Är det nu det vänder för mediejätten?

Aktieanalys Disney-aktien har inte haft någon vidare kursutveckling de senaste åren. Men förhoppningsvis kan bolaget snart börja skapa värde för aktieägarna igen. Placera trycker på köpknappen.

The Walt Disney Company grundades av bröderna Roy och Walt Disney år 1923. Idag har bolaget ett börsvärde på 180 miljarder dollar och aktien har på fem års sikt backat med ungefär två procent. I år har aktien gått upp med ungefär 15 procent.  

Bob Chapek, som styrde Disney under två års tid, fick ifjol sparken av bolaget. Chapek hade inte lyckats leverera det aktieägarna förväntade sig och många medarbetare var missnöjda med honom.  

I slutet av 2022 återvände vd:n Robert Allen Iger till Disney för att sätta upp en ny kurs för den stora koncernen. Hans kontrakt sträcker sig över en tvåårsperiod och styrelsen är på jakt efter en lämplig ersättare. Iger, som nu är 72 år gammal, var under perioden 2005-2020 vd på Disney. Han har ett bra track record med bland annat lyckade företagsförvärv som Marvel, Pixar och Star Wars-studion Lucasfilm.

Robert Allen Iger

Den 8:e februari släppte Disney siffrorna för det första kvartalet. Den översta raden växte med 8 procent där nöjespark-segmentet utmärkte sig med en tillväxt på över 20 procent. Segmentet fortsätter att återhämta sig från de tuffa pandemiåren. Det mest intressanta i rapporten var att Iger nu börjar röra om i grytan genom både omorganisationer och genom varsel av medarbetare. 

Från och med nu ska verksamheten delas in i tre segment istället för fyra. Segmenten kommer gå vara uppdelade i Disney Entertainment (inkluderar i princip all streaming- och mediaverksamhet), ESPN (TV-nätverket och streamingtjänsten ESPN+) och affärsenheten Parks, Experiences and Products (parker och upplevelser). Disney avskedar även 7 000 medarbetare vilket motsvarar ungefär tre procent av den totala arbetsstyrkan som tidigare uppgick till 220 000. 

Iger är tydlig med att bolaget kommer bli mer decentraliserat vilket ska leda till bättre kreativitet. Under Igers tidigare period som vd gav Disney aktieägarna utdelning samtidigt som man gjorde stora aktieåterköp. Iger vill att bolaget ska återgå till denna typ av kapitalallokering. 

Disneys kassakor är tv-verksamheten och nöjesparkerna. Att parkerna håller på att återhämta sig kommer att ge en positiv inverkan på Disneys lönsamhet. Disney bör ha råd med att dela ut pengar till sina aktieägare samtidigt som man fortsätter satsa på sin streamingverksamhet. 

Streamingtjänst-delen, där bland annat Disney+ ingår, visar fortfarande röda siffror. Fokus kommer enligt Iger inte bara ligga på att öka antalet prenumeranter utan även att få ordning på lönsamheten. Detta genom bland annat prishöjningar och minskade kostnader för marknadsföring och innehåll. Det kan även bli aktuellt för Disney att licensiera sitt innehåll till konkurrenter för att få upp lönsamheten. Ledningen tror att segmentet ska nå svarta siffror under räkenskapsåret 2024.

I december förra året släppte Disney+ sin reklamfinansierade version och det verkar som att lanseringen blev lyckad. Enligt analysfirman Antenna har den under sin första månad stått för runt 20 procent av antalet nya registreringar. Detta slår konkurrenternas motsvarande reklamfinansierade version Netflix (9 procent) och HBO Max (14 procent). Disney+ hade vid utgången av det senaste kvartalet 162 miljoner prenumeranter, vilket är klart färre än Netflixs 230 miljoner. 

En rejäl lågkonjunktur kan sätta käppar i hjulet för Disney då det exempelvis skulle kunna leda till mindre nöjesparks-besök och att kunderna säger upp sina abonnemang.  

Disney 2023e 2024e 2025e
Oms till,% 9 6 6
Ebit marg,% 15 17 19
Ev/ebit 18 14 11
P/e 24 18 13

 

Baserat på innevarande års prognoser handlas aktien till ett p/e-tal på 24 och ev/ebit ligger på 18. Under 2024 väntas multiplarna falla till p/e 18 och ev/ebit 14. Streamingjätten Netflix har en ev/ebit-multipel på 25 baserat på 2023 års prognoser. 

Under Robert Igers tidigare vd-tid låg rörelsemarginalen och taktade på runt 25 procent. I dagsläget ligger marginalen på 8 procent vilket gör att värderingen vid en första anblick ser ganska saftig ut. Det är svårt att veta om marginalerna kommer återgå till 25 procent igen men med minskade förluster i streamingverksamheten, återhämtningen i nöjesparkerna och effektiviseringarna finns det anledning att tro på att marginalerna ska börja klättra. 

Man ska heller inte glömma att Disney sitter på många starka varumärken som kan anses ge en uthållig konkurrensfördel. Placera landar i en köprekommendation. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Walt Disney Köp 99,81 -
Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -