Stark efterfrågan på återvunnen plast

Placera i USA Vårt första företagsmöte i Houston är kemibolaget LyondelBasell. Ett bolag som har 19 000 anställda och levererar kemiprodukter globalt till i princip alla olika typer av industrier och kunder. Målet är att bolaget ska bli världsledande inom ESG för kemiindustrin.

Torkel Rehnman

Torkel Rehnman är EVP på kemibolaget LyondellBasell och presenterar bolagets möjligheter inom cirkulär återvinning av plast.

LyondellBasell rötter går tillbaka till nobelpristagarna i kemi 1963, Karl Ziegler och Giulio Natta. Delar av namnet härrör från ett tidigare samarbete mellan BASF och Shell. Det är ett USA-Europeiskt bolag med operativt huvudkontor i Houston.

Bolaget är nummer ett inom global polyolefin och global plypropyfene som är olika typer av plaster. Bolaget levererar bland annat platsdelar och inredning till Audi och Volvo, liksom plastprodukter till hårvårdsprodukter och Coca-Cola.

Efterfrågan för återvunnen plats förväntas stiga 50 procent mer än utbudet fram till år 2030. Sannolikt kommer det politiska regleringar som tvingar fram att man kommer att behöva använda återvunnen plast i nya plastprodukter. Den stora efterfrågan drivs nu från europeiska bolag, men vi tror att USA kommer att börja efterfråga återvunnen plast i allt högre grad”, säger Torkel Rehnman.

”LyondellBasells har ett tydligt mål att bli världsledande inom återvunnen plast. Det ska ske genom att optimera värdekedjan för en cirkulär återvinning. Det är en komplex återvinning och det finns olika tekniker för hur väl plasten ska återvinnas. Bolaget bygger nu två nya enheter för cirkulär återvinning av plast, en i tyska Köln och den andra i Houston. Vi ligger långt fram inom återvunnen plast och vi skapar i princip samma kvalitet på återvunnen plast som nyproducerad.”

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -