Dags att köpa globala fastighetsfonder?

Börshandlade fonder Marknaden har inte varit nådig mot fastighetsbolagen i Sverige till följd av ränteuppgången. Samma förhållande gäller globalt. Placera har tittat på fyra globala börshandlade fastighetsfonder för konträra investerare.

Det sannolikt billigaste och enklaste sättet att få global fastighetsexponering är att använda sig av börshandlade fonder.

När det gäller börshandlade fonder gäller det förutom avgiften att se om det rör sig om en utdelande fond eller icke utdelande.

En utdelande fastighetsfond är VanEck Global Real Estate som ger exponering mot världens 99 största fastighetsbolag. Den årliga utdelningen är i skivande stund 4 procent.

VanEck Global Real Estates största innehav är världens största logistikfastighetsbolag amerikanska Prologis som står för nära 10 procent av värdet.

Prologis har ett marknadsvärde på 93 miljarder dollar och är en del av den amerikanska storbolagsindexet S&P500. Senaste tolv månaderna är aktien ner 11 procent.

Näst största innehavet är vårdfastighetsbolaget Welltower. Bolaget står för 4,8 procent av fondvärdet. Senaste tolv månaderna har aktien stigit 27 procent.

Tredje största innehavet är amerikanska självförvaringsbolaget Public Storage. Drygt 4 procent av fonden är investerat här.

Public Storage är jätten inom självförvaringsbranschen. Bolaget har ett marknadsvärde på knappt 43,6 miljarder dollar och ingår i det amerikanska storbolagsindexet S&P500.

Senaste året har aktien fallit 12 procent.

Sett till landsfördelning står USA för 68,5 procent, följt av Japan med 12,4 procent och Australien med 3,3 procent. Svenska fastighetsbolag står för 1,14 procent i fonden.

Fondens årsavgift uppgår till 0,26 procent. Vid köp och sälj finns också en skillnad mellan köpare och säljare en så kallad spread som varierar.

En annan möjlighet för den som söker global fastighetsexponering är via den utdelande fonden SPDR Dow Jones Global Real Estate som följer Dow Jones Global Select Real Estate Securities Index.

Fonden har en årlig avgift på 0,42 procent och direktavkastningen är 3 procent. Hittills i år har fonden backat 11 procent.

Även här är största innehavet Prologis med 8,5 procent. Näst största innehavet är amerikanska serverhallfastighetsbolaget Equinix med 5,6 procent och Welltower med 3,5 procent.

Sett till landsfördelning står USA för 70 procent, följt av Japan med 9,9 procent och Singapore med 3,4 procent.

En annan möjlighet är att köpa Amundi Index FTSE EPRA NAREIT Global som följer indexet FTSE EPRA/NAREIT Developed.

Skillnaden mot de andra två är att exponeringen mot USA är något mindre. Samtidigt är de största innehaven samma som hos de övriga fonderna.

För den som söker mer grön prägel finns CSIF (IE) FTSE EPRA Nareit som i sin tur följer det globala indexet FTSE EPRA Nareit Developed Green Index 

Detta index lägger större vikt vid hållbarhet när de rankar fastighetsbolagen.

Även i denna fond är det Prologis som är störst med 5,7 procent följt av Equinix med 5 procent och vårdfastighetsbolaget Ventas med 4,4 procent.

Fördelen med att investera i globala börshandlade fastighetsfonder är att tillgångarna sprids till olika marknader och bolag och minskar på så vis portföljens känslighet.

Fördelen med att investera globalt är också att man kan dra nytta av tillväxtpotentialen i olika delar av världen. Fastighetsmarknader i olika länder befinner sig i olika utvecklingsfaser.

Följ mig på gärna X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXYouTube och på Soundcloud

Börshandlad fond Utv i år % Årlig avgift % Årlig utdelning %
Amundi Index FTSE EPRA NAREIT Global -7 0,26 3,4
VanEck Global Real Estate -10 0,26 4%
SPDR Dow Jones Global Real Estate -11 0,42 3%
CSIF (IE) FTSE EPRA Nareit -11 0,26 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -