Nybliven utdelningskung ångar på

Aktieanalys Butiksjätten Walmart är ny medlem i den finaste av utdelningsklubbar och bolaget visar inga tecken på att slå av på höjningarna. Men räcker det för att köpa aktien?

Det finns en nykrönt kung på Wall Street. När detaljhandelsgiganten Walmart i februari aviserade en 2-procentig höjning av sin utdelning till 2,28 dollar per aktie var det nämligen för 50:e året i rad som man höjde nivån.

Aktien kvalar därmed in på listan över så kallade ”Dividend Kings”, bolag som har höjt utdelningen minst 50 år på raken. Här finns redan ett knappt 50-tal andra bolag med en hel del kända namn som exempelvis 3M, Procter&Gamble, Coca-Cola, Pepsi och Johnson&Johnson i klubben.

Men utan stora vinster, och helst ökande sådana, kan ingen utdelningskung behålla sin krona i längden och i veckan lade Walmart fram en plan för investerarna kring hur man vill fortsätta öka intäkter och vinster.

En viktig del i strategin är att man likt många andra butikskedjor nu ställer om sin distributionskedja för att använda data, smartare mjukvara och automation i större utsträckning, Allt i syfte att effektivare kunna serva den gigantiska verksamheten som både omfattar fysiska butiker och e-handel.

Walmart räknar exempelvis med att 65 procent av butikerna är automatiserade och att 55 procent av volymerna är automatiserade i deras så kallade fulfilment centers mot slutet av 2026. Och det är ingen liten apparat Walmart har att hantera. Med en omsättning senaste helåret på över 600 miljarder dollar, 10 500 butiker och 2,1 miljoner anställda blir det alltid stora siffror när bolaget gör något.

Den stora basen till trots räknar Walmart med att kunna fortsätta växa i hygglig takt och att samtidigt kunna öka lönsamheten.

”Från där vi är idag tror vi att omkring 4 procents försäljningstillväxt, och en rörelsevinst som ökar i snabbare takt, är lämpliga mål för vår verksamhet de kommande 3-5 åren”, skrev finanschefen i ett pressmeddelande inför veckans investerardagar.

Mål som skulle addera omkring 130 miljarder dollar i försäljning på fem år om de infrias. Något konkret marginalmål för hela perioden luftas inte men givet att rörelsevinsten väntas växa snabbare än omsättningen räknar bolaget uppenbarligen med att rörelsemarginalen på 4 procent ska krypa upp något tack vare effektivare varuhantering.

I samband med uppdateringen bekräftade Walmart även sin guidning för innevarande helår, som startade den 1 februari och som bolaget benämner 2024. Försäljningen spås växa med 2,5-3 procent i konstant valuta och rörelsevinsten ska öka med 3 procent. Per aktie mynnar det ut i en vinstguidning på 5,90-6,05 dollar. Även det är en upprepning från senaste rapporten.

Intressant att notera är dock att tillväxtutsikterna är försiktiga båda i förhållande till fjolårets ökning på 7 procent och i förhållande till bolagets bedömning om att det första kvartalet i år ska bjuda på en uppgång närmare 5 procent. Walmart räknar med andra ord med att tillväxten bromsar in mer och mer under året och man har tidigare pekat på att räntehöjningar, recessionsoro och stigande arbetslöshet kan dämpa kundernas shoppingvilja.

Analytikerna räknar också med att innevarande år, 2024 med Walmarts terminologi, blir ett mellanår innan både tillväxt, rörelsemarginal och vinst per aktie ökar igen nästa år.

  2022A 2023A 2024E 2025E 2026E
Omsättning, Mdr USD 573 611 632 654 677
Rörelsemarginal % 4,5 4,0 4,0 4,1 4,3
Vinst/aktie, USD 6,5 6,3 6,1 6,8 7,5
Utdelning, USD/aktie 2,20 2,24 2,28 2,30 2,35
Källa: Factset          

 

Man ska nog inte förvänta sig någon större förändring i förväntansbilden efter investerardragningarna och aktien har inte heller reagerat nämnvärt på beskeden. Det betyder att Walmart fortsatt handlas till ett p/e-tal kring 24 i år och 22 nästa år och att utdelningen motsvarar en direktavkastning på 1,5 procent.

Visserligen är det som nämnts en extremt stabil och stigande utdelning, men nivån i sig är ju inte särskilt attraktiv i nuvarande ränteläge. Och som svensk placerare kan en valutakursförändring snabbt äta upp hela direktavkastningen.

Värderingen är å andra sidan inte oroväckande hög för en branschbjässe med muskler att stå emot Amazons framfart och med ett utbud och en prisnivå som bör stå sig bra även i en lågkonjunktur.

Att analytikerna som följer bolaget lutar åt det positiva hållet, 30 stycken har köp och 11 är neutrala, är förståeligt. Vi ser inte heller någon stor fara för att aktien ska krascha, men när tillväxten i bästa fall ligger på 3-4 procent och marginalförbättringarna räknas i tiondels procent har vi samtidigt svårt att bli särskilt upphetsade på dagens värdering.

Huvudspåret är att Walmart tuffar på ganska bra de kommande åren med låg tillväxt och stabila marginaler och att de behåller sin plats på utdelningarnas kungatron, men det är tveksamt om det räcker för att lyfta kursen särskilt mycket. Det räcker åtminstone inte för att locka oss till ett köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Walmart Neutral 149,67 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -