Ädelmetaller i månadens fondvinnare

Fondkommentar Årets uppgång har fortsatt trots den senaste månaden bankoro. Det är de utvecklade börserna som lett månadens uppgång. Flera av vinnarfonderna investerar i guld- och silverbolag. Det visar Placeras genomgång av vinnar- och förlorarfonder.

Vi står i startgroparna inför kommande rapportperiod. Men lite överraskande har den senaste veckan bjudit på flera positiva vinstvarningar från olika typer av bolag. Samtidigt ropar flera makroekonomer allt högre om kommande recession. Placera väntar med spänning efter VD-kommentarer kring efterfrågan i rådande osäkra marknad.

Trots bankkollapser på båda sidor Atlanten och stora nettoflöden till säkra hamnar som guld och penningmarknadsfonder har de globala börserna lyckats fortsätta norrut.

En stor anledning är att både långa och korta räntor har handlats ner betydligt i spåren av bankkollapserna. Och räntetoppen ser både lägre ut och närmare än tidigare beräknat.

Placeras fondindikator innehåller betydligt fler vinnare än förlorare och landar på 85 procent för månaden. Fondindikatorn omfattar alla 1362 fonder noterad på Avanzas fondplattform. Totalt har 195 fonder minusavkastning.

Alla de tio globala huvudsektorerna på sektorbasis har positiv avkastning. Telekommunikation är bästa sektor med drygt 9,6 procents avkastning. Både hälsovård och energisektorn placerar sig i toppen.

Industrisektorn har stigit minst på 2,4 procent. Men det som sticker ut är att finanssektorn är på plusavkastning trots bankoron. Värt att notera är att sektorindex för amerikanska små- och medelstora banker är ner hela 12 procent den senaste månaden.

De europeiska börserna som gick starkt under fjolåret och utklassade USA-börserna, har fått förnyad kraft den senaste månaden. En bred euroepisk indexfond har stigit med drygt 6 procent mätt i svenska kronor.

Avkastningen i kronor har fått hjälp av eurons uppgång med drygt 1,6 procent den senaste månaden.

Samtidigt har dollarn sjunkit i värde mot kronan med drygt en procent, vilket sänker avkastningen i kronor för USA- och globalfonder.

Stockholmsbörsens har följt med i uppgången. Bäst har en svensk indexfond med inriktning på små- och medelstora bolag klarat sig med en uppgång på knappt 5 procent.

En bred svenskindexfond som omfattar alla noterade bolag har stigit med 4,5 procent, vilket är marginellt sämre än en indexfond som följer de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen.

En globalaktieindexfond har stigit i nivå med Stockholmsbörsen mätt i svenska kronor under månaden.

USA som utgör drygt 60 procent av en globalindexfond har haft en starkare avkastning på 5 procent mätt i kronor. Tekniksektorn och hälsovård har till stora delar varit drivande i uppgången under månaden.

Tillväxtmarknaderna som gått stark under vintern har tappat fart under månaden. En bred tillväxtmarknadsindexfond uppvisar en nedgång på drygt 1 procent.

Placera har listat vinnar- och förlorarfonder från Avanzas aktiefondutbud av fonder. Avkastningen mellan vinnarna och förlorarna landar på 28 procentenheter, vilket är en ganska normal skillnad mellan listorna.

Fond 1 månad i år
BGF World Gold A2 19,0% 21,0%
CPR Invest Global Gold Mines A USD Acc 18,3% 21,0%
AuAg Silver Bullet 17,0% 17,4%
Invesco Gold & Special Mirls A USD Acc 16,7% 16,1%
Franklin Gold & Prec Mtls A(acc)USD 15,5% 16,4%
Go Blockchain Fund A 12,8% 25,3%
MS INVF Europe Opportunity A 9,5% 23,9%
Invesco Global Focus Eq A USD Acc 9,3% 20,5%
Allianz Global Metals and Mining A EUR 8,7% 9,1%
Spiltan Småbolagsfond 8,5% 18,2%
Allianz Metaverse AT USD 8,3% 17,9%
Invesco Global Hlth Care Innovt A USD AD 8,2% 0,6%
JPM Africa Equity A perf (acc) USD 8,1% 2,9%
Allianz Europe Equity Growth A EUR 8,0% 16,3%
Allianz Europe Equity Gr Sel AT EUR 7,9% 16,5%
Lannebo Småbolag 7,7% 15,6%
Allianz Global Equity Growth AT USD 7,5% 13,9%
BGF World Mining A2 7,4% 6,6%
Fidelity Indonesia A-Dis-USD 7,4% 8,5%
Pictet-Health R USD 7,2% 5,2%
Källa: Avanza & Morningstar 14 april 2023    

 

Vinnarlistan innehåller en stor spridning av fonder men de största vinnarna är ädelmetallfonder. På topplistan hittar vi även flera fonder med Europa- och tillväxtbolagsfokus. Även några svenska småbolagsfonder har haft en månadsavkastning som sticker ut.

Tillväxtbolagen gynnas av lägre ränteförväntningar hos de globala investerarna. Bankoron blev startskottet för en tydlig sektorrotationen från banker till tillväxtbolag och teknikbolag. De är räntekänsliga i sin natur med relativt hög värdering och de stora vinsterna ligger i framtiden. När ränteförväntningarna sjunker gynnar det den typen av bolag.

Månadens fem bästa fonder investerar i ädelmetallbolag. I spåren av bankoron har guldpriset stigit med 4 procent den senaste månaden (mätt i US dollar) och 10 procent sedan årsskiftet.

Sektorns stora snackis under månaden var att världens största guldgruvbolag, Coloradobaserade Newmont, la ett bud på den australiska konkurrenten Newcrest. Det skulle skapa en guldgruvgigant, vilket har fått temperaturen i ädelmetallsektorn att stiga.

Newcrest har avkastat 15 procent och Newmont 8 procent den senaste månaden.

Den stora skillnaden mot att investera i en guld- och ädelmetallfond i stället för att köpa underliggande tillgång mot guldpriset är att gruvbolag fungerar som en hävstång på ädelmetallpriset.

BGF World Gold A2 har ökat med 19 procent i värde den senaste månaden. Fonden investerar i stora och medelstora som producerar guld och ädelmetaller på global basis.

Investeringsuniverset utgörs av runt 300 bolag och totalt har fonden en koncentrerad portfölj på 40 till 60 bolag.

De tio största innehaven väger tillsammans 64 procent. Kanadensiska bolag utgör hela 60 procent av fondens värde, följt av australiensiska bolag på 14 procent. Största europeiska land är Storbritannien med 7,3 procent.

Brittiska Endeavour Mining med guldgruvor i Elfenbenskusten, Burkina Faso och Senegal är fondens största innehav på 7 procent.

Fonden har störst exponering mot rena gruvbolag, men investerar även i royalty- och streamingbolag. Wheaton Precious Metals som är fondens fjärde största innehav räknas som ett av världens största streamingbolag.

Det är bolag som erbjuder rörelsekapital till andra gruvbolag som utvecklar ett projekt. Som betalning får royalty- och streamingbolaget andel av gruvbolagets framtida ädelmetallproduktion - till ett förutbestämt pris när avtalet träffas.

Royalty- och streamingbolagen påminner mycket om ett investmentbolag inom gruvsektorn utan egen produktion. Om det är stora svängningar i ädelmetallpriser kan de bli stora vinnare - eller förlorare.

Efter de fem ädelmetallfonderna i topp hittar vi den bästa teknikfonden: Go Blockchain Fund, en tematisk fond som investerar i bolag kring blockchainteknologin. Fonden har stigit med knappt 13 procent under månaden och 25 procent sedan årsskiftet.

Blockchaintekniken baseras på en plattform där data lagras permanent i så kallade block i ett nätverk. På plattformen utförs transaktioner av olika slag som inte är legitima förrän dess tillhörande block lagts till i kedjan och vidimerats av andra noder. En teknik som har användningar inom många områden som sjukvård, finans, energi, logistik med mera.

Fonden har 25 investeringar och USA-bolag dominerar med 71 procent. Fonden består till närmare 60 procent av små- och medelstora bolag.

Knappt halva fonden består av mjukvarubolag och det största innehavet är amerikanska cybersäkerhetsbolaget Crowdstrike.

Den Sverigefond som haft den starkaste utvecklingen den senaste månaden är Spiltan Småbolagsfond med en avkastning på närmare 9 procent. Fonden förvaltas av Pär Andersson sedan starten 2008.

Spiltan Småbolagsfond är en aktivt förvaltad aktiefond som är koncentrerad och investerar i 33 bolag och de tio största väger runt 50 procent. Fonden har en lutning mot kvalitetsbolag med tillväxtfokus.

Fonden har störst exponering mot industribolag med 40 procent, följt av tekniksektorn på 28 procent. Störst övervikt har fonden i tekniksektorn.

Bland fondens tio största innehav har flera aktier gått starkt under månaden. Både Mips och Thule har stigit över 20 procent.

Fond 1 månad i år
Space Fund A SEK -6,7% -
Consensus Småbolag A -5,6% -3,5%
Consensus Sverige Select A -4,8% -9,5%
BNP Paribas Turkey Equity Classic R -3,9% -3,7%
Robeco Chinese A-share Equities D € -3,8% -3,6%
Lancelot Avalon A -3,7% 1,1%
DNB Disruptive Opportunities A (SEK) -3,2% 3,6%
PriorNilsson Fastighet A -3,0% 0,0%
Strand Småbolagsfond -2,7% 7,2%
Storebrand Renewable Energy A2 -2,5% 2,5%
abrdn China A Share Sus Eq A Acc USD -2,3% -1,7%
S-Bank Frontier Markets Equity B -2,2% 0,4%
Simplicity Småbolag Global -1,9% 2,1%
UB Nordamerika REIT A -1,8% 0,1%
GAM Star China Equity A USD Acc -1,6% -5,6%
Caprifol Nordiska Fonden -1,5% 4,8%
Fondita Sustainable Europe SEK R -1,5% 1,4%
Swedbank Robur Transition Energy A -1,5% 7,2%
Holberg Rurik A -1,4% -1,8%
Fidelity Sust China A Shs A Acc EUR -1,4% -0,2%
Källa: Avanza & Morningstar 14 april 2023    

 

Förlorarlistan innehåller flera Kinafonder, Sverigefonder och några fastighetsfonder.

Tuffast har månaden varit för Space Fund A SEK som backat närmare 7 procent. Fonden investerar i snabbväxande mindre bolag verksamma inom rymden.

Näst sämsta fond är Consensus Småbolag följt av systerfonden Consensus Sverige Select A. Vi hittar en av fjolårets vinnarfonder BNP Paribas Turkey Equity Classic R bland månadens fondförlorare.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -