New York-börserna stängde på minus

USA Efter en mestadels grön öppning sjönk de amerikanska börserna senare på måndagen och stängde på rött. Strålkastarna riktades mot Apple, som lanserade ett flertal nya produkter under en konferens.

S&P 500 stängde ned 0,2 procent till 4.274 och sjönk 0,5 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning. Teknik- och tillväxtexponerade Nasdaq Composite var ned 0,1 procent 13.229, medan Dow Jones industriindex backade 0,6 procent till 33.563.

USA:s president Joe Biden undertecknade i helgen den höjning av skuldtaket som kongressen beslutat om, vilket gör att den nu kan träda i kraft innan "dagen X", det vill säga måndagen då pengarna skulle ha kunnat ta slut.

Bloomberg News noterade att suspenderingen av skuldtaket nu lär leda till en flodvåg av statspappersemissioner den närmaste tiden och Bank of America bedömer att emissionsvågen kan ha samma effekt på ekonomin som en räntehöjning med 25 punkter från centralbanken Federal Reserve.

Bland enskilda bolag presenterade Apple flera nya produkter på sin utvecklarkonferens WWDC, däribland en ny Macbook Air på 15 tum, ett nytt chip vid namn M2 Ultra samt nya Mac Studio och Mac Pro som båda kommer använda Apples nya M2-chip.

Huvudnyheten var däremot teknikjättens "mixed reality"-headset. Vision Pro heter produkten och prislappen är 3.499 dollar. Den kommer börja att säljas i USA i början av nästa år för att därefter expandera till andra länder.

Det var väntat att Apple skulle introducera ett headset. Något som däremot inte var väntat var Apples samarbete med underhållningsbolaget Walt Disney, där det senare bolaget kommer att bidra med innehåll till Vision Pro. Även gamingmjukvarubolaget Unity nämndes som samarbetspartner i presentationen av Vision Pro.

Apple-aktien var inför eventet upp 2 procent, men stängde sedan ned till minus 0,8 procent. Walt Disney vände samtidigt från en nedgång på 1,4 procent till en uppgång på 0,3 procent. Unity rusade parallellt med det 17 procent.

Halvledarbolaget Palo Alto Networks ökade 4,4 procent. S&P Dow Jones Indices meddelat att bolaget ska ersätta Dish Network i S&P 500 från och med den 20 juni. Dish Network backade samtidigt nästan 3 procent.

Detaljhandelskedjan Target har fått en sänkt rekommendation till jämvikt av Keybanc, som motiverar sänkningen med att återbetalningen av amerikanska studielån nu återupptas vilket kan pressa bolagets marginaler. Target var ned 2,3 procent.

Svenska Spotify meddelade om en mindre personalminskning av 200 personer, vilket motsvarar 2 procent av arbetsstyrkan. Nedskärningen sker inom podcast-verksamheten. Den New York-noterade aktien steg 3 procent.

På obligationsmarknaden var den amerikanska tioåringen ned 1 punkt till 3,69 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -