Här är Europafonderna som klått index

Fondkommentar Europafonder utklassade USA-fonder under fjolåret och det var första gången på flera år. Det har gjort att fondkategorin blivit allt populärare hos fondspararna. Placera har gått igenom och listat Europafonderna med högst avkastning de senaste fem åren. Genomgången visar att bara ett fåtal aktivt förvaltade Europafonder orkar klå index.

Londonbörsen är Europas största börs med en vikt på 22,7 procent, följt av Parisbörsen på 19,2 procent. Europas tredje största börs är lite överraskande Zürichbörsen med en vikt på 15,4 procent av världens globala börsvärde.

Stockholmsbörsens vikt är 4,7 procent och hamnar precis efter Köpenhamnsbörsen som har en vikt på 4,9 procent mycket tack vare Novo Nordisk. Den danska läkemedelsjätten är inte bara Nordens största bolag mätt i börsvärde utan har även seglat upp som ett av världens största läkemedelsbolag.

Trots viss avsaknad av stora teknikbolag som finns i USA erbjuder Europa ett antal storbolag inom helt andra sektorer. Finanssektorn är den största sektorn följt av hälsovårdssektorn och industrisektorn. Och inte minst har Europa en stor och unik lyxvarusektor med framgångsrika bolag som LVMH, Kering, Hermès, Prada, Ferrari, Porsche och Richemont.

I MSCI Europaindex väger de tio största bolagen tillsammans 22,4 procent av det totala börsvärdet för Europas 423 bolag som ingår i indexet. Och inget bolag väger mer än 3,4 procent.

Placera har studerat Avanzas fondutbud av Europafonder med inriktning mot stora bolag, en kategori som uppgår till 68 i antal. Elva av fonderna är så kallade indexnära fonder och resterande andel är aktivt förvaltade fonder med olika typer av investeringsinriktning.

Investeringsinriktningarna för de aktivt förvaltade fonderna skiljer mycket. Det kan vara fokus på stabila värdebolag, snabbväxande tillväxtbolag, kvalitetsbolag, bolag med liten skuldsättning och hög utdelning.

Investeringsinriktningarna är i det närmaste unika och det gör att avvikelsen från index kan vara stor från tid till annan, vilket vi också ser i Placeras sammanställning.

De passivt förvaltade indexnära fonder replikerar och följer ett index så nära och effektivt som möjligt. De indexnära fonderna utgör totalt 16 procent av antalet Europafonder.

En klar majoritet av de passivt förvaltade fonderna använder MSCI Europaindex för att spegla utvecklingen för europeiska aktier. En viktig iakttagelse är att en majoritet av de indexnära fonderna har hållbarhetskriterium.

Hållbarhetskriterium är specifika och uttalade kriterier för att investera i bolag utifrån miljö, sociala aspekter, bolagsstyrning och internationella normer. respektive fondbolag har hållbarhetskrav som skiljer mellan fondbolagen.

Hållbarhetskriterium skapar en avvikelse från underliggande index, då man exkluderar de bolag som inte uppfyller fondbolagets hållbarhetskrav. Det innebär att det är färre antal bolag än i indexet och det skapar avvikelser från indexet. Utöver det investerar vissa passivt förvaltade fonder delar av fondens medel i bolag som erbjuder hållbara lösningar.

Utöver olika hållbarhetskrav påverkar den totala avgiftens storlek de indexnära fondernas avkastning och avgifterna i urvalet spänner från 0,22 till 0,70 procent per år. Även hur effektivt fondbolaget är att replikera indexet spelar viss roll för totalavkastningen och storleken på kassan är en annan parameter.

Europeiskt aktieindex har stigit med i genomsnitt 8,9 procent per år de senaste fem åren, mätt i kronor. Det är klart bättre än fondkategorin europeiska storbolag som bara avkastat igenomsnitt 7,2 procent per år under motsvarande period. Fondkategorin innehåller både aktivt och passivt förvaltade indexnära fonder.

 

Fonder 5 år i år Förvaltning
BGF European A2 66% 20% Aktiv
Swedbank Robur Europafond A 62% 14% Aktiv
MS INVF Europe Opportunity A 60% 28% Aktiv
Nordea 1 - European Stars Equity BP SEK 58% 16% Aktiv
UBS European Opportunity Uncons EUR PAcc 57% 11% Aktiv
Danske Invest SICAV Europe A 56% 15% Aktiv
CB European Quality Fund A 56% 15% Aktiv
Fidelity European Dynamic Gr A-Dis-EUR 56% 17% Aktiv
AMF Aktiefond Europa 55% 15% Aktiv
Allianz Europe Equity Gr Sel AT EUR 54% 20% Aktiv
Janus HndrsnPan Eurp A2 EUR 54% 14% Aktiv
Öhman Marknad Europa A 53% 17% Passiv
GAM Star European Equity A EUR Acc 53% 14% Aktiv
BGF European Special Situations A2 52% 20% Aktiv
JPM Europe Strategic Growth A (dist) EUR 51% 14% Aktiv
UBS (Lux) Eq Eurp Opp Sst (EUR) P acc 51% 13% Aktiv
Threadneedle(Lux)Pan Eurp ESG Eqs AE 51% 19% Aktiv
Storebrand Europa Plus A SEK 51% 16% Passiv
Handelsbanken Europa Index Crit (A1 SEK) 51% 16% Passiv
Storebrand Europa A SEK 49% 17% Passiv
Källa: Avanza & Morningstar den 22052023      

Fondlista

På listan över de 20 bästa fonderna med högst avkastning är 16 aktivt förvaltade och fyra är passivt förvaltade.

Elva aktivt förvaltade fonder har lyckats med en högre avkastning än den bästa indexnära fonden. Det innebär att endast 19 procent av de aktivt förvaltade fonderna lyckats klå den bästa indexnära fonden.

BGF European A2 är aktivt förvaltad av Stefan Gries sedan sommaren 2019. Han har lyckats bäst i fondkategorin och fondens avkastning landar på 66 procent.

Fonden har en lutning åt stora tillväxtorienterade bolag av hög kvalité. Den är koncentrerad och har 40 investeringar.

Fondens största innehav är LVMH som väger drygt 7,5 procent och stigit över 170 procent under de senaste fem åren. Vi hittar danska läkemedelsjätten Novo Nordisk som nästa största innehav på 6,3 procent som har avkastat 270 procent under femårsperioden.

Swedbank Robur Europafond A en aktivt förvaltad fond med näst högst avkastning. Den förvaltas av Petra Klaffert och består i huvudsak av tillväxtbolag och kvalitetsbolag.

Förvaltaren har en koncentrerad fond på 58 bolag där de tio största väger 35 procent. Hälsovårdssektorn väger tyngt med 23 procent följt av teknik- och industrisektorn som väger knappt 16 procent vardera.

Franska bolag utgör 26 procent av fondens värde. Nederländerna väger 15 procent följt av tyska bolag på 14,2 procent.

Fondens största innehav på drygt 4,4 procent är det franska försäkringsbolaget AXA, följt av Astra Zeneca och mjukvarubolaget SAP.

Bästa bidragsgivare till fondens avkastning det senaste året är lyxvarujätten LVMH och Novo Nordisk. De har avkastat 50 respektive 53 procent.

De båda aktivt förvaltade fonderna som lyckats bäst har lyckats väl med att navigera sina bolagsval under femårsperioden. Båda har haft en klar tilt mot tillväxtbolag som sannolikt gynnat avkastningen.

Med aktiv förvaltning som avviker från index kan man lätt gå bort sig med dåliga bolagsval, vilket vi ser bland de fonder som placerar sig i botten under femårsperioden.

Öhman Marknad Europa A är den bäst presterande passivt förvaltade indexnära fonden med en avkastning på 53 procent.

Fonden har ett uttalat fokus på hållbarhet. Fonden har exempelvis ingen investering i LVMH som är MSCI Europaindexets fjärde största bolag. Man har även exkluderat energibolaget Shell som är Europas största energibolag.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -