Att investera i nya månskott

Börs Nära hälften av de nuvarande bolagen på S&P 500 grundades under lågkonjunkturer. Ekonomiska nedgångar tjänar i regel som en katalysator för innovation.

Anledningen är att trots lågkonjunkturen slutar företag inte att lägga pengar på forskning och utveckling. Förhållandet är snarare det motsatta att bolag tvingas ha mer disciplin och bli mer innovativa.

Den här trenden är särskilt tydlig från 1970-talet och framåt.

Under den senaste stora lågkonjunkturen i spåren av finanskrisen 2007–2009 grundades bolag som Airbnb, Slack, Square och Uber.

Går vi tillbaka till IT-kraschen år 2000 grundades företag som: Salesforce, Workfront (numera uppköpta av Adobe) och Just Eat.

Lågkonjunkturen 1979–1982 skapade bolag som Lam Research, Amgen, Iqvia, Activision och Adobe.

Recessionen 1973–1975 tog fram giganter som Microsoft och United Health.

Under nedgången 1969–1970 skapades företagen GAP, Danaher, Humana och FedEx.

Många av bolagen som grundas under lågkonjunkturer slår dessutom igenom med helt nya tekniker. På engelska går de här nya teknikerna under namnet "moonshots".

Tekniker som vi tar för helt självklara idag men som på den tiden när de presenterades framstod som helt otänkbara och möttes av stor skepsis.

Det verkar uteslutande vara så att nya tekniker alltid kommer att avfärdas som ointressanta eller meningslösa av samtiden när de introduceras. Allt från telefonen till flyget och biografen har totaltsågats av ledande personer i sin samtid.

Samtidigt är det i dessa teknologier som den stora tillväxten finns. På de amerikanska börserna har till exempel bara 1 procent av aktierna genererat 40 procent av avkastningen sedan år 2000.

Potentialen i dessa nya tekniker underskattas oftast gravt. Ett exempel på det är solkraft.

År 2000 spådde den amerikanska energimyndigheten att bara 0,02 procent av energiproduktionen i landet skulle komma från solkraft år 2020. Tio år senare hade prognosen höjts till 0,03 procent.

År 2020 var solkraftsandelen av USA:s energimix flera gånger högre än förväntat. Bakom den snabba uppgången ligger att priset på tillverkad enhet sjunkit dramatiskt i takt med massproduktion.

Frågan är vilka nya teknologier som kommer att slå igenom framtiden. Den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley har tittat på de nya tekniker som lyckats ta in mest riskkapital under de senaste åren och som kan sägas ligga närmast framgång.

Några av dessa nya tekniker som kommit längst är: datacenter i rymden, transparenta solceller, små modulära kärnreaktorer, hemmarobotar, 3D-bioskrivning, flytande och vertikala odlingar och resande i hyperloop.

Återstår att se vilka som slår igenom. Klart är bara att när det väl slår igenom så kommer utvecklingen sannolikt att gå mycket snabbare än någon trodde i början och många kommer att vara mycket skeptiska.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -