Femton köpvärda aktier i maj

Köpvärda aktier Rapportperioden har varit överraskande bra men nu går börsen in i en historiskt sett svagare period. Intressanta aktier går dock alltid att hitta och vi gör ett par rockader där två nya bolag tar plats på vår månadslista.

Den omtalade lågkonjunkturen fortsätter att hålla låg profil och de flesta bolag som inte säljer direkt till konsumenter, eller som har stor byggexponering, har lagt ett bra första kvartal till handlingarna. Det visar utfallet så här långt i både den svenska och amerikanska rapportperioden där en förkrossande majoritet har överträffat analytikernas förväntningar på såväl försäljningen som vinsterna.

Makroindikatorerna som har pekat mot sämre efterfrågan i industrin har uppenbarligen inte lyckats fånga upp att återhämtningen efter Covid fortsätter i flera nischer och att många industrijättar tar stora beställningar kopplat till energieffektivisering, automation och elektrifiering. Inte heller hos de stora bankerna syns mycket av en svagare allmänekonomi utan deras vinster lyfts av högre räntor och alltjämt mycket begränsade kreditförluster.

Totalt slutade april med en uppgång för de breda indexen med 1,9 procent i Stockholm och 1,5 procent i New York, och mätt från årsskiftet är uppgångarna 10 respektive 9 procent. Detta trots att utdelningssäsongen är igång och har tullat lite på indexuppgången.

Som vanligt när det är rapportperiod så bjuds det på vilda rörelser i många enskilda aktier, vilket även syns i vår aktielista inför april.

Exempelvis har lastbilsjätten Traton, som vi tog in vid senaste uppdateringen, rivstartat med skjuts från starka rapporter från branschkollegor som Volvo och Daimler samt en egen omvänd vinstvarning inför tisdagens rapport.

Andra aktier som har fått hjälp av en bra rapport är skogsbjässen SCA och belysningsbolaget Fagerhult, medan takspecialisten Nordic Waterproofings siffror togs emot betydligt sämre. En del av nedgången i april beror dock på att utdelningen skilts av.

Större rörelser kan även noteras i IT-konsulten Knowit som har fått medvind av ett par positiva bankanalyser, samt Universal vars senaste rapport inte blev någon ljuv musik för placerarna.

Så gick det för aktierna i april

När vi nu går in i maj är ett säkert vårtecken att talesättet ”Sell in May, and stay away” dammas av på nytt i många strategianalyser och artiklar. Det är inte obefogat. Sommarhalvåret har historiskt sett varit klart sämre än vinterhalvåret på börsen.

Oavsett månad och vilka historiska mönster som finns där ute så finns det dock alltid aktier som är intressanta på egna meriter och inför maj sker några förändringar på vår lista.

Vi säger adjö till Universal Music Group. Dels på grund av att senaste rapporten inte levde upp till förväntningarna, med högre kostnader än väntat, dels på grund av att marknaden börjat oroa sig för att AI-genererad musik ska slå mot bolaget på längre sikt.

Volkswagenaktien får också lämna. Trots den låga värderingen har kursen inte lyckats följa med i börsuppgången och försäljningen på världens viktigaste bilmarknad Kina haltar.

Vi skrotar också amerikanska Copart som handlar med trasiga bilar. Aktien gjorde debut på Placeras lista i november och har levererat en avkastning på nästan 35 procent. Värderingen börjar nu se ansträngd ut och det finns andra aktier med mer potential i dagsläget.

En av dem är nöjeskonglomeratet Disney, där en nygammal vd är tillbaka för att räta upp skutan och få upp marginalerna. Ett annat nytillskott i en helt annan bransch är Handelsbanken vars låga värdering och höga direktavkastning lockar, i kombination med deras solida historik av att klara sig igenom kriser.

Placeras lista över köpvärda aktier ska inte ses som en sammansatt portfölj utan som inspiration och som förslag på aktier som skulle kunna ingå i en individuell portfölj. Ser vi spännande möjligheter i en aktie på kort- och medellång sikt kan de få plats på listan men som regel ger vi förslag på aktier som ska kunna ägas på lång sikt. Listan uppdateras en gång i månaden.

Placeraredaktionens mest köpvärda aktier i maj

Knowit

Att äga ett konsultbolag i en annalkande lågkonjunktur kan tyckas kontraintuitivt, men IT-konsulten Knowit har en stor andel av sina kunder inom offentlig sektor och aktien har möjligen tagit lite väl mycket stryk på senare tid. Fortsatt stora behov av digitala investeringar, en värdering långt under 10-årssnittet (P/E 16,4) trots senaste tidens uppgång och ett starkt varumärke som arbetsgivare får aktien att kännas lockande.

Dessutom en hyfsad direktavkastning på 3,3 procent. Bland riskerna kan nämnas löneinflation som är svårt att föra över till en vikande marknad. Den skeptiska inväntar rapport 3 maj.

Nordic Waterproofing

Takbolaget Nordic Waterproofing var hållbarhetsfondernas älskling för ett par år sedan, men handlas idag till P/E 12. Tätningsbolaget blev straffat i Q1 av dåligt väder, men det är ett tydligt hållbarhetscase och en potentiell uppköpskandidat. På minussidan kan förstås nämnas byggkonjunkturen (även om 50 procent av verksamheten är renovering). En direktavkastning på 5 procent blir en liten kudde.

Handelsbanken

Handelsbanken handlas till P/E 8 och har en direktavkastning på nästan 6 procent. Av storbankerna var det SHB som klarade sig bäst genom finanskrisen och aktien handlas just nu inte långt från den värdering som var då, trots en bra Q1-rapport och stadigt växande intäkter och vinster.

Dustin

Efterfrågan på IT-utrustning är pressad och det är även återförsäljaren Dustins aktie. En djup lågkonjunktur och en nyemission tillhör riskerna men allt fler frågetecken har rätats ut på sistone. Vd-frågan är löst, nya finansiella mål har presenterats och senaste rapporten visade på bättre kassaflöde och en stabilisering bland de mindre kunderna. Uppsidan i aktien lockar oss fortfarande.

Läs Placeras analys här.

Fagerhult

Ytterligare en stark rapport i ryggen som visar att kunderna efterfrågar bolagets belysningslösningar även i tuffare konjunkturklimat, tack vare ett ökat fokus på energieffektivisering. Vi räknar med marginalförbättringar även 2023 och trots att aktien har gått starkt ser vi potential då kommande EU-regler kring lysrör kan driva på efterfrågan under lång tid framöver.

Läs Placeras analys här.

Traton

Med Scania som ledstjärna i varumärkesportföljen bygger fordonskoncernen Traton upp en global storspelare inom lastbilar och bussar. Hittills har det gått trögt att få ihop de olika delarna till en stark enhet men tecken på islossning finns. Med en låg värdering, starka orderböcker och en stigande vinst finns chans för en mer uppskattande aktiemarknad också. Hade redan guidat positivt inför kvartalsrapporten.

Läs Placeras analys här.

Cloetta

Cloettas stora investeringsbeslut förra våren fick ett minst sagt tufft mottagande av placerarna. Jag satsar fortsatt på att börsreaktionen var lite överdriven. Cloetta behöll sin utdelning, kom med en hygglig rapport och det bör finnas potential kvar för uppgång i ett stabilt företag som har förutsättningar att klara en konjunkturnedgång bra.

Bayer

Tysk kemi- och läkemedelsjätte med bred produktportfölj inom både hälsa och jordbruksprodukter. En växande och åldrande befolkning ger långsiktig medvind och aktien är lågt värderad.

Läs Placeras analys här.

Mondelez

Mondelez är en aktie som passar utmärkt i defensiva aktiedepåer. Mondelez har mycket starka lokala varumärken som Marabou, Oreo, O’boy, Stimorol, V6, Philadelphia, Milka, Toblerone och Côte d’Or.

Senaste rapporten var stark. Omsättningen kom in högre än väntat och bolaget valde att höja guidningen.

Monster Beverage

Amerikanska energidrycksjätten Monster Beverage har en fortsatt intressant tillväxtresa framför sig. Monster Beverage är världsledande inom energidrycker. Monsters energidrycker säljs globalt, men det är framför allt i USA och Kanada som bolaget är ledande. Företaget är dominerande på USA:s energidrycksmarknad. Marknadsandelen ligger på drygt 40 procent.

Läs Placeras analys här. 

Disney

Disney-aktien har inte varit någon vidare investering de senaste åren men det finns anledning att tro på en vändning. Den tidigare VD:n Robert Iger är nu tillbaka och rör om i grytan rejält. Förhoppningsvis kan Disney-koncernen nu effektiviseras och marginalerna börja klättra.

Läs Placeras analys här.

Alfen

Nederländska Alfen har lång historik inom elektrifiering och tillverkar och säljer produkter inom smarta elnät, energilagring och laddstationer för elfordon. Alfen är idag marknadsledare i Nederländerna och har senaste åren haft en lyckad expansion i Europa. För helåret 2022 växte intäkterna med 75 procent samtidigt som vinsten ökade kraftigt. Aktien är ner nästan 40 procent sedan toppnivåerna och bolaget värderas nu till p/e 25 på den förväntade vinsten för innevarande år. Risken i aktien är hög men passar den investerare som vill äga en marknadsledare inom energiomställningen.

Läs Placeras analys här.

SCA

SCA är Europas största privata skogsägare. I första kvartalet slog bolaget analytikernas förväntningar. Medan priserna på sågade trävaror och containerboard minskar går affären inom förnybar energi och skog starkt. Bolaget har en hög självförsörjningsgrad inom energi och logistik. Lägre priser inom bland annat massa och ved har sänkt förväntningarna på SCA, vilket också resulterat i en relativt svag utveckling för aktien. Jämfört med senaste kvartalet är det operativa kassaflödet dubblerat och EBITDA-marginalen förbättrad. Aktien bör klara sig vid en turbulent börs och samtidigt följa med om vi får en fortsatt stark börs framöver.

Läs Placeras skogsgenomgång här.

Air Liquide

Franska Air Liquide är den näst största aktören på den globala industrigasmarknaden och den gröna omställningen i EU erbjuder nya intressanta tillväxtmöjlighet. Industrin inom Europa har ambitiösa mål att minska utsläppen med 55 procent 2030 och vara klimatneutrala senast 2050. Det skapar stora möjligheter för Air Liquide att hjälpa sina kunder att nå målen.

Det krävs massiva investeringar för att Europas bolag ska nå målen och dagens höga oljepris är en katalysator för energieffektivisering.

Läs Placeras analys här.

Porsche

Lyxbilstillverkaren Porsche (P911) kom till börsen när det var som allra mörkast i slutet på september. Värderingen är högre än premiumtillverkare som Audi, BMW, Mercedes och Volvo, men det är även lönsamheten. Och inte minst har tillväxten för antal sålda bilar de senaste tio åren utklassat övriga premiumtillverkare. Men värderingen är hälften av lyxbilstillverkaren Ferraris värdering, vilket vi tycker är väl stort. Och bör krympa till Porsches fördel.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Knowit Köp 237,50 -
Nordic Waterproofing Holding Köp 139,80 -
Handelsbanken A Köp 90,62 -
Dustin Group Köp 35,22 -
Fagerhult Group Köp 65,50 -
TRATON Köp 236,60 -
Cloetta B Köp 21,70 -
Bayer AG Köp 59,74 -
Mondelez International A Köp 77,22 -
Monster Beverage Köp 56,84 -
Walt Disney Köp 102,21 -
Alfen NV Köp 73,24 -
SCA B Köp 140,45 -
Air Liquide Köp 163,18 -
Dr. Ing. hcf. Porsche Vorzugsaktien Köp 113,40 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -