Börsen stiger, Nibe backar

Börsen Stockholmsbörsen inledde tisdagen något upp, i linje med börstendensen i omvärlden. USA-börserna väntas stiga i eftermiddag när handeln återupptas efter helgens skuldtaksuppgörelse.

Kinabörserna har dock backat, tyngda av fortsatt covid-spridning i landet och att Kina har avböjt en förfrågan om ett möte på hög nivå med USA i spåren av den senaste tidens spänningar mellan länderna.

Vid 10-tiden var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 0,6 procent till nivån 2.272. Aktieaffärer för 1,3 miljarder kronor gjordes under den första halvtimmens handel.

Bäst i indexet gick Sinch som tog igen en del av måndagens 7-procentsras genom att stiga drygt 2 procent. I indexets andra ände fanns värmeteknikföretaget Nibe som backade 2 procent.

SBB sjönk tillbaka 1 procent efter måndagens uppställ på 2,6 procent i samband med beskedet om strategisk översyn. Under morgonen har Finansinspektionen släppt en stabilitetsrapport där det fortsatt pekas på stora risker i den kommersiella fastighetssektorn.

Det pressade gamingbolaget Embracer återtog 4 procent under hög omsättning i den inledande handeln. De aktier som Nordnetkunderna köpte mest under maj, förutom Investor, var de på senare tid hårt pressade SBB och Embracer.

Saab var upp 1,5 procent med stöd av en svensk beställning på ammunition till granatgeväret Carl-Gustaf för 3 miljarder kronor. Sedan årsskiftet är aktien upp 47 procent.

Oncopeptides steg 5 procent efter beskedet att Ekobrottsmyndighetens förundersökning mot bolagets forskningschef och tillika tidigare vd Jakob Lindberg har lagts ned.

Operatören Millicom tappade 2,5 procent efter sänkt rekommendation av Barclays Capital från övervikt till jämvikt.

Catella klättrade däremot 3 procent sedan DNB inlett bevakning med köprekommendation. Fastighetsinvesteringsbolaget har en lång historia av solid tillväxt i återkommande intäkter och betydande stordriftsfördelar, anser DNB.

Maven Wireless lyfte 3 procent efter en order i USA värd 6,8 miljoner kronor som bolaget kallar för en genombrottsorder.

Filo Mining har meddelat testborrningsresultat från fyra olika zoner vid Filo del Sol-projektet i Argentina. Aktien avancerade 2 procent.

Diagnostikbolaget Aegirbios styrelse har valt att skriva ned alla sina goodwill-poster på sammanlagt 277 miljoner kronor till noll. Bakgrunden är en generellt försiktig hållning till värderingen av goodwill i bolag som ännu inte har intäkter, uppger Aegirbio vars aktie sjönk 1,5 procent.

Svensk BNP-statistik överraskade positivt på morgonen. Under dagen väntas en delårsrapport från investmentbolaget Lundbergs.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -