Budpliktsbud inget recept på succé

Börs Förra veckan hände det igen, en storägare passerade en gräns och tvingades lägga ett bud. Placera går igenom de senaste budpliktsbuden och varför det inte alltid är något att glädjas åt för aktieägarna.

Strax före börsens öppning i fredags meddelade Mellby Gård att man lägger ett bud på servett- och ljusbolaget Duni. Uppköpsbud kommer normalt med en rejäl premie i förhållande till den aktuella aktiekursen men här låg nivån på 96,80 kronor, vilket var exakt vad aktien stängde på i torsdagens börshandel.

Det snålt tilltagna budet har att göra med att det inte var ett bud med syftet att komma över så många aktier som möjligt för att köpa ut bolaget från börsen utan ett så kallat budpliktsbud, utlöst av att Mellby Gård passerat 30 procents ägande i Duni. En gräns som man passerade redan den 14 augusti och ända sedan dess har det varit känt att storägaren antingen måste lägga ett bud på alla aktier eller sälja aktier så att man kommer ned under 30 procent igen.

Redan den 14 augusti gjorde Mellby Gård klart att ambitionen och avsikten inte vara att köpa samtliga aktier och i fredags nyanserade vd Johan Andersson bilden:

”Vår ambition är att från tid till annan kunna förvärva ytterligare aktier när och om vi så önskar. För det fall att vi får mer än nittio procent av aktierna i Duni så anser vi att vi förvärvat bolaget till en mycket attraktiv nivå.”

Att ett uppköp kan stå för dörren är normalt sett en kraftig kursdrivare men i Dunis fall var det bara med några enstaka procent som aktien steg både vid den första informationen (14 aug) och efter fredagens formella budpliktsbud.

Inte så konstigt kanske med tanke på hur några av de senaste budpliktsbuden har landat.

I slutet av juni la exempelvis storägaren Axel Johnson ett budpliktsbud på IT-återförsäljaren Dustin om 28,50 kronor, efter att ha passerat 30-procentsgränsen.  Även här poängterades att det inte fanns en ambition att köpa samtliga aktier.

Acceptperioden för att delta i budet löpte mellan 3-31 juli och lockade bara drygt 3 procent av antalet aktier. Och från att ha handlats kring 28,50 kronor, vilket var ett naturligt golv så länge budet var i spel, började aktien direkt krypa nedåt efter acceptperioden för att plana ut först vid 21-22 kronor de senaste dagarna.

Ett liknande skeende fick aktieägarna i badrumsbolaget Svedbergs vara med om förra våren. I det fallet var det Stena Adactum som korsade 30-procentsvallen och som la ett budpliktsbud på 50 kronor per aktie.

Strax efter utgången acceptperiod började aktien falla. Även om Svedbergs är i en sektor som tagit mycket stryk på börsen under denna period så är avståndet från budet på 50 kronor ned till nuvarande kurs strax över 30 kronor anmärkningsvärt långt.

Swedencare har varit en något lyckligare historia. Djurhälsobolagets tyska storägare Symrise gick över 30-gränsen i slutet av maj i år och meddelade då avsikten att lägga ett bud på 37,50 kronor. Även Symrise  meddelade senare att avsikten inte var att plocka ut hela bolaget från börsen.

Swedencares aktie lyfte direkt med 15 procent och även om den senare var nere och kände på budnivån så har den hämtat sig och parkerat kring 47 kronor.

Reglerna som tvingar storägarna att lägga bud även om de egentligen inte vill köpa ut hela bolaget finns i de så kallade Takeover-direktivet. Regler som är till för att skydda mindre aktieägare och som säger att en storägare som passerar 30 procent av rösterna i ett börsbolag måste lämna ett offentligt uppköpserbjudande inom fyra veckor.

Huvudregeln är att kursnivån som storägaren måste förhålla sig till är det högsta priset de betalat för aktierna under de senaste sex månaderna, vilket blir minimumnivån för erbjudandet till alla aktieägare.

Att storägarna ofta gör klart att de bara ville köpa lite mer aktier men inte hela bolaget tenderar ofta, som de färska exemplen visar, att lägga lite sordin på kursen. Även om det i grunden finns något positivt med att en aktiv ägare som känner bolaget väl tycker att aktien är för billig så sänker det också sannolikheten för ett riktigt uppköpsbud med en fet premie i närtid.  

Om Duni går samma öde som Dustin och Svedbergs till mötes eller om det blir som i Swedencares fall, där budet triggade en något högre kursnivå, kommer att visa sig senare i höst. Ett datum för aktieägarna att skriva in i kalendern är den 10 oktober. Då löper acceptfristen ut och det kursgolv som budpliktsbudet har bistått med plockas bort.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -