Allt du behöver veta om utdelningar

Aktier En aktie som handlas exklusive utdelning, förslag om återköpsprogram eller kanske inlösen av aktier är begrepp och förfaranden som aktiespararen kommer i kontakt med då och då. Placera reder ut vad det rör sig om och när det gäller att ha koll på utdelningskalendern.

Det var kanske någon Volvo-aktieägare som hickade till i början av april när aktien sjönk nära 9 procent på en dag. Eftersom det rörde sig om att den handlades exklusive utdelning plus extrautdelning var det ingen fara på taket.

Också några av skogsjätten Holmens aktieinnehavare satte kanske morgonkaffet i strupen den 29 mars i år. Även då rörde de sig om att aktien sjönk motsvarande utdelningen plus extrautdelningen.

Eftersom du som aktieägare får utdelningen och aktiepriset sjunker (eller ska åtminstone sjunka) med motsvarande belopp gör det ju ingen skillnad.

Ibland kan aktien sjunka lite mer än utdelningen, gissningsvis för att det kan bli ett säljtryck när en del storägare håller den för att ta del av utdelningen. Det kan förstås skapa ett litet köpläge.

”Handlas utan rätt till utdelning” – vem har rätt till utdelning?

För att ha rätt till en akties utdelning ska du vara registrerad som aktiens ägare på avstämningsdagen. Denna dag brukar vara andra bankdagen efter årsstämman. Det betyder inte att du kan köpa aktien samma dag och ha rätt till utdelning. Denna dag kallas i stället sink-dag och du måste hålla aktien över natten för att få utdelningen.

X-dag kallas den dag då du inte har rätt till utdelningen om du köper aktien. Däremot kan du sälja den på x-dagen och ändå få den. Utdelningsdagen är dagen du får pengarna.

Sink-dagen är alltså dagen före X-dagen och två dagar före avstämningsdagen. Detta gäller i Sverige, övriga Europa, Kanada och USA.

Direktavkastning = utdelning

En akties direktavkastning anger hur mycket utdelning ett bolag ger givet priset på aktie. Så om en aktie handlas till kursen 100 kronor och delar ut 5 kronor om året, så är direktavkastningen 5 procent.

Det är ofta mogna företag som tjänar mycket pengar som ger hög utdelning. Ett snabbt växande företag kommer förmodligen ge aktieägarna bättre betalt genom att återinvestera vinsten och öka värdet på företaget.

Varför ger ett bolag extrautdelning?

Skälet till att ett bolag ger extrautdelning kan vara att det sålt en verksamhet och inte behöver pengarna. Det kan också vara att företaget tjänat mer pengar än det behöver. Under coronapandemin fick bankerna inte ge utdelning, men eftersom de fortsatte göra vinster delade de i stället ut mer pengar i efterhand.

Andra typer av utdelning

Du kanske har hört talas om aktieåterköp? Det räknas också som en utdelning, men i stället för att ge ägarna pengar i form av kontanter så köper bolaget sina egna aktier och makulerar dem, vilket gör att värdet på dem ökar, eftersom vinsten fördelas på ett mindre antal aktier.

I bästa fall köper ett bolag sina egna aktier när det tycket att marknaden av någon anledning värderar aktien för lågt, till exempel ett investementbolag där aktierna handlas till stor rabatt. I värsta fall lånar det pengar till att köpa tillbaka aktierna på all-time-high.

Det ger också bolaget mer flexibilitet än att ge utdelning, eftersom det har kvar pengarna i bolaget. Det får anses känsligt och ofta impopulärt att ställa in eller sänka en utdelning jämfört med att minska ett återköpsprogram, trots att det skulle gagna aktieägarna mer.

En liten tanke man kan ha med sig är att en ledning med stora optionsprogram kan favorisera återköp, eftersom det får aktiekursen att stiga.

Aktieåterköp är vanligt i USA, eftersom det utlöser mindre skatt.

Inlösen av aktier är också en typ av utdelning. Det går till på det viset att bolaget köper exempelvis var 20:e aktie till en högre kurs. Fördelen med detta förfarande är att vissa ägare inte behöver betala lika mycket skatt. Utländska ägare kan på det viset undgå den svenska kupongskatten och i stället sälja sina inlösenaktier.

Boliden är ett aktuellt exempel när det kommer till inlösenaktier. Gruvjätten kommer dels dela ut 15 kronor per aktie, dels lösa in en inlösenaktie värd 11,50 kronor per aktie.

Exempel från verkligheten: Boliden ger utdelning och löser in aktier

Allan har 100 Boliden-aktier där varje aktie är värd 360 kronor. Idag (26 april) är X-dagen och således ska aktien i teorin ha sjunkit med 15 kronor (utdelningen) som han får 3 maj.

Den 8:e maj är det sink-dag för att få inlösenaktier. Den 10 maj sker en aktiesplit. Det betyder att Allans aktier delas upp i två; en vanlig aktie och en inlösenaktie. Eftersom aktievärdet ska sjunka lika mycket som värdet på inlösenaktien blir det nya aktiepriset 349,50 kronor (360 – 11,50).

Allan har nu 100 inlösenaktier till ett värde av 1150 kronor. Han kan om han vill sälja dem under perioden 11 maj till 1 juni. Det är möjligheten för utländska investerare att sälja inlösenaktierna som gör förfarandet attraktivt, eftersom det minskar skatten.

Allan väljer dock att behålla sina inlösenaktier och får då 1 150 kronor cirka en vecka senare, runt den 9 juni.

För Bolidens svenska aktieägare hade det såklart varit bättre att bara få utdelning, eftersom inlösenaktien kommer över en månad senare än utdelningen, men å andra sidan kan man fundera på om aktieägarvänligheten gentemot de utländska investerarna väger upp och resulterar i en högre aktiekurs.

Är aktier med hög utdelning bra och aktier med ingen utdelning dåliga?

Nej, så enkelt är det inte. En utdelning kan procentuellt vara väldigt hög för att aktiemarknaden ser ett minskat värde i aktien. En aktiekurs faller för att köparna tror att vinsten kommer att minska framöver och om vinsten minskar finns det förstås risk att även utdelningen gör det.

Ett bolag som inte delar ut pengar gör ofta det för att de behöver vinsten för att investera. Då genererar de investerade pengarna förhoppningsvis mer värde till aktiekursen på sikt än vad de ger i aktieägarnas fickor.

Ett bolag som ställer in utdelningen är däremot ofta inte ett gott tecken, men säkerligen har aktiemarknaden blivit varse om att bolagets vinst minskat redan innan och det torde inte komma som en överraskning.

Handelsbanken pausade precis som de andra storbankerna utdelningen under pandemin. På Nordnets aktiesidor respektive Avanzas gamla aktiesidor kan du se utdelningshistoriken.

I år har fastighetsbolag som delat ut pengar med ena handen och gjort nyemission med den andra varit omdiskuterat, eftersom det sistnämnda leder till utspädning, alltså att värdet på aktierna sjunker, eftersom det blir fler.

Vem bestämmer hur hög utdelningen blir?

Det är styrelsen som föreslår hur hög utdelningen ska bli. Förslaget klubbas sedan igenom på bolagsstämman. Eftersom de flesta stämmor hålls på våren kommer också nästan all utdelning då. Vissa bolag delar ut pengar oftare, inte minst utomlands.

Om man vill se vilken utdelningspolicy ett bolag har går man in på hemsidan och aktiens sida.

Så här kan en utdelningspolicy se ut. Denna är från Indutrades hemsida.

Det är lätt att underskatta direktavkastningen om ett bolag gör aktieåterköp, eftersom den då inte redovisas. Det förändrar ändå direktavkastningen på sikt, eftersom antalet aktier blir färre men vinsten består allt annat lika.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -