Spararna sålde teknikfonder i oktober

Fonder Oktober ser ut att bli en ordentligt röd månad på Stockholmsbörsen som hittills fallit 5 procent. Nedgången har bidragit till att årets börsutveckling gått från plus till minus. Månadens turbulens har fått fondspararna att minska aktiviteten och dra ned på risken jämfört med september, det visar statistik från Avanza.

Företagsobligationsfonder tar plats på köplistan medan teknik- och Nordamerikafonder ratas.

”Spararna verkar fortsätta hålla andan i väntan på indikationer om vart ekonomin är på väg. Inflationen bromsar in i Sverige, men inte så snabbt som väntat. Samtidigt valde bland annat Europeiska centralbanken att lämna styrräntan oförändrad”, säger Felicia Schön, privatekonom på Avanza.

Felicia Schön

Osäkra ekonomiska framtidsutsikter i kombination med mörka händelser i vår i omvärld avspeglar sig i en avvaktande fondhandel. Fondspararna fortsätter dock att nettoköpa, men på relativt låga nivåer.

Oktobers köplista toppas av globalfonder, följt av företagsobligationsfonder och Sverigefonder. Globalfonder har varit fondspararnas favoritkategori de senaste tolv månaderna och fortsätter även i oktober att stå för en majoritet av fondköpen.

”Sannolikt ses det som ett relativt tryggt sparande när osäkerheten är hög. Jämfört med förra månaden ökar dock Sverigefonder i popularitet. Jag kan tänka mig att även dessa upplevs som ett tryggt val då de största innehaven i de mest köpta Sverigefonderna är exporttunga bolag som inte påverkas av den svaga svenska kronan, eller det besvärliga ekonomiska klimatet i Sverige i samma utsträckning”, säger Felicia Schön.

Relativt sett ökar företagsobligationsfonder något, men främst på grund av minskade köp i andra fondkategorier. Detsamma gäller kategorin räntefonder.

”Däremot säger det något i sig att fonder med räntebärande instrument står pall när övriga kategorier minskar”, säger Felicia Schön.

Högst upp på månadens säljlista hittar vi teknikfonder, småbolagsfonder och gröna energifonder. Även nordamerikafonder har tagit plats på säljlistan.

Mest köpta

Mest sålda

Globalfonder

Teknikfonder

Företagsobligationsfonder

Småbolagsfonder

Sverigefonder

Gröna energifonder

Blandfonder

Nordamerikafonder

Räntefonder

Hedgefonder

”Både teknik- och nordamerikafonder tappar kraftigt jämfört med förra månaden. Tekniksektorn, med de amerikanska techjättarna i täten, har gått starkt i början av året men mattats av under hösten. Att kategorierna nu syns på säljlistan beror sannolikt på vinsthemtagning, alternativt omallokering mot lägre risk”, säger Felicia Schön.

Småbolagsfonder fortsätter nettosäljas men på betydligt lägre nivåer än de senaste månaderna.

”Vi har ännu inte sett någon riktigt vändning för småbolagen, men det är svårt att förneka att värderingarna kommit ned till nivåer som talar för att köplägen börjar öppna sig”, säger Felicia Schön.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -