Stabil börsuppgång, fastigheter i topp

Börsen Stockholmsbörsen handlades högre på fredagen i ett börsklimat som var positivt också på europeisk nivå. Delar av optimismen förklarades med att hotet om "default" i USA nu är borta, men bidragande var även Bloombergs uppgifter om ett kinesiskt stödpaket till landets fastighetssektor vilket bland annat lyfte europeiska gruvbolag.

SBB rusade med hjälp av uppgifter om att kanadensiska Brookfield ska vara intresserat av bolaget.

Omkring klockan 14.00 hade OMXS30 stigit 1 procent till 2.275 och aktier för 7,2 miljarder kronor var samtidigt omsatta på Stockholmsbörsen. DAX i Frankfurt och CAC 40 i Paris var upp 1,2 respektive 1,3 procent.

SBB gick starkast bland OMXS30-bolagen med ett procentuellt lyft på hela 27 procent, vilket dock endast räckte för att ta aktien tillbaka till de inledande nivåerna i onsdags. Bolagets vd och grundare Ilija Batljan har under veckan rest till London för att hitta eventuella investerare som kan rädda fastighetsbolaget, enligt källor till Bloomberg som också rapporterade att SBB för försäljningssamtal med kanadensiska Brookfield.

Sektorn gick mycket starkt över lag och fastighetsindex på Stockholmsbörsen var upp 5,5 procent. En analytiker Nyhetsbyrån Direkt talat med pekade även på den affär där investeraren Nrep köper äldreboendefastigheter av Vectura Fastigheter för nära 5 miljarder kronor. Balder steg 7,9 procent medan Brinova, K-Fastigheter, Sagax och Nyfosa alla steg i trakterna av 6 procent.

Corems B-aktie steg 5,7 procent medan såväl D-aktien som preferensaktien var klart ner. Det Rutger Arnhult-kontrollerade fastighetsbolaget håller på att drunkna i lån, enligt Dagens Industris genomgång. Nu är det bråttom att fortsätta sälja fastigheter - annars äter räntor upp all vinst, skriver tidningen.

Inom OMXS30 var Boliden en av de starkaste aktierna med en uppgång på 6,9 procent. I likhet med andra gruvbolag i Europa steg aktien med stöd av nyheten om att Kina enligt Bloomberg överväger ett stödpaket till landets fastighetsmarknad. Landet är världens största råvaruimportör.

SSAB, som aviserade en investering på 6,2 miljarder kronor i Oxelösund, och Alleima var båda upp omkring 5 procent medan Sandvik steg 3,7 procent.

Även medicinteknikbolaget Getinge och molnkommunikationsbolaget Sinch gick starkt, med uppgångar på 6,5 respektive 4,8 procent.

Flera traditionellt defensiva aktier gick däremot sämre än index. Läkemedelsbolaget Astra Zeneca var ned 1,6 procent och teleoperatören Tele2 backade 0,6 procent.

It-företaget Addnode lyfte 9,4 procent efter förvärvet av amerikanska Team D3 med 200 anställda och en omsättning på 120 miljoner dollar. Köpeskillingen är maximalt 59 miljoner dollar.

Sectra handlades upp 10 procent. Medicinteknik- och cybersäkerhetsbolaget redovisade på morgonen högre omsättning, rörelseresultat och orderingång för det gångna kvartalet. Utdelningen föreslås höjas med 10 procent till 1:10 kronor per aktie och sker genom ett inlösenprogram.

Medicinteknikbolaget Q-linea har beslutat göra en företrädesemission om cirka 263 miljoner kronor. Bolagets största ägare Nexttobes avser teckna sin pro-rata-andel och har därtill har lämnat tecknings- och garantiåtagande om totalt 200 miljoner kronor. Q-linea föll 14 procent.

Klockan 14.30 riktas marknadernas blickar mot den officiella amerikanska jobbstatistiken för maj, en viktig pusselbit när centralbanken Federal Reserve ska staka ut sin framtida penningpolitik.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -