Kvalitetsleverantör vinner i längden

Aktieanalys Fordonsunderleverantören Concentric fortsätter att leverera stabila resultat och vässar sin exponering mot elektrifierade produkter. Vi tycker att det uppväger en osäker konjunkturbild för denna uppköpskandidat.

En lastbilskaravan med omvända vinstvarningar rullade in på börsen inför den senaste rapportperioden och när det går bra för bolag som Volvo, Daimler Trucks och Traton-gruppen går det i regel även bra för deras underleverantörer.

En sådan är Haldex-avknoppningen Concentric vars produkter man hittar i lastbilar, entreprenad- och lantbruksmaskiner och gaffeltruckar. Verksamheten delas in i två affärssegment, Motorer samt Hydraulik, och produkterna omfattar exempelvis pumpar för bränsle, olja och kylmedel samt olika typer av kugghjuls- och styrpumpar för elektrohydraulik.

Av den totala omsättningen i fjol på styvt 4 miljarder kronor står Motorer för två tredjedelar medan Hydraulik utgör resterande del.

Med draghjälp av det stora förvärvet av EMP 2021, bra organisk tillväxt och valutamedvind nästan fördubblades omsättningen i fjol. Utvecklingen under första kvartalet visade på fortsatt bra organisk tillväxt och totalt ökade omsättningen med 21 procent, som förra veckans rapport visade.

Rörelsemarginalen blev däremot inte det fyrverkeri som en del av kunderna gladde sina aktieägare med utan den kröp ned från 17,8 till alltjämt goda 16,1 procent i kvartalet. Lite bekymmersamt med tanke på den ökade omsättningen, även om en viktig delförklaring är att oförändrade resultat från samriskbolaget Alfdex späder ut marginalen när omsättningen går upp.

Precis som för lastbils- och anläggningsmaskinstillverkarna är utsikterna i det kortaste perspektivet ljusa för Concentric. Stora orderböcker garanterar i det närmaste bra efterfrågan det närmaste kvartalet, medan risken för en svacka senare under året eller under 2024 påtalas av många bedömare, inklusive Concentric själva.

Det är ingen perfekt sits tajmingmässigt ur ett aktieperspektiv eftersom avmattad tillväxt i ett cykliskt bolag kan straffas relativt hårt på börsen innan det klarnar hur djup svackan blir. Denna osäkerhet, som har rullats framåt i flera kvartal nu, har bidragit till en hoppig men mestadels sidledes gående aktiekurs efter ett inledande jubel när EMP förvärvades.

EMP-köpet har av allt att döma integrerats med framgång vid det här laget. Produktlinjer har slagits samman, inköpsorganisationen har fått större muskler och manegen är krattad för framtida intäktssynergier. Framför allt tillför EMP en högre nivå inom elektriska produkter som blir viktig när kunderna successivt börjar växla över från fossila till elektriska drivlinor de kommande åren.

Under första kvartalet uppgick elektriska produkter till 17 procent av Concentrics omsättning och kundintresset är stort enligt vd Martin Kunz. Att tillväxten här fortsätter blir viktigt för aktiens fortsatta attraktivitet.

Analytikerna som följer Concentric kan räknas på en hand men de som gör det ser framför sig ett vinstmässigt mellanår där marginalen och vinsten per aktie hämtar andan innan vinsttillväxten tar fart igen 2024 och 2025.

  2021A 2022A 2023E 2024E 2025E
Omsättning, Mkr 2115 4056 4301 4439 4737
Rörelsemarginal (ebit)  20,9% 16,5% 16,3% 16,0% 16,3%
Vinst/aktie, sek 8,9 13,2 12,9 13,8 15,2
Utdelning/aktie, sek 3,8 4,0 4,6 4,9 5,5
Källa: Infront          

 

Någon sprudlande tillväxt handlar det inte om men så är värderingen inte heller riggad för något vinstrally. P/e-talet ligger kring 15 och kommer sedan ned mot 13 när den befarade svackan är över 2025.

Skuldsättningen har också arbetats ned ganska raskt efter det skuldfinansierade EMP-köpet, även om det finns kvar att göra.

Sammantaget ser vi värderingen som ganska rättvisande på kort sikt givet konjunkturosäkerheten, men vi tycker att dagens pris underskattar potentialen i Concentric på längre sikt. Ett kvalitetsbolag med hög lönsamhet, med ökad exponering mot elektrifieringen och mot attraktiva slutmarknader kan man betala lite mer för.

Inte minst som att det finns en option i att någon industriell aktör ser till att Concentric följer sina forna syskon Haldex och Traction i spåren och blir uppköpt. Den svaga kronan bjuder in för utländska intressenter och nuvarande ägarlista utgör åtminstone inget hinder då det är idel fonder i toppen och ingen sitter på mer än 10 procent.

Det kan behövas lite tålamod, men har man det så är Concentric ett köp på nuvarande kurs i våra ögon.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Concentric Köp 205,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -