Stabil avkastning i skadedjursdödaren

Aktieanalys Amerikanska skadedjursjätten Rollins har under sin tid som noterat bolag givit aktieägarna en riktigt fin avkastning. Har värderingen stuckit iväg för mycket för Anticimex-konkurrenten?

Rollins grundades 1948 av Wayne Rollins. Vid denna tidpunkt gick bolaget under namnet Rollins Broadcasting och ägde då flera lokala radiostationer. Under åren hade bolaget även verksamheter inom bland annat oljeservice och åkeri. Det var först 1964 som Rollins gav  sig in i skadedjursbekämpningsbranschen genom uppköpet av Orkin som idag är Nordamerikas största spelare inom sektorn. Orkin grundades 1901 av Otto Orkin som kallades för “The Rat Man”. Otto åkte runt till kunderna på sin cykel och erbjöd sig att bekämpa skadedjur. Bolaget noterades 1968. 1990 hade Rollins gjort sig av med alla verksamheter förutom skadedjursbekämpningen. 

Rollins har idag ett börsvärde på 20 miljarder dollar och sedan årsskiftet är aktien upp 15 procent. Bolaget har över 17 000 medarbetare i drygt 70 länder. Runt 90 procent av försäljningen kommer från USA och resterande del från övriga världen. Under Rollins paraply ingår varumärken som Aardwolf Pestkare, Clark Pest Control och HomeTeam Pest Defense. 

Bland tjänster som erbjuds finns exempelvis skadedjursbekämpning, termittjänster och borttagning av vilda djur. Termitskador kan vara mycket kostsamt. Amerikanerna lägger över fem miljarder dollar per år för att åtgärda termitskador. Mer konkret kan det handla om skadedjurskontroller inom livsmedelsindustrin eller borttagning av tvättbjörnar och fladdermöss. Rollins kunder består av både privata och kommersiella aktörer. 

En del av Rollins strategi är att växa genom förvärv. Ofta köper Rollins upp små aktörer inom sektorn men ibland sker även större förvärv, exempelvis Fox pest control som nyligen köptes till en köpeskilling om 350 miljoner dollar. I första kvartalet slutförde Rollins sex bolagsförvärv och totalsumman för dessa var 15 miljoner dollar. 

Marknaden är fragmenterad och bara i USA anser bolaget att det finns över 20 000 konkurrenter. Balansräkningen är i gott skick vilket gör det fortsatt möjligt att förvärva. Rollins uppger att de har en stark pipeline av nya affärer på gång. 

Största ägaren i bolaget är familjen Rollins med runt 45 procent av aktierna. Gary Rollins, som är grundarens (Waynes Rollin) son, sitter sedan i år på ordförandeposten. Gary var VD för Rollins mellan åren 2001-2022. 

Under de senaste 20 åren har Rollins översta rad haft en genomsnittlig årlig tillväxttakt på 7 procent. Bolaget har under samma tidsperiod gjort en marginalresa från 10 procent till dagens 18,5 procent. Planen är att marginalerna ska fortsätta resan norrut med hjälp av bland annat det nya ruttoptimeringsprogrammet och skalfördelar. 

Rollins har även en fin utdelningshistorik där man i princip höjt utdelningen varje år sedan 1987. Direktavkastningen ligger i dagsläget på 1,2 procent.

De höga bränslepriserna och ökade kostnader för arbetskraft har påverkat Rollins negativt. Men med hjälp av prishöjningar har man framgångsrikt lyckats parera kostnadsökningarna. Rollins har en bra kassakonvertering tack vare bland annat förskottsbetalningar. 

Skadedjursbolag är inte särskilt känsliga för konjunktursvängning. Att dessutom 80 procent av Rollins intäkter är av återkommande karaktär gör bolaget ännu mer stabilt. Man kan knappt se i bolagets siffror att en finanskris ägde rum 2008. Under perioden 2008-2009 växte nämligen försäljningen med 5,2 procent. 

Bland Rollins konkurrenter finns exempelvis Rentokil Initial, Terminex och EQT-ägda Anticimex som också är aktiva på förvärvsfronten. Konkurrensen kring förvärvsobjekten har ökat och en risk för Rollins är att prislapparna går upp.

Rollins 2023e 2024e 2025e
Oms till,% 12 8 8
Ebit marg,% 19 19,5 20
Ev/ebit 36 32 29
P/e 47 42 40

 

Baserat på innevarande års prognoser handlas Rollins till ev/ebit 36 och p/e-talet ligger på 47. Analytikerna räknar med en fortsatt marginalexpansion och att tillväxten taktar på runt 10 procent. Värderingen är allt annat än lockande. 

Rollins andas kvalitet och stabilitet men prislappen är för hög. Placera ställer sig just nu på sidlinjen och hoppas på att värderingen kommer ner till mer rimliga nivåer.  

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Rollins Neutral 41,68 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -