Houston: Midstream och fastigheter

Placera i USA Efter en bussresa från Austin har vi nu kommit till Houston, Texas på vår investerarresa. Vårt första besök blir hos kapitalförvaltare Invesco som är specialist på realtillgångar och infrastrukturinvesteringar.

Inflationen har historiskt gynnat realtillgångar, vilket gör att investerarnas intresse ökat efter en lång period med väldigt låg inflation och nollränta.

”Fastighetstillgångar i USA är idag attraktivt värderade jämfört med sin historiska värdering när man ser på pris/NAV. Dagens värdering landar på minus 10,6 procent. Historiskt har investeringar vid dagens nivåer gett en avkastningen det närmaste året på i genomsnitt nio procent. Uppgången har historiskt varit i genomsnitt 27 procent för perioden de kommande två åren.” Det säger Darin Turner, investeringschef för Invesco Real Estate Assets.

Darin Turner 

”Privata fastigheter är en undersektor som ser mycket intressant ut. Det finns en stor potential då det är underinvesterat och efterfrågan sannolikt kommer att växa. Men det finns delar av fastighetsmarknaden som har det tuffare än andra. Ett av de tuffaste segmenten är kontorsfastigheter som drabbats av en covideffekt.”

”I USA värderas kontorsfastigheter på vissa ställen i nivå med markvärdet. Det är en strukturell förändring som pågått efter covid. Det är svårt att få tillbaka många av de anställda tillbaka till kontoren. Vi uppskattar utnyttjandegraden idag är runt 20 procent lägre för kontorsfastigheter än före covid.”

”Regionala banker har den största exponeringen mot kontorsfastigheter. Det kan bli ett problem för dem på sikt”, säger Darin Turner.

En annan intressant undersektor inom infrastruktur är midstream-infrastrukturbolag. De är en viktig del av värdekedjan inom energi. Den omfattar verksamheter inom logistik som kopplar energi mellan producenter och konsument. Det innehåller bland annat pipelinebolag och LNG-terminaler.

”Midstream-aktier har varit motståndskraftiga trots att olje- och naturgaspriser har fallit sedan sommaren 2022. Under den perioden har de haft en positiv avkastning och avkastat mer än den breda aktiemarknaden. Bolagen har stabila kassaflöden och är relativt lågt värderade. Även historiskt har midstream-aktier vid flera tillfällen visat att de utvecklats bra i en miljö med stigande inflation”, säger Brian Watson, seniorportföljförvaltare.

Brian Watson 

”Värderingen för Midstream-aktier är nu på historiskt låga nivåer med attraktiva nyckeltal. Fritt kassaflöde har stigit betydligt, då de har de stora investeringarna bakom sig. Bolagen kan också höja priserna mot sina kunder i takt med inflationen stiger, vilket gynnar dem i dagens ekonomiska miljö.”

”Midstream-bolagen kommer att spela en viktig roll i den globala energiomställningen. Man kan tänka sig att pipelines i framtiden kan transportera infångat koldioxid i stället för naturgas. Energy transfer är ett bolag som vi tror på. De har ett stort fritt kassaflöde som gör att bolaget är extra intressant”, säger Brian Watson.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -