Placeras tretton utvalda fonder i maj

Köptips En majoritet av Placeras utvalda fonder har ökat i värde den senaste månaden, trots att pessimismen hos de globala investerarna ökat. Placera passar på att genomföra ett byte.

Efter fyra månader i rad med allt positivare syn på den globala tillväxten har förväntningarna vänt tvärt ner hos de globala investerarna. Med en kassa över det historiska snittet och en undervikt i aktier, samtidigt som risktagandet nått ovanligt låga nivåer, är ändå de flesta aktiemarknader på plus under april.

Skillnaden mellan sämsta och bästa sektor är påtagligt stor under månaden. På den globala aktiemarknaden har två av tio sektorer backat. Det skiljer 11 procentenheter mellan bästa och sämsta sektor. Mest motvind har det varit för tekniksektorn och defensiva telekommunikationsbolag.

Energi och allmännyttiga bolag har stigit med 9,4 respektive 7,6 procent. Trots att riskviljan sjunkit betydligt har nio av Placeras utvalda fonder lyckats leverera positiv avkastning.

Tuffast har månaden varit för Teknikfonden Fidelity Global Technology Fund. Fonden har backat närmare 4 procent och gått sämre än kategorisnittet av liknande fonder. Fonden har levererat stora uppgångar det senaste halvåret och hör till en av de bästa teknikfonderna det senaste året.

Swedbank Robur Small Cap Emerging Markets A, som investerar i små- och medelstora bolag med ett börsvärde på maximalt 5 miljarder dollar på tillväxtmarknader, har backat knappt 3 procent.

Två andra tillväxtbolagsorienterade fonder, Länsförsäkringar USA index och MS INVF Global Opportunity A, har backat under månaden.

Bland de fonder som gått starkast under månaden hittar vi listans Sverigefondsval Spiltan Aktiefond Stabil. Den följs av indexfonden Storebrand Europa. Under det senaste halvåret har Europafonder utklassat USA-fonder, den senaste månaden har skillnaden mellan regionerna fortsatt att öka.

Intressant att notera är att listans Japanfond fortsatt upp under månaden.

Jag genomför ett fondbyte inför maj månad och tar bort en av globalfondsvalen på listan: Trotjänaren Storebrand Global Multifactor A, som vi lyckades ta in på listan precis när stabila värdebolag blev i ropet hos de globala investerarna, i februari 2021.

Jag tar in den aktivt förvaltade JPM Latin American Equity A (acc) USD.

Latinamerika gynnas av flera globala trender. Regionen har mycket råvaror och stora fyndigheter som har en stor betydelse för den globala energiomställningen. I Latinamerika finns världens största litiumfyndighet med en enorm efterfrågan från batteritillverkare. Chile är världens största kopparproducent. Det är råvaror som är mycket viktiga för tillverkning elfordon och inom förnybar energi.

Det finns inte bara hårda råvaror i regionen, man är även världsledande inom flera jordbruksprodukter. Regionen är exempelvis världens största exportör av korn, sojabönor och majs. Förutom det exporterar man bland annat stora mängder etanol, kaffe, choklad, apelsiner och inte minst kött.

Börsvärdering är historiskt låg, Latinamerikas börser värderas under den historiska värderingen, på p/e-tal 6,7 för 2023 års vinster. Det är betydlgit lägre än breda tillväxtmarknadernas värdering på p/e-tal 12 och globalt aktieindex på p/e-tal 17,2.

Fonden är aktivt förvaltad och fokuserar på välskötta latinamerikanska bolag. Ansvarig förvaltare är Luis Carillo. Han har förvaltat fonden sedan 2003 och har mer än 25 års erfarenhet av Latinamerika-investeringar. Till sin hjälp sedan början på 2021 har han Rachel Rodrigues. Till sin hjälp har de ett team på åtta sektoranalytiker med fokus på latinamerikanska aktier.

Luis Carillo och Rachel Rodrigues

Investeringsprocessen bygger på fundamental analys av bolagen, kombinerad med övergripande bedömningar av ländernas makroekonomi, valuta och ränteläge. Analysen är fokuserad på tillväxtföretag av hög kvalitet och, med en investeringshorisont på tre till fem år.

Kärnan i investeringsprocessen är att identifiera kvalitetsbolag med stor och hållbar tillväxtpotential. Bolagen ska verka i attraktiva branscher med begränsade externa risker och ha starka balansräkningar och hållbara konkurrensfördelar.

Luis Carillo och teamet har lyckats riktigt bra med investeringsprocessen: Fonden har stigit betydligt mer än snittet av kategorin Latinamerikafonder – till en risk lägre än kategorisnittet. Den aktiva förvaltningen är tydlig och från tid till annan avviker man mycket från jämförelseindex.

Fonden har fyra stjärnor på tre års sikt och fyra på fem års sikt hos Morningstar. Produktens årliga avgift uppskattad av Avanza är på 2,1 procent.

Fondkategorin Latinamerikafonder hör till de dyrare fondkategorierna. Men den aktiva och långsiktiga förvaltningen gör att Placera tycker att fonden motiverar avgiften

För den som vill botanisera själv på listan över rekommenderade fonder finns det olika risknivåer.

Tror du att det positiva börsklimatet håller i sig och känner att du vill öka risken i fondportföljen, då hänvisar jag till övriga fonder med högre risk. Det finns ytterligare sju fonder till inom det segmenten att välja på.

Vill du gå en medelväg och reducera aktierisken men ändå har en viss aktieexponering så erbjuder listans tre blandfonderna en medelrisk.

För den minst riskvillige erbjuder jag fortsatt räntefonden IKC Avkastningsfond med listans lägsta risk.

HÖGRE RISK

Fidelity Global Technology Fund: Förvaltaren Hyun Ho Sohn har förvaltat fonden framgångsrikt och skapat en bra riskjusterad avkastning. Investeringsprocessen bygger på att hitta innovativa tillväxtbolag med teknologier som kan förändra en hel bransch.

JPM Latin America Equity A: Investerar i kvalitetsbolag med stor och hållbar tillväxtpotential. Bolagen ska verka i attraktiva branscher med begränsade externa risker med starka balansräkningar och hållbara konkurrensfördelar.

PLUS Småbolag Sverige Index: Fonden följer Carnegie småbolagsindex som är det mest använda bland Sveriges småbolagsförvaltare

Länsförsäkringar Japan indexnära: Fonden följer MSCI Japan index, ett brett aktieindex som följer de största bolagen noterade på Tokyobörsen. Vi värdesätter den låga avgiften.

Länsförsäkringar USA indexnära: Det är en billig indexnära fond med 0,2 procent i avgift, som levererar mer än kategorisnittet efter avgifter. Länsförsäkringar USA Indexnära har belönats med fyra stjärnor av Morningstar.

MS INVF Global Opportunity A: Det är en gammal Placera-favorit som fortsätter att leverera bra riskjusterad avkastning. Förvaltaren Kristian Heugh har förvaltat fonden sedan starten i november 2010 och har lyckats riktigt bra, men efter två riktigt dåliga år ser det nu ut att vända.   

Spiltan Aktiefond Stabil: Fonden är aktivt förvaltad och fokuserar på välskötta kvalitetsbolag som förvaltarna benämner som värdebaserade tillväxtbolag. Fonden hör till de Sverigefonder med högst riskjusterad avkastning.

Storebrand Europa A SEK: Är en indexnära fond. Fonden följer det breda MSCI Europa index, som investerar i ett femtontal länder. Det finns avvikelser som uppstår då fonden följer Storebrands standard för hållbara investeringar bland annat innebär att fonden avstår från att investera i bolag som bryter mot internationella normer och konventioner.

Swedbank Robur Small Cap Emerging Markets A: Huvudfokus är på små- och medelstora bolag med ett börsvärde på maximalt 5 miljarder dollar som noterade på tillväxtmarknader eller andra börser, förutsatt de har en stor del av verksamheten i tillväxtmarknader. Jens Barnevik letar efter hållbara bolag med bra historik och en beprövad affärsmodell. Bolagen ska erbjuda en bra långsiktig tillväxt till ett rimligt pris.

MEDELRISK

AMF Balansfond: Björn Lind och Tomas Risbecker förvaltar en blandfond som har levererat en hög riskjusterad avkastning under flera år, till en låg förvaltningsavgift.

Atlant Opportunity: En aktivt förvaltat marknadsneutral hedgefond som investerar i aktier och på räntemarknaden och använder olika typer av derivatstrategier. Fonden har levererat en bra riskjusterad avkastning och har gett 5,5 procent i årlig avkastning sedan fonden startade 2016 till en låg risk.

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. Fonden investerar 60 procent i aktier och 40 procent ränteprodukter.

LÅG RISK

IKC Avkastningsfond: Fonden förvaltas av Lars Bredenberg som placerar i nordiska räntebärande instrument med fokus på företagsobligationer som företrädesvis är noterade i svenska kronor. Fonden blev 2019 utsedd till bästa fond av Morningstar i fondkategorin företagsobligationsfonder.

Våra tips på köpvärda fonder bör ses som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna är ganska kortsiktiga taktiska rekommendationer som gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar. Vill du ha strategiska och långsiktiga fondrekommendation hänvisar vi till Placeras Fondtopplista över bra fondval.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
JPM Latin America Equity A (acc) USD Köp 272,11 -
Fidelity Global Technology A-Dis-EUR Köp 534,28 -
PLUS Småbolag Sverige Index Köp 176,81 -
Länsförsäkringar Japan Index Köp 151,47 -
Länsförsäkringar USA Index Köp 645,09 -
MS INVF Global Opportunity A Köp 942,85 -
Spiltan Aktiefond Stabil Köp 1 229,25 -
Storebrand Europa A SEK Köp 203,85 -
Swedbank Robur Small Cap EM A Köp 139,83 -
AMF Balansfond Köp 356,27 -
Atlant Opportunity Köp 1 354,08 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 934,76 -
IKC Strategifond Köp 144,19 -
Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -