USA-börserna backade efter Fed-besked

New York USA-börserna avslutade onsdagens handel tydligt ned i spåren av Federal Reserves räntebesked.

Breda S&P 500 försvagades 0,9 procent till 4.402, vilket motsvarade ett fall på 1,1 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning, samtidigt som Dow Jones industriindex endast backade 0,2 procent till 34.441. Nasdaqs tekniktunga kompositindex, Nasdaq Composite, var ned 1,5 procent till 13.469.

Den amerikanska centralbanken lämnade som väntat styrräntan oförändrad och ledamöternas ränteprognoser antyder alltjämt ytterligare en räntehöjning i år. Därtill skruvades medianränteprognoserna för 2024 och 2025 upp med 50 punkter jämfört prognoserna i juni.

Vid den efterföljande presskonferensen klargjorde Fed-chefen Jerome Powell att Fed är redo att höja räntan på nytt vid behov, men påpekade också flera gånger att centralbanken nu är i ett läge där den kan gå försiktigt fram.

Korträntorna stärktes med tvååringen upp 8 punkter till 5,18 procent. Långräntor rörde sig dock mindre, tioårsräntan steg 2 punkter till 4,39 procent. Dollarn stärktes mot såväl euron som yenen.

Åter på börsfronten så sjönk särskilt de oftast mer räntekänsliga teknik- och tillväxtbolagen. Bland de större sådana var chipbolagen Nvidia och Intel ned 2,9 respektive 4,5 procent, samtidigt som den nynoterade sektorkollegan Arm backade 4,1 procent.

Andra teknikjättar gick också svagt. Apple, Alphabet, Amazon, Meta Platforms, Microsoft och Netflix var alla ned 1,7–3,1 procent.

I Apples fall har även UBS sagt att den initiala efterfrågan på Iphone 15 varit "blandad som bäst".

Matleveransbolaget Instacart gjorde debut på tisdagen. Priset i noteringen var 30 dollar och aktien handlades initialt till omkring 42 dollar, men uppgången mildrades något under tisdagen och aktien stängde vid 33:70. På onsdagen var aktien ned närmare 11 procent till 30:10 dollar.

För marknadsföringsbolaget Klaviyos del var debuten på onsdagen, där priset sattes till 30 dollar per aktie. Stängningskursen blev 32:76 dollar.

Storbanken JP Morgan gav upp initiala uppgångar härstammade från en utdelningshöjning och stängde i stället på minus 0,4 procent. En liknande visa var det för Goldman Sachs, vars uppgång växlades till en nedgång på 1,5 procent. Det florerade medierykten om att Goldman Sachs är i långt gångna diskussioner om att sälja Greensky, en verksamhet inriktad mot utlåning till konsumenters bostadsrenovering.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -