publiceras på måndag för industrin och på onsdag förtjänstesektorn. Viktiga signaler kring tillståndet i världsekonomin. Det finns en grundläggande oro för konjunkturutvecklingen framöver som kan komma att lägga lite sordin på börsstämningen. De preliminära indexen för EMU-området och USA var annars överraskande starka för tjänstesektorn.

Räntebesked kommer från bland annat Australien (tisdag) och Nya Zeeland (onsdag). Om den australiensiska centralbanken tar den räntepaus som väntat kan det spä på förhoppning att även andra centralbanker börjar luta åt det hållet.

För svenskt vidkommande har vi, förutom inköpschefsindexen, också bostadspriser och SCB:s sammanställning av den ekonomiska utvecklingen i februari att se fram emot.

Det finns förstås också en lite gnagande oro för vad som kommer att ske när ex-presidenten Donald Trump ställs inför rätta på tisdag.

Och slutligen kan konstateras att Samlingspartiet ser ut att få bilda ny regering i Finland.    

Måndag

Inköpschefsindexen för industrin rullas ut på bred front. Det väntas överlag ganska stabila index men på en förhållandevis låg nivå. Under natt har det dock kommit ett kinesiskt index som landade på en lägre nivå än väntat, med ett värde på 50,0.

Tisdag

Australien lämnar räntebesked och väntas låta räntan ligga still den här gången. Möjligen en liten signal även till övriga centralbanker. Producentpriserna i EMU-området väntas fortsätta att stiga i lite långsammare takt. Håll också koll på antalet lediga plaster i USA eftersom det troligen är mycket fokus på arbetsmarknaden från den amerikanska centralbankens sida.

Onsdag

Centralbanken i Nya Zeeland väntas gå vidare med räntehöjningar men om även de skulle få för sig att ta en paus sätter det ytterligare press på världens centralbanker i övrigt. Sen är det dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa konjunkturkorten och här väntas det vara betydligt bättre fart än i industrin. Finns dock en viss risk för att de svenska siffrorna är åt det lite sämre hållet även om en minder uppgång troligen är att vänta. ADP-mätningen av sysselsättningsutvecklingen i mars är intressant även om de brukar säga rätt lite om var de officiella siffrorna, som publiceras på fredag, kan tänkas hamna.

Torsdag

Lär bli en hel del fokus på de siffror över prisutvecklingen på bostadsmarknaden som Mäklarstatistik levererar. Det har ju kommit en del lite ljusare signaler kring den svenska bostadsmarknaden. Vi får se om det håller. BNP-indikatorn och hushållens konsumtion under februari riskerar däremot att bli dyster läsning.

Fredag

Svenska börsen håller stängt när veckans huvudnummer levereras. Ytterligare styrkesignaler från amerikansk arbetsmarknad kan komma att lägga rätt mycket sordin på den ränteoptimism som råder. Lite svagare arbetsmarknadssiffror och optimismen lär frodas.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -